Ustosunkowując się do odpowiedzi Działu Rozwoju
Olimp, kolejno wyjaśniamy:
Kwestia odpowiednich stosunków molowych i wagowych ma znaczenie podczas syntezy danego związku, ale nie determinuje jeszcze otrzymanej struktury – tę możemy potwierdzić metodami analitycznymi np. dyfrakcja promieni X, FT-IR, itd.
Otrzymywanie właściwej formy chelatu aminokwasowego, ani sam związek, nie są chronione patentem. Albion posiada wyłączność jedynie na jedną z wielu metod syntezy.
Numer rejestracyjny CAS (oznaczenie numeryczne przypisane substancji chemicznej, pozwalające na identyfikację substancji nadawane) posiadają związki o określonej i zdefiniowanej strukturze chemicznej, np. diglicynian żelaza (ferrous bisglycinate) posiada wzór chemiczny: Fe(COOCH2NH2)2 i numer CAS 20150-34-9, nie odnoszący się do nazw handlowych surowców, które zawierają w swoim składzie ten związek (Ferrochel czy inne).
Nie istnieją związki takie jak: „pseudochelat”, tzw. „chelat”, czy „prawdziwy chelat”. Możliwe są tylko sytuacje: chelat aminokwasowy, mieszanina minerałów w postaci nieorganicznej z aminokwasami lub chelat z mieszaniną o różnym udziale procentowym.
Metoda FT-IR nie jest opatentowana, a wręcz przeciwnie jest powszechnie i rutynowo stosowana w spektroskopii podczerwonej.
Składniki mineralne w postaci organicznej (glicyniany, asparaginiany, cytryniany, glukoniany i in.) są lepiej przyswajalne od form nieorganicznych (tlenek, chlorek, siarczan i in.). Biodostępność składników mineralnych z postaci organicznych jest porównywalna i niewielkie różnice w objętości dystrybucji nie upoważniają do wskazywania jednoznacznie lepszych z nich, dopóki nie dysponuje się konkretnymi wartościami AUC.
Substancja ferrous bisglycinate chelate jest GRAS (Generally Recognized as Safe) przez FDA (Food and Drug Administration) bez względu na to jaka firma wprowadza ją do obrotu.
Glicyna to również związek chemiczny, który posiada określone parametry fizyko-chemiczne, ale jeśli nie prowadzi się kontroli jakości surowców, to rzeczywiście lepiej, iż nie jest ona pochodzenia chińskiego.
Jakość farmaceutyczna wyklucza wpływ pochodzenia surowca na jakość produktu.
Badania kliniczne posiadają także chelaty innych firm (udowadniające ich przyswajalność i bezpieczeństwo), a wyniki badań stabilności potwierdzają również trwałość tych chelatów.
Nazwa np. diglicynian, określa związek chemiczny o konkretnym składzie, budowie i właściwościach fizyko-chemicznych bez względu na to, kto przeprowadził syntezę tego związku.
Żaden aminokwas nie stworzy chelatu di-aminokwasowego o masie większej od 800 AMU – warunek ten spełniają wszystkie chelaty. Tryptofan – największy aminokwas posiada masę atomową 204.
EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) ukończył proces kompleksowej oceny bezpieczeństwa źródeł witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety obecnych na wspólnotowym rynku. Zgodnie z przepisami dyrektywy 2002/46/EC od 1 stycznia 2010 r. w suplementach diety będą mogły być stosowane wyłącznie substancje, które uzyskały pozytywną opinię EFSA i znajdują się w odpowiednich załącznikach do tego aktu prawnego.
Z chelatów aminokwasowych minerałów nie tylko glicyniany, ale również inne chelaty aminokwasowe np. lizyny czy metioniny, uzyskały pozytywną opinię EFSA i są dozwolone w suplementach i dietetycznych środkach spożywczych (obecnie i również po 31 grudnia 2009r.)
Polecamy przeczytanie ze zrozumieniem opinii EFSA o substancjach umieszczonych na liście derogacyjnej.
Oczywiście Albion nie ma żadnej wyłączności na pozytywną opinię EFSA dla swoich glicynianów.
EFSA jest niezależnym organem powołanym do oceny bezpieczeństwa żywności i nigdy nie wypowiadała się na temat jakości chelatów Albion.
Podsumowując:
Chelaty Albion nie są opatentowane, firma uzyskała ochronę tylko na swoją (jedną z wielu) metod syntezy chelatów.
Chelaty aminokwasowe (i inne związki) o udowodnionej strukturze, pozostaną nimi bez względu na to jaka firma jest ich producentem i zachowują swoje właściwości bardzo dobrej przyswajalności z fazy farmaceutycznej.
Chelaty aminokwasowe minerałów są bezpieczne zgodnie z opinią EFSA.
Zaletą produktów Olimpa z chelatami aminokwasowym minerałów jest promowanie postaci o wysokiej przyswajalności i uświadamianie ich wyższość od prostych nieorganicznych form minerałów o słabej biodostępności.
Słabością chelatowanych preparatów witamino-mineralnych Olimpa jest dodawanie do nich prostych nieorganicznych form minerałów np. wapnia w postaci węglanu wapnia czy magnezu w postaci tlenku magnezu.
Serdecznie pozdrawiamy,
Dział Rozwoju ActivLab