Tym czasem żółtko to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna, której w żadnym wypadku nie należy się pozbywać. A oto lista dobrodziejstw którą tracimy wyrzucając żółtka:
Lecytyna
Lecytyna bierze udział w procesach metabolicznych, jest częścią składową tkanki nerwowej, zapobiega tworzeniu się złogów miażdżycowych, obniża poziom cholesterolu LDL, zapobiega nadmiernej kumulacji tłuszczu w wątrobie. Więc zupełnie niepotrzebnie martwimy się o wysoki poziom cholesterolu.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - zawartość w jednym żółtku:
A - 177ug
D - 0,9ug
E - 0,4ug
B2 - 0,2mg
B12 - 1ug
Folacyna - 30ug
Beta-karoten - 5,8ug
Dostarczamy te witaminy razem z tłuszczem, więc nie trzeba się martwić o przyswajalność.
Minerały - zawartość w jednym żółtku:
Sód - 10mg
Potas - 25mg
Wapń - 29mg
Fosfor - 117mg
Magnez - 3mg
Żelazo - 1,4mg
Cynk - 0,7mg
Tłuszcze:
Nasycone - 37%
Jedno-nienasycone n-6 - 54%
Wielo-nienasycone n-3 - 9%
Rozkład makro dla jednego żółtka:
Białko - 3g
Tłuszcz - 6g
WW - 0g
Wartość energetyczna - 63kcal.
Witamina E, prekursory witaminy A, betaina, selen, chrom i kwasy tłuszczowe obecne w jaju obniżają nadciśnienie, poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, zapobiegając w ten sposób zawałowi, dusznicy bolesnej oraz zakrzepicy. Znajdujący się w jaju chrom obniża we krwi poziom „złego" cholesterolu i cukru, poprawiając produkcję insuliny. Równocześnie obecne w żółtku naturalne sterole podnoszące we krwi poziom „dobrego" cholesterolu, w efekcie zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału. Obecna w jaju cholina i witaminy z grupy B wzmacniają pamięć.
Czy dalej chcecie wyrzucać żółtka czy nie - Wasz wybór. Ja od lat zjadam codziennie rano 4 całe jajka. Poziom cholesterolu ostatnio zbadany - w normie. Na śniadaniach z żółtkami zredukowałem się 20kg w 8 miesięcy, więc nieprawdą też jest, że żółtka tuczą.
Największa wartość jajka - ugotowane na miękko.
Źródła:
SFD, Gogle, Wikipedia.