Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Faftag. Coś się nie możemy zrozumieć... No bo to była glukoza z glikogenolizy i glukoneogenezy wątrobowej.
Wprawdzie tłuszcze są bezpieczniejsze dla sylwetki, aniżeli węglowodany, to jednak w nadmiarze tuczą. Kiedy ich podaż jest odpowiednio wysoka, organizm wykorzystuje ich glicerol do estryfikacji - ale okrężną drogą. Zamienia go najpierw w glukozę, a potem glukozę - w glicerolo-3-fosforan.
Na dodatek, odkryto niedawno hormon - wisfatynę, który jest odpowiednikiem insuliny, tyle że jego sekrecję pobudzają głównie tłuszcze.
Szacuny
1419
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
ok, nie doczytalem chyba zbyt dogłebnie ostatnich trzech słów we frazie:
Jeżeli spożyjemy samo białko (bez węgli), nie dojdzie do wzrostu poziomu glukozy, tylko do wzmożenia sekrecji insuliny. Wtedy insulina obniży poziom glukozy we krwi - poniżej stanu krytycznego, przy którym dochodzi do włączenia mechanizmów kompensacyjnych - sekrecji hormonów glikogenolitycznych (glukagon, katecholaminy), glikogenolizy i glukoneogenezy, a w konsekwencji - wzrostu poziomu glukozy.
czyli upraszczając: po spozyciu poziom glukozy powinien najpierw spaść ponizej normy - a nastepnie podskoczyć...?
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Dokładnie - tak!
A tak na marginesie: niektóre mieszanki białek okazały się silniejszymi stymulatorami sekrecji insuliny, aniżeli sama glukoza. Do tego - białka silnie stymulują sekrecję IGF-ów, które też obniżają przecież poziom glukozy.
Szacuny
1419
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
ok - rozumiem
tylko, ze poziom cukry (bazuję na relacji kolegi z forum, który robil kilka pomiarów po spozyciu prolongatum), widac bylo juz lekki - po 25 minutach od spozycia (z 93 na 97), a znaczny - po 55minutach (109).
ewentualny spadek o którym mierzysz - w ogóle zauważalny nie byl
na początku listopada kupię glukometr i z ciekawosci porobię z 3 - 4 pomiary w odstepach 30 minutowych
poszukam też czegoś w zródlach bo mnie temat ciekawi..
pozdrawiam
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-10-17 14:04:32
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
W takim przypadku - podejrzewałbym glikogenolityczną aktywność któregoś z hormonów przewodu pokarmowego. Natomiast - tym bardziej możemy wykluczyć glukoneogenezę. Te hormony zaczynają działać już od chwili kontaktu pokarmu ze śluzówką jamy ustnej. Poszukam, o który może tu chodzić.
Szacuny
251
Napisanych postów
41358
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
126211
ciekawie sie dyskusja rozwija
cenne tutaj jest wlasnie spojrzenie praktyka - doswiadczenie na ograniczonej ilosci podmiotow i proba dojsca teoretycznego do przyczyn wynikow :D
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Hot na przykład uważa, że trochę za dużo w tych dyskusjach badań i filozofii. Ale mi się wydaje, że potrzebne są też posty wysoko-merytoryczne. Bo niektórzy szukają porad odnośnie dawkowania, zaś innych interesują też mechanizmy działania - tego, co biorą.