Do tego, że ryby są zdrowe i warto wprowadzić je do naszej diety, raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Istotne jest jednak to, jakie ryby warto jeść aby dostarczyć odpowiednie ilości
białka, kwasów tłuszczowych omega 3, czy witamin i minerałów. Wiele mówi się o tym, że należy uważać ze spożyciem ryb, z uwagi na słabą jakość ich hodowli. Dlatego też wybierając ryby do naszej diety, warto skupić się na rybach dziko żyjących.
W pierwszej kolejność należy zwrócić uwagę na ryby tłuste. Właśnie one dostarczą nam kwasów tłuszczowych omega 3, które mają wiele prozdrowotnych właściwości. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać również te chude. Wyróżnić warto:
- śledzia,
- makrelę,
- dzikiego łososia,
- pstrąga,
- halibuta,
- karmazyna,
- dorsza,
- mintaja,
- mirunę.
- szprot
- sardynki.
Warto zdecydowanie bazować na rybach świeżych lub mrożonych. Okazyjnie można zjeść rybę wędzoną, czy puszkowaną. Jednak każda obróbka ma negatywny wpływ na jakość produktu. Wymienione cztery pierwsze ryby, będą najlepsze pod względem jakości i dostarczenia kwasów tłuszczowych omega 3.
W przypadku śledzia należy zwrócić uwagę, aby była to ryba świeża. Może być również solona. Unikać należy gotowych śledzi z oleju, occie, czy z innymi dodatkami. Warto upiec, usmażyć samemu świeżego śledzia lub przygotować wymoczonego w wodzie z własnymi dodatkami.