SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cała prawda o gotowaniu ryżu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 13136

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 504
Witam,

Jak powszechnie wiadomo ryż w wyniku obróbki termicznej w wodzie zwiększa swoją objętość. Jego kaloryczność nie powinna się zmienić ponieważ chłonie on wodę, która owych kalorii nie posiada. Jak jest z substancjami odżywczymi, wydaje się że też nie powinny ulec poważnemu zubożeniu.

Zazwyczaj na opakowaniach ryżu podana jest tabela kaloryczności i zawartości substancji odżywczych dla 100g suchego produktu. Poniżej wkleiłem linki do dwóch zdjęć przedstawiających tabele kaloryczności ryżu białego oraz brązowego. Jedna z nich podaje owe wartości dla suchego produktu które najczęściej podajemy przy układaniu swoich diet ,a druga po przyżądzeniu ryżu.

Niestety są one diametralnie różne.


http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/472c6e8433a79bbc.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/79eb15ba86a92970.html



Jak widać kaloryczność ryżu po ugotowaniu spada trzy krotnie przy trzy krotnych wzroście objętości !
Podobnie jest z BTW !


Dlaczego tak się dzieje?

Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia ryżu.

Większość osób zapewne kupuje w sklepie ryż w torebkach. Wraca do domku wtawia garnek wypełniony wodą i odrobiną soli na gaz. Gdy woda zaczyna wrzeć ryż ląduje w owym garnku i gotuje się 15-30 min w zależności od rodzaju. Po ugotowaniu ryż odcedzają a wodę wylewają. Węgle lądują potem w Waszych żołądkach. Następnie pewni, że dostarczyliśmy organizmowi odpowiednią dawkę energii ruszacie na trening.

Jest to niestety bardzo poważny błąd!!!

Podczas takiego gotowania ryżu zostaje on bardzo zubożony, bowiem "oddaje" wodzie wiele cennych składników co widać jak na dłoni w podanych wyżej tabelach.

Jak więc prawidłowo przyrządzać ryż by zachował jak najwięcej wartości odżywczych?

Wypłukane i osączone ziarna ryżu wrzucamy do garnka z grubym dnem, zalewamy zimną wodą (półtorej - dwie szklanki wody na szklankę ryżu) i nie przykryte trzymamy do chwili zagotowania na sporym ogniu. Wówczas garnek przykrywamy i pozostawiamy na bardzo małym ogniu jeszcze 15-20 minut.
Możemy też już po 10 minutach przerwać gotowanie, owinąć garnek kocem i przykryć poduszką, aby ryż jak to się mówi potocznie "doszedł".
Ryż będzie wtedy sypki, gorący przez wiele godzin i przede wszystkim zachowa swoje walory odżywcze jakże dla nas cenne

Ryż można rónież gotować na parze.

Wypłukany ryż moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odcedzamy i gotujemy na parze w specjalnym garnku z dziurkowaną wkładką.

Na koniec kilka cennych wskazówek.

1. Aby dobrze ugotować ryż na sypko, trzeba najpierw bardzo starannie wypłukać go pod bieżącą wodą i gotować z dodatkiem masła lub oliwy, dzięki czemu ziarna się nie posklejają.

2. Ryżu nie miesza się w czasie gotowania.

3. Ryż zalany wodą ustawiamy na sporym ogniu, a gdy się zagotuje, zmniejszamy płomień. Odtąd garnek powinien być cały czas przykryty.

4. Ryż będzie smaczniejszy, jeśli ugotujemy go w wodzie z dodatkiem np: kostki rosołowej, curry, liścia laurowego lub cebuli naszpikowanej kilkoma goździkami.



Życzę więc wszystkim smacznego


Zmieniony przez - Hetfield86 w dniu 2009-11-12 23:22:42

Zmieniony przez - Hetfield86 w dniu 2009-11-12 23:24:47

Zmieniony przez - Hetfield86 w dniu 2009-11-12 23:25:57

Kulturystyka to nie sport dla sprinterów ! Cierpliwość najwyższą z cnót pamiętajcie !

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 9041 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 98000
Późno jest i nie chce mi się zastanawiać czy to prawda.
Powiem jedno.
Jestem ignorantem i nie interesuje mnie to. Skoro moja dzienna dawka ryżu gwarantuje progres to się jej trzymam.
Zaraz się okaże że zamiast 4400kcal zjadałem 3000 i od kilku miesięcy mam niedobór 1400kcal. Piękna dieta redukcyjna.
Możemy też już po 10 minutach przerwać gotowanie, owinąć garnek kocem i przykryć poduszką, aby ryż jak to się mówi potocznie "doszedł".
Wystarczy że już teraz patrzą na mnie jak na kosmitę gdy gotuję gar ryżu a po odbyciu rytuału z kocem i poduszką chyba odwieźli by mnie do Tworek.

Nie bierz tego do siebie.

Quod medicina aliis, aliis est acre venenum

Trzecia Rzeczpospolita, Polska Ludowa
To samo od nowa, to samo od nowa...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 7541 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 45102
4. Ryż będzie smaczniejszy, jeśli ugotujemy go w wodzie z dodatkiem np: kostki rosołowej----->bez tego sie nie obejdzie:)

za duzo pier**lenia jak na gotowanie ryzu jak dla mnie:) ale spoko ogolnie

desiderata

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 919 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 18478
ciekawe

Co Cię nie zabije to Cię dwa razy wzmocni !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 504
Wawelski odnośnie koca to tak robiły nasze prababki, babki a może nawet i matki więc dlaczego my nie mamy kontynuować tej pięknej tradycji

Spróbuj tak przygotowanego ryżu i wtedy docenisz jego walory smakowe i odżywcze.

Pozdr.

Zmieniony przez - Hetfield86 w dniu 2009-11-12 23:34:50

Zmieniony przez - Hetfield86 w dniu 2009-11-12 23:35:28

Kulturystyka to nie sport dla sprinterów ! Cierpliwość najwyższą z cnót pamiętajcie !

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 9041 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 98000
Moja babka na pewno tak nie robiła.
Bida była, to były tylko ziemnioki.

Koniec rozmywania.
Kto chce niech wierzy.

Quod medicina aliis, aliis est acre venenum

Trzecia Rzeczpospolita, Polska Ludowa
To samo od nowa, to samo od nowa...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 197 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8375
z kostką rosołową już mi siostra polecała, ale ja zostaje przy zwykłym ryżu.

3. Ryż zalany wodą ustawiamy na sporym ogniu, a gdy się zagotuje, zmniejszamy płomień. Odtąd garnek powinien być cały czas przykryty.

tak spróbować nie zaszkodzi ;)

non omnis moriar~`

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zielony Pomoc w doborze spalaczy etc

Następny temat

Serwatka

WHEY premium