Dla wszystkich znudzonych zwyklym kurakiem mam znakomity przepis na przyrzadzenie orientalnie smakujacych, pikantnych piersi, ktore osobiscie powalily mnie na kolana, a na kazdym prawdziwym smakoszu powinny zrobic nie mniejsze wrazenie
Potrzebne skladniki:
4 piersi z kurczaka
4 lyzki sosu Sambal Oelek
4 łyzki oleju sezamowego
1 łyżeczka posiekanej kolendry ( ja użyłem pasty z kolendry )
3 szalotki
2 zabki czosnku
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka kroimy wzdluz na polowy, reszte skladnikow obieramy w razie potrzeby i miksujemy na jednolita paste za pomoca blendera jesli takowy posiadamy, jesli nie to trzeba to zrobic recznie drobno siekajac szalotki i czosnek po czym zmieszac z reszta skladnikow marynaty, kazdy kawalek nacieramy marynata i wrzucamy do jakiejs miseczki, zalewamy reszta marynaty jesli zostala, przykrywamy talerzykiem i wkladamy na kilka godzin do lodowki zeby miesko przeszlo dobrze smakiem. Wyjmujemy po czasie i sciagamy z kazdego kawalka wiekszosc marynaty jesli nie chcemy potem podczas jedzenia ziac ogniem nabijamy na szaszlykowe wykalaczki, ktore mozemy uprzednio namoczyc w wodzie. Miesko grillujemy obracajac co 3 minutki. Et voilà!
Zmieniony przez - Jac0 w dniu 2009-04-29 14:57:44