Szacuny
11150
Napisanych postów
51583
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Załóżmy gotuje 6 jaj to zważyć je przed i potem odjąć skorupki.
Czy np. jak ugotuje obiore i zważe oddzielnie żółtka/białka wyjdzie mi najdokładniej ? czy tak nie robić
Wiem, że all się waży przed obróbką ale nie wiem jak to z jajami..
Nie chce liczyć, że średnio 1 waży 60g bo jak oddziele żółtka wychodzi mi zawsze mniej tłuszczy/białka.
/EDIT:
zważyłem 2 jajka przed/po róznica była około 2g czyli pewnie nie ma różnicy tylko pytanie co do tych żółtek/białek mogę po ugotowaniu oddzielnie zwazyc ?
Zmieniony przez - Hakla w dniu 2009-05-04 08:52:39
Szacuny
11150
Napisanych postów
51583
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Chodzi mi o to, że np jak zważe całe jaja i wyjdzie mi 350GRAM i podlicze z tabeli ile mają FATU to wychodzi 35G natomiast jeśli oddziele żółtka i białka i podsumuje osobno to wychodzi mi 30G fatu. ; )
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
posłuchaj i tak nie jesteś w stanie wszystkiego dokładnie policzyć jaja są różne jedne mają większe żółtka inne mniejsze nigdy nie będzie idealnie
uważam że takie oddzielanie jest bez sensu szybko zniechęci Cię do diety bo jest męczące
w wielu produktach jest podobnie np na jednych owsianych pisze że mają 75ww w innym 65 i co będziesz to dostosowywał do tabel czy raczej zapiszesz tak jak jest podane w nich? nie można aż tak dokładnie wsszytskiego policzyć nie wiem czy wiesz ale te wartości które są podane że 1g ww ma 4kcal a 1g tłuszczu 9kcal też są uśrednione dlatego licz całe jajka w tabeli i się nie przejmuj pozdr