SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kuraka BARBECUE - najlepsza możliwa potrawa z kuraka

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 23290

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 733 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 13457
Witam wszystkich.
Chciałbym przedstawić sposób w jaki przyrządzam kurczaka w sosie BARBECUE. Przepis w miarę prosty, nie wymagający zakupu jakiś szczególnych produktów. Większość każdy ma w lodówce.
Stosuje owy przepis na redukcji od czasu do czasu kiedy mam już wszystkiego dość, zawsze podnosi mnie na duchu

Tak więc do przygotowania sosu potrzebujemy:
+1/2 szklanki keczupu(kompletnie dowolnego)
+1 łyżeczka ostrej musztardy ale w zasadzie może to być dowolna musztarda.
+2 łyżki sosu sojowego
+2 łyżki miodu
+posiekane 2 cebule(małe) - dość drobno
+sok z jednej cytryny
+obowiązkowo tabasco w zależności od ostrości kilka kropel

Wszystko to mieszamy i wrzucamy do garnka. Następnie gotujemy to mieszając od czasu do czasu. Gotujemy to około 30 minut.
CZekamy aż sosik ostygnie, przelewamy do miski. Do miski wrzucamy cyca z kuraka w postaci kotletów. W zależności ile mamy czasu aż mięsko przejdzie sosikiem. Myślę że minimum czasu to jakieś 2 godziny.

Następnie wyjmuje kuraka z sosu i wkładamy do piekarnika na "kratkę" żeby zbędne rzeczy mogły się wytopić.
Pieczemy kuraka w temp. 180 stopni przez 30 minut. Najpierw jedną stronę 15 minut a następnie drugą stronę 15 minut.
Sprawi to że kurczak będzie soczysty, a sosik w którym go marynowaliśmy nie przypali się i będzie smakował cudownie.

Szczerze powiem że jest to najlepszy sposób na kuraka jaki kiedykolwiek jadłem

A oto fotki jak wyglądają cyce po upieczeniu:




Zapomniałem dodać iż ilość sosu wyprodukowana z tego przepisu pozwala na zrobienie niecałego 1kg cyca z kuraka.

Zmieniony przez - bubel_pl w dniu 2010-05-12 15:51:32

Zmieniony przez - bubel_pl w dniu 2010-05-12 15:55:31

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 978 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 19371
hmm, gdyby tak zamienić cebule na czosnek? Dobry przepis, na pewno spróbuję


BTW, talerze tego samego wzoru jak blat, czyżbyś wybierał się na wojskowego ?

Zmieniony przez - Bykup-na w dniu 2010-05-12 16:06:15
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 733 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 13457
Hehe, talerz jest przezroczysty dlatego może wyglądać jakby był koloru blatu

A co do cebulki to bym ją zostawił jak najbardziej, to właśnie ona tak fajnie wygląda na kuraku.

Wartość odżywcza samego sosu:
węgle 82g
białko 7g
tłuszcz 3g

Jest to wartość na 1kg kuraka. Z jednego kg cyca mam 5 porcji czyli na porcję wychodzi około:
węgle:16g
białko: 1g
tłuszcz: 0,5g

Chociaż również te wartości należy traktować z przymrużeniem oka ponieważ 3/4 sosu zostaje w misce w której marynował się kurak.

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 815 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 5756
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 978 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 19371
o ****, ale fejk z tym talerzem xD

W sensie ja spróbuję z czosnkiem - cebulka wywołuje u mnie hardkorowe, cebulowe wzdęcia :) Sog!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1485 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 17897
talerze tego samego wzoru jak blat

jak mozna pomylic blat ze stolem?


a przepis super, napewno wyproboje, jeden z lepszych jakie ostatnio tutaj widzialem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 733 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 13457
tak, te 82g to węgle. Ale to jest wartość na cały sosik czyli 5 porcji po 200g kuraka. Na porcję wychodzi Ci 16g węgli. Chociaż jak pisałem to wartości należy przyjąć z przymrużeniem oka ponieważ większość tego sosu/marynaty zostaje Ci w misce gdzie marynowałeś kuraka. Więc tych węgli jest spokojnie poniżej 10g na porcję.

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 815 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 5756
i z kurczaka masz 7g białka? na 100g piersi jest 20g białka więc nie wiem bubel jak ci tyle wychodzi. Podaj wartości całego przepisu, a nie tylko sosu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 16634 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 66505
dobry patent wypruboje
sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 733 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 13457
podałem wartość samego sosiki. A z 200g piersi z kuraka będzie około:
16g węgli
3g tłuszczu
43g białko

Tak to wychodzi. Natomiast ta wartość węgli jest podana jakbyś po procesie marynowania zjadł resztę marynaty. Tak więc ja przyjmuję że wartość węgli w tym przepisie jest poniżej 10g.
Czyli wtedy to wychodzi z kurakiem 200g tak:
około 10g węgli
3 g tłuszczu
43g białka

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1014 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6169
Istnieje takie cos jak skrzydelka kentucky, wystarczy posypac cycki i usmazyc bez zbednych ceregieli.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sałatka warzywna gotowana, bardzo smaczna.

nutlove nowy