sniadanie:
Pieczywo jako produkt przetwarzany, pochodzący ze zbóż schodzi na margines, sięgaj po nie gdy nie możesz zjeść odpowiedniego posiłku. Wędliny, kiełbasy, sery odłóż na bok ze względu na produkty zbędne dla organizmu oraz duże ilości sodu. Pomidor ok, ale jako warzywo, jako produkt mający na celu dostarczanie witamin, mikroelementów oraz produkt o wpływie alkalicznym nie wiele zdziała. Musisz dołożyć jakieś warzywa jeszcze, o odpowiedniej jakości w odpowiedniej ilości.
https://www.sfd.pl/Acid-base_equilibrium-t516764.html
http://www.thepaleodiet.com/nutritional_tools/acid.shtml
Powyżej masz artykuł na temat ważności równowagi kwasowo zasadowej, w drugim linku znajdziesz tabelę pral z której możesz skorzystać, w celu sprawdzenia kwasowości jaką ma Twoja dieta.
2 sniadanie:
Jabłko ok, owoc jakiś zawsze powinien się znaleźć. Jednak, owoce to nie posiłek tylko dodatek do posiłku. Gdzie tutaj masz jakieś pełnowartościowe białko? Ryba/mięso/owoce morza/jajka kurze? Warzywa z wyżej wymienionych względów, tłuszcze zdrowe? Oliwa z oliwek/olej lniany/siemię lniane/tran/orzechy.
obiad:
50g ryżu to nie wiele, dostarczy Ci to niecałe 200kcal. Pierś z kurczaka zamień na lepszej jakości białko (mięso czerwone). Odnośnie warzyw jak wcześniej napisałem - jakość i ilość.
podwieczorek:
... Jogurt? I chcesz nakarmić tym organizm?
Brak tłuszczy, warzywa dorzuć, porządne źródło białka.
kolacja:
Białko połączone z tłuszczem na kolację będzie ok.