Tabela dot. kubka mleka (250ml)
Po części jest to odp. na tematy mleko to zabójca itp. Wiele osób piło,pije i nie świeci, nie zatykaja im sie jelita, nie umieraja i nie maja przez to raka. A teraz do rzeczy:
Z czego składa się mleko?
"Mleko jest substancją bardzo złożoną, w której skład wchodzi około 250 składników. Jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, cukru, (laktozy), ważnych dla organizmu soli mineralnych (wapń) oraz szeregu witamin i innych składników.
Tłuszcz mleczny dzięki wysokiej zawartości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych jest łatwo przyswajalny przez organizm ludzki. Dla naszego zdrowia istotny jest fakt, że tłuszcz mleczny zawiera:
NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) - z żywieniowego punktu widzenia zawartość NNKT jest ważna, ponieważ człowiek nie ma zdolności ich syntetyzowania, a są one potrzebne do prawidłowego rozwoju młodych organizmów i utrzymania przez całe życie dobrego stanu zdrowia.
CLA (potocznie zwany kwasem żwaczowym) - prozdrowotne działanie CLA przejawia się m.in. w przeciwdziałaniu zmianom nowotworowym oraz hamowaniu rozwoju różnych rodzajów raka. Kwas ten przeciwdziała również otyłości, chorobom układu krążenia (miażdżycy naczyń) oraz chronicznym stanom zapalnym (poprzez wpływ na reakcje immunologiczne).
Białko mleka góruje nad białkiem innych artykułów spożywczych wartością biologiczną i stopniem przyswajalności przez organizm ludzki. Jego wartość odżywcza jest zbliżona do wartości odżywczej białka mięsa, jednak cena, jaką płacimy za białko w mięsie i produktach wędliniarskich jest kilkakrotnie wyższa niż za białko mleka i wyrobów mleczarskich.
W skład frakcji białkowej mleka wchodzą następujące cenne substancje:
Kazeina - wysokowartościowe białko, o wartości biologicznej zbliżonej do wartości mięsa, znacznie przewyższającej wartość białek roślin zbożowych i strączkowych. W białku mleka stwierdzono obecność 19 aminokwasów, w tym wszystkich egzogennych (niezbędnych), a szczególnie dużą zawartość tryptofanu i lizyny, które są aminokwasami deficytowymi w białkach roślinnych.
Immunoglobuliny - odpowiedzialne za niespecyficzną odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne.
Retinol - bardzo ważny składnik, warunkujący prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
Mleko zawiera także komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz duży zestaw witamin rozpuszczalnych w wodzie (B1, B2, B6, B12, PP, C, H, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas nikotynowy, inozytol, cholina). Zapewniają one lepsze wykorzystywanie pokarmu, a także odtruwanie organizmu."
[ źródło: http://www.kpodr.pl/dom/kulinaria/pij_mleko_bedziesz_wielki.php ]
Z badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców z Uniwersytetu McMaster w Hamilton wynika, że spożywanie mleka krowiego, wpływa korzystnie na przyrost masy mięśniowej. Mleko jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych białek serwatkowych a także kazeiny, której dłuższy proces trawienia zapewnia stopniowe i wydłużone w czasie uwalnianie aminokwasów do krwi. Naukowcy sugerują, że kształtowanie mięśni, dzięki obecności tych białek w mleku, jest bardziej efektywne niż w przypadku spożywania napojów sojowych. Ponadto mleko jest tańsze od większości suplementów diety przeznaczonych dla sportowców.
Inne badania dowiodły, że mleko korzystnie wpływa na organizm, również po intensywnych ćwiczeniach fizycznych np. jeździe na rowerze.
Badania przeprowadził dr Stuart Phillips z McMaster University w Hamilton, Ontario, Canada, na zlecenie National Dairy Council oraz Canadian Institutes for Health Research.
Dodatkowo większe spożycie mleka lub jego pochodnych zalecane jest w dietach bezmięsnych jako zamiennik wapnia,aminokwasów i witamin.
[ http://www.mleko.com/raport_mleczny_wkladka.pdf ]
doniesienie na temat spożycia mleka i przetworów mlecznych oraz ich oddziaływania na zdrowie człowieka
NIETOLERANCJA
Sprawa nieprzyswajalności
Alergia na mleko krowie nie jest zjawiskiem powszechnym, częściej wśród Polaków alergię wywołują takie produkty, jak: białko jaja, wołowina, seler, ryby oraz orzechy, migdały, owoce cytrusowe, pomidory i czekolada.
Naukowcy, którzy przeanalizowali DNA ludzi żyjących w neolicie znaleźli dowód na to, iż ludzie ewoluują dostosowując się do warunków, w jakich przyszło im żyć. Okazuje się, że jeszcze 7000 lat temu dorosły mieszkaniec Europy nie był zdolny do trawienia mleka. Obecnie trawi je 90% populacji Europy. W pewnych populacjach ludzkich mutację w sekwencji regulatorowej genu kodującego laktazę położonego na chromosomie 2 chroni przed zanikiem produkcji laktazy przez dorosłych, co pozwala na bezpieczną konsumpcję słodkiego mleka i produktów mlecznych przez okres całego życia. Mutacja ta występuje częściej w populacjach, które wcześnie udomowiły bydło.
"Jednak w przypadku rozpoznanej nietolerancji laktozy należy unikać oprócz mleka świeżego również maślanki, słodkiej śmietanki, kremów na mleku i śmietance, lodów, czekolady, „ptasiego mleczka" budyniu, drażetek, majonezu i wszystkich pokarmów w których występuje mleko w proszku albo laktoza, np. purée ziemniaczanego w proszku, czekolady pitnej w proszku, naleśników, sucharów, herbatników, słodkich bułek maślanych oraz niektórych leków (syropy!)."
[ źródło http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,54 ]
GOMAD - Galon (~3,8L) mleka codziennie.
"Czym jest GOMAD?
Bez owijania, to picie galona mleka codziennie
Dlaczego mleko?
1) Jest bardzo łatwe w konsumpcji, stanowi prosty sposób na uzyskanie nadwyżki kalorycznej
2) Białko! Masa białka wysokiej jakości. Mleko posiada dużo cennych aminokwasów, w tym pełną game egzogennych. Nutritiondata.com wystawiła aminokwsasom mleka wynik 85/100(proporcje,kompletność aminokwasów) Ponadto białko mleka jest bardzo dobrze przyswajalne.
3)Jest bogate w wapń, witaminy A,B-12, D, potas, fosfor, niacyne i ryboflawine.
4)Kalorycznośc (kubek mleka 250ml zawiera 150 kalorii)
Kto poleca:
Mark Rippetoe:
"Mleko działa ponieważ jest łatwe w spożyciu, jest dostępne, nie potrzebuje żadnych przetworzeń w celach konsumpcji oraz posiada wszystkie komponenty potrzebne do wzrostu ssaka."
Zainteresował się również badaniami z których wynikało że ludzie którzy piją dużo mleka podczas fazy nowicjusza są więksi i silniejsi od tych niepijących.
Alan Aragon:
...mleko jest jednym z najlepszych pokarmów dla mięśni na świecie. Bialko mleka zawiera około 20% serwastki i 80% kazeiny, to idealny balans na to żeby dostarczać ciału stałą dawke białka przez dłuższy czas, na przykład między posiłkami albo kiedy śpisz."
źródło: [startingstrength.wikia.com]
Dietę również poleca John McCallum, Bill Starr również uwzględniał w swojej diecie niemałą liczbe szklanek białego gainera.
Od siebie moge dodać że stosując tą dietę endomorficy mogą dostać małej oponki gdy za bardzo rzucą się na mleko, sam pijam 3l mleka dziennie między posiłkami lub po nich, posiłki bazując na mięsie, jajach, rybie. Najlepiej zaczynać od pewnej ilości mleka, stopniowo zwiększając dzienną dawkę. Polecam picie mleka zwłaszcza hardgainerom, co do galona - wiadomo jedni wypija mniej drudzy więcej. Wszystko w zależności od potrzeb.
Szklanki w dłóń&pozdro
Zmieniony przez - chwds w dniu 2009-05-14 00:37:29