SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Piersi z kurczaka, piec czy gotować???

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 26232

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1322 Wiek 21 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 29451
Siema, mam problem. Mama jak się spytałem, to powiedziała że gotowane piersi są niesmaczne, a smażonych przeciez nie wolno jeść na diecie, bo to sam tłuszcz jest. Powiedzcie mi jak ja mam przyrządzić te piersi, bo nie mam pomysłu???

Trenuj do końca, do upadłego, bo życie to walka, by dążyć do czegoś.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Pierś z kurczaka jest mięsem, które można przygotować na wiele sposobów.

1. Gotowanie
Wg Twojej mamy jest niesmaczne, a gotowanie na parze? Przy umiejętności dobrego przyprawienia może wyjść na prawdę dobry posiłek. Np:
1. Umytą i osuszoną pierś kurczaka oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i posypać łagodną papryką. Odwróć na drugą stronę i zrób to samo.

3. W palcach rozetrzeć po łyżeczce oregano i rozmarynu i wrzucić zioła do garnka z gotującą się wodą, dodaj też gałązkę świeżej natki, garnek przykryj pokrywką i gotuj przez kilka minut, aż zioła uwolnią swój aromat. Zestaw ziół może być dowolny, jeśli mam świeże to używaj świeżych.

4. Następnie na garnek postaw sitko do gotowania na parze i włóż do niego mięso, przykryj i gotuj przez ok. 20 minut (czas gotowanie zależny jest od wielkości piersi kurczaka).

Jedz z ryżem i warzywami, lub wedlug uznania

2. Pieczenie

Zaraz po smażeniu, pieczenie jest najpopularniejszym sposobem na przygotowanie kurczaka. Jest to bardzo dobry sposób, wystarczy dobrze przyprawić pierś, włożyć do piekarnika i gotowe. Wtedy nie musisz się obawiać o żaden tłuszcz itd, wystarczy, że położysz pierś na papierze do pieczenia, i na pewno mięso się nie przyklei, nie spali itd.

Fajnym sposobem jest też pieczenie w rękawie.
Rękaw foliowy pozwala na pieczenie bez tłuszczu mięsa, warzyw i ryb. Rękaw do pieczenia wykonany jest z przezroczystej folii, którą przycina się do potrzebnych wymiarów. Po włożeniu do środka produktów rękaw zamyka się z obu stron specjalnymi zaciskami i układa na blasze. Rękaw foliowy powinien być luźno zawiązany, tak aby pieczona potrawa nie była nim ściśnięta, lecz miała wokół siebie nieco „wolnego miejsca”. Pieczenie w rękawie foliowym odbywa się znacznie szybciej niż pieczenie w tradycyjny sposób. Aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia, folię nakłuwa się widelcem.

3. Smażenie

To już każdy wie, musisz stać, pilnować czy mięso się nie przypieka, obracać i dodać oleju lub innego tłuszczu aby mięso mogło się przysmażyc bez przyklejenia do patelni.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1147 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 13782
nalezy piec. Zycze smacznego:) hehe
1

"Upór i Systematyczność, Efekty Przyjdą Same"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
logitech45 Mistrz SFD
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 739 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 16410
mozna smazyc na pamie mozna tez na smalcu/oleju a co to na masie jestes

<THE GREAT!>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1322 Wiek 21 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 29451
tak się chyba ta dieta nazywa, na masę to mówicie że te żródło białka jakim są piersi z kurczaka po usmażeniu nie stracą swojej wartości???

Trenuj do końca, do upadłego, bo życie to walka, by dążyć do czegoś.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 2595 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 17718
ja robie tak ;

piersi z kuraka marynuje w slodkiej papryce, curry, imbirze i soli, odstawiam do lodowki na 2 godziny, pozniej wkladam do piekarnika na 20-30 minut, smakuja jak z grila

smacznie i zdrowo, polecam ;)

ps. oczywiscie ze nie traca swoich wartosci ale sa nieco ciezej trawione ;)

Zmieniony przez - Xawier w dniu 2009-06-08 17:30:27

POW * MIA
Bring them home!!!

Farmaceuta - Technik

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1322 Wiek 21 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 29451
Czyli co, w diecie na masie takie smażone piersi z kurczaka są wręcz wskazane mimo tego, że są tłuste po usmażeniu???

Trenuj do końca, do upadłego, bo życie to walka, by dążyć do czegoś.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 2595 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 17718
tego ze sa wskazane to nie powiedzialem
gotowane/grilowane/pieczone/duszone zdecydowanie lepsze ;)

POW * MIA
Bring them home!!!

Farmaceuta - Technik

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 566 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4434
hhh co niektórzy głupoty gadają to nie komentuje po co ten tłuszcz z oleju? Ja robie tak wrzucam na teflon cycka chwile leży za 4min posypuje przyprawą do gyrosa i git . Gotowane jest dużo zdrowsze wiadomo , ale trochę twoja mama miała racji kto co lubi jedni się przyzwyczają i jedzą . a inni lecą na smak . Istnieje też możliwość upieczenia niezłego cycka w folii wejdź w kuchnie sfd . Ale tak czy siak spróbuj ugotować jak Ci nie podejdzie i nie zasmakuje spróbuj usmażyć na teflonie bez oleju . grunt to kombinować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 2631 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15370
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 566 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4434
No właśnie przypomniało mi się j/w możesz wrzucić kosteczkę bulionową i na niej gotować ,wychodzi miare .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 311 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6003
ja zalewam kurczaka pokrojonego w kostkę wodą i dosypuję przyprawy do gyrosa i czosnku granulowanego. Dusi się/gotuje 30 min. - potem wylewam to na ryż.
1

Człowiek to ogniwo pośrednie ewolucji: pomiędzy małpą a istotą myślącą.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Modyfikację w Diecie na mase

Następny temat

smażenie...na czym?

forma lato