SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

GOTOWANIE NA PARZE-przepisy i najważniejsze informacje

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 461965

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10
ja mam parowar firmy Holden. polecam. kosztował 149zł. wiec nie jest to az taki wielki wydatek biorac pod uwage to że kupujesz sprzet do domu. ten mójtrzyma sie nieżle

co do przypraw ---> nawet jesli stosuje sie diete to mozna przyprawiać. ale trzeba pamiętac ze przyprawa daje smak ale wzmaga apetyt. wystrzegaj sie soli ale to wiadomo od zawsze. przyprawy same w sobie maja sól wiec nie ma potrzeby kolejnego dosolania

polecam kurczaka z parowaru z marchewek. po przyprawieniu przyprawa do kurczaka, starkowac surową marchewke i owinąć nia kurczaka. do lodówki na godzine i na marowar. super

... no pain, no gain :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 331 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 3986
Kupiłem parowar niestety w środku nie było żadnej instrukcji a jestem zielony w sprawach kulinarnych

mam kilka pytań

ile czasu mam gotować np ryż, brokuły itp ? a ile mieso, ryby ?
czy wsadzić do parowaru mrożonkę ? zamrożone warzywa ?

glupot nie ma co gadac, z dala trzymac od ploty, nie ma co opowiadac, plota to efekt glupoty

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
produkty o które pytasz z instrukcji od mojego:
Brokuły(500g)- 20-22minuty
Ryż brązowy zwykły(1/2 filiżanki+filiżanka wody) 42-45minut
Brązowy zbity (1 filiżanka +1 i ½ filiżanki wody) 45-50minut
Ryż biały zwykły(1 filiżanka +1 i ½ filiżanki wody) 45-50minut
Ryż biały długoziarnisty(1 filiżanka+1 i 2/3 filiżanki wody) 50-55minut
Mięso, przykładowo:
drób w kawałkach/plastrach (2-4sztuki) 24-26 minut
wołowina w kawałkach(500g) 28-30 minut
wieprzowina w kawałkach(500g) 26-28 minut
Ryby w całości (250-375g) 10-12minut
Ryby –filety(500g) 10-12 minut
Ryby-steki(500g,grubość 2,5cm) 16-18 minut
Warzywa mrożone(285g) 28-50minut

Jednak przykładowo, ja warzywa mrożone gotuję 25minut,no 30 minut to już góra. Przy 50 zrobiłaby się raczej ciapa. Ale na czas gotowania na parze wpływa ilość, wielkość, temperatura potrawy,więc niekoniecznie musi być to taki czas jak podają w instrukcji obsługi.Przy gotowaniu czegoś pierwszy raz nie problem gotować, sprawdzić i jeśli niedogotowane to włączyć jeszcze na chwilę. A kolejny raz,jak będziesz gotował to samo, będziesz już wiedział ile mniej więcej czasu potrzeba.
A warzywa mrożone wsypuj bez ich rozmrażania
2

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 331 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 3986
ilu watową moc ma twoj parowar ? 800W ?

glupot nie ma co gadac, z dala trzymac od ploty, nie ma co opowiadac, plota to efekt glupoty

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 331 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 3986
i nie wiem o co chodzi z tymi filizankami wody kolo ryzu ?

glupot nie ma co gadac, z dala trzymac od ploty, nie ma co opowiadac, plota to efekt glupoty

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
Mój staruszek ma tylko 750 A z woda chodzi o to,ze oprócz normalnych półeczek masz taki pojemniczek na ryz, kasze,jajka i inne tego typu produkty (przynajmniej powinieneś mieć no i właśnie dotej miseczki z ryżem dodajesz też wodę, poza tym,że normalnie do zbiornika też. Po upływie czasu minimalnego najlepiej sprawdzić czy jest ok żeby go nie rozgotować.Jak ok to mieszasz i już. Można go ewentualnie jeszcze doprawić.
Aha,a co do mrożonego. Warzywa wrzucasz zamrożone,tak jak pisałam wcześniej,ale mięso rozmrażasz przed gotowaniem,chociaż to pewnie oczywiste

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 84 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1912
w zasadzie to bezsensu robić ryż na parze, no chyba że robimy już całe danie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
jak robię w garnku do gotowania na parze to gotuje kasze w tej wodzie co paruje i prawie jak na parze taki off top lekki

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6280 Napisanych postów 76091 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755138
Jest sens robic na parze zeby nie tracic z woda mineralow i witamin.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 84 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1912
hah jak nie tracić, przecież ryż pobiera wodę a co to za różnica czy pobiera ją z pary czy z garnka z wodą
zresztą na parze i tak trzeba dolać wody, tyle, że mniej
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ziemniaki gotowane

Następny temat

Skąd Wy bierzecie zdrowe śledzie?

WHEY premium