Trenuj do końca, do upadłego, bo życie to walka, by dążyć do czegoś.
...
Napisał(a)
Siema, mam problem. Mama jak się spytałem, to powiedziała że gotowane piersi są niesmaczne, a smażonych przeciez nie wolno jeść na diecie, bo to sam tłuszcz jest. Powiedzcie mi jak ja mam przyrządzić te piersi, bo nie mam pomysłu???
...
Napisał(a)
Pierś z kurczaka jest mięsem, które można przygotować na wiele sposobów.
1. Gotowanie
Wg Twojej mamy jest niesmaczne, a gotowanie na parze? Przy umiejętności dobrego przyprawienia może wyjść na prawdę dobry posiłek. Np:
1. Umytą i osuszoną pierś kurczaka oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i posypać łagodną papryką. Odwróć na drugą stronę i zrób to samo.
3. W palcach rozetrzeć po łyżeczce oregano i rozmarynu i wrzucić zioła do garnka z gotującą się wodą, dodaj też gałązkę świeżej natki, garnek przykryj pokrywką i gotuj przez kilka minut, aż zioła uwolnią swój aromat. Zestaw ziół może być dowolny, jeśli mam świeże to używaj świeżych.
4. Następnie na garnek postaw sitko do gotowania na parze i włóż do niego mięso, przykryj i gotuj przez ok. 20 minut (czas gotowanie zależny jest od wielkości piersi kurczaka).
Jedz z ryżem i warzywami, lub wedlug uznania
2. Pieczenie
Zaraz po smażeniu, pieczenie jest najpopularniejszym sposobem na przygotowanie kurczaka. Jest to bardzo dobry sposób, wystarczy dobrze przyprawić pierś, włożyć do piekarnika i gotowe. Wtedy nie musisz się obawiać o żaden tłuszcz itd, wystarczy, że położysz pierś na papierze do pieczenia, i na pewno mięso się nie przyklei, nie spali itd.
Fajnym sposobem jest też pieczenie w rękawie.
Rękaw foliowy pozwala na pieczenie bez tłuszczu mięsa, warzyw i ryb. Rękaw do pieczenia wykonany jest z przezroczystej folii, którą przycina się do potrzebnych wymiarów. Po włożeniu do środka produktów rękaw zamyka się z obu stron specjalnymi zaciskami i układa na blasze. Rękaw foliowy powinien być luźno zawiązany, tak aby pieczona potrawa nie była nim ściśnięta, lecz miała wokół siebie nieco „wolnego miejsca”. Pieczenie w rękawie foliowym odbywa się znacznie szybciej niż pieczenie w tradycyjny sposób. Aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia, folię nakłuwa się widelcem.
3. Smażenie
To już każdy wie, musisz stać, pilnować czy mięso się nie przypieka, obracać i dodać oleju lub innego tłuszczu aby mięso mogło się przysmażyc bez przyklejenia do patelni.
1. Gotowanie
Wg Twojej mamy jest niesmaczne, a gotowanie na parze? Przy umiejętności dobrego przyprawienia może wyjść na prawdę dobry posiłek. Np:
1. Umytą i osuszoną pierś kurczaka oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i posypać łagodną papryką. Odwróć na drugą stronę i zrób to samo.
3. W palcach rozetrzeć po łyżeczce oregano i rozmarynu i wrzucić zioła do garnka z gotującą się wodą, dodaj też gałązkę świeżej natki, garnek przykryj pokrywką i gotuj przez kilka minut, aż zioła uwolnią swój aromat. Zestaw ziół może być dowolny, jeśli mam świeże to używaj świeżych.
4. Następnie na garnek postaw sitko do gotowania na parze i włóż do niego mięso, przykryj i gotuj przez ok. 20 minut (czas gotowanie zależny jest od wielkości piersi kurczaka).
Jedz z ryżem i warzywami, lub wedlug uznania
2. Pieczenie
Zaraz po smażeniu, pieczenie jest najpopularniejszym sposobem na przygotowanie kurczaka. Jest to bardzo dobry sposób, wystarczy dobrze przyprawić pierś, włożyć do piekarnika i gotowe. Wtedy nie musisz się obawiać o żaden tłuszcz itd, wystarczy, że położysz pierś na papierze do pieczenia, i na pewno mięso się nie przyklei, nie spali itd.
Fajnym sposobem jest też pieczenie w rękawie.
Rękaw foliowy pozwala na pieczenie bez tłuszczu mięsa, warzyw i ryb. Rękaw do pieczenia wykonany jest z przezroczystej folii, którą przycina się do potrzebnych wymiarów. Po włożeniu do środka produktów rękaw zamyka się z obu stron specjalnymi zaciskami i układa na blasze. Rękaw foliowy powinien być luźno zawiązany, tak aby pieczona potrawa nie była nim ściśnięta, lecz miała wokół siebie nieco „wolnego miejsca”. Pieczenie w rękawie foliowym odbywa się znacznie szybciej niż pieczenie w tradycyjny sposób. Aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia, folię nakłuwa się widelcem.
3. Smażenie
To już każdy wie, musisz stać, pilnować czy mięso się nie przypieka, obracać i dodać oleju lub innego tłuszczu aby mięso mogło się przysmażyc bez przyklejenia do patelni.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
nalezy piec. Zycze smacznego:) hehe
1
"Upór i Systematyczność, Efekty Przyjdą Same"
...
Napisał(a)
mozna smazyc na pamie mozna tez na smalcu/oleju a co to na masie jestes
<THE GREAT!>
...
Napisał(a)
tak się chyba ta dieta nazywa, na masę to mówicie że te żródło białka jakim są piersi z kurczaka po usmażeniu nie stracą swojej wartości???
Trenuj do końca, do upadłego, bo życie to walka, by dążyć do czegoś.
...
Napisał(a)
ja robie tak ;
piersi z kuraka marynuje w slodkiej papryce, curry, imbirze i soli, odstawiam do lodowki na 2 godziny, pozniej wkladam do piekarnika na 20-30 minut, smakuja jak z grila
smacznie i zdrowo, polecam ;)
ps. oczywiscie ze nie traca swoich wartosci ale sa nieco ciezej trawione ;)
Zmieniony przez - Xawier w dniu 2009-06-08 17:30:27
piersi z kuraka marynuje w slodkiej papryce, curry, imbirze i soli, odstawiam do lodowki na 2 godziny, pozniej wkladam do piekarnika na 20-30 minut, smakuja jak z grila
smacznie i zdrowo, polecam ;)
ps. oczywiscie ze nie traca swoich wartosci ale sa nieco ciezej trawione ;)
Zmieniony przez - Xawier w dniu 2009-06-08 17:30:27
POW * MIA
Bring them home!!!
Farmaceuta - Technik
...
Napisał(a)
Czyli co, w diecie na masie takie smażone piersi z kurczaka są wręcz wskazane mimo tego, że są tłuste po usmażeniu???
Trenuj do końca, do upadłego, bo życie to walka, by dążyć do czegoś.
...
Napisał(a)
tego ze sa wskazane to nie powiedzialem
gotowane/grilowane/pieczone/duszone zdecydowanie lepsze ;)
gotowane/grilowane/pieczone/duszone zdecydowanie lepsze ;)
POW * MIA
Bring them home!!!
Farmaceuta - Technik
...
Napisał(a)
hhh co niektórzy głupoty gadają to nie komentuje po co ten tłuszcz z oleju? Ja robie tak wrzucam na teflon cycka chwile leży za 4min posypuje przyprawą do gyrosa i git . Gotowane jest dużo zdrowsze wiadomo , ale trochę twoja mama miała racji kto co lubi jedni się przyzwyczają i jedzą . a inni lecą na smak . Istnieje też możliwość upieczenia niezłego cycka w folii wejdź w kuchnie sfd . Ale tak czy siak spróbuj ugotować jak Ci nie podejdzie i nie zasmakuje spróbuj usmażyć na teflonie bez oleju . grunt to kombinować.
...
Napisał(a)
a ja najbardziej lubię takie z rosołu
...
Napisał(a)
No właśnie przypomniało mi się j/w możesz wrzucić kosteczkę bulionową i na niej gotować ,wychodzi miare .
...
Napisał(a)
ja zalewam kurczaka pokrojonego w kostkę wodą i dosypuję przyprawy do gyrosa i czosnku granulowanego. Dusi się/gotuje 30 min. - potem wylewam to na ryż.
1
Człowiek to ogniwo pośrednie ewolucji: pomiędzy małpą a istotą myślącą.
Polecane artykuły