Szacuny
15
Napisanych postów
4568
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34748
Cukrzyca to dość tajemnicza choroba.. faktem jednak jest że jest coraz powszechniejsza.... Odpowiadać za to może model dzisiejszego przeciętnego odzywiania; cukier do herbaty, słodycze, słodkie napoje gazowane
Zwłaszcza połączone z siedzącym trybem życia....
Zmieniony przez - tygrum w dniu 2008-11-25 22:55:28
Szacuny
77
Napisanych postów
2284
Wiek
3 lata
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
62171
Kask na Twoje pytanie dlaczego są chorzy ludzie na cukrzycę,którzy nigdy nie brali carbo,czy glukozy?Odpowiedź jest jeda: z tego samego powodu,z którego małe dzieci chorują na raka.Po prostu wady genetyczne.Pozdrawiam.
Szacuny
32
Napisanych postów
3395
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
21099
To bylo pytanie retoryczne Jasniej - zawsze sie trafi jakis nadgorliwy - mozesz nie jesc cukru wcale i zachorowac na cukrzyce. A mozesz jesc duzo cukru i slodyczy i przy odp. trybie zycia nie zachorowac.
Szacuny
0
Napisanych postów
37
Wiek
34 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
659
Ja też coś od siebie jeszcze dodam brałem glukoze w trakcie treningu i po wczoraj bylem na badaniach krwi i moczu i poziom glukozy 79.Z początku się sam bałem że będę mieć jakąś cukrzyce ale pani doktor mnie uspokoiła i powiedziała że cukrzyca to choroba hormonalna.
Szacuny
19
Napisanych postów
1163
Wiek
47 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
13357
Nie mylmy pojęć.
Jak się od czasu do czasu coś tam zje/wypije o wysokim IG, to nie ma jeszcze tragedii. Ale jak się z tego zrobi głupi i stały nawyk, to gorzej. Słodzenie kawy, soczki ze świeżo wyciśniętych kartonów, batonik o planetarnej nazwie zamiast śniadania i tak przez rok...
Sephriot: takie badania to sobie można w nos wcisnąć jeśli chciałbyś zdiagnozować cukrzycę. Jakbyś miał wysoki cukier na porannym badaniu, to już jest pozamiatane. Ale jeśli chcesz sprawdzić, czy się nie zaczyna rozwijać, musisz zrobić badanie tzw. krzywej cukrowej.
Tak, cukrzyca jest chorobą hormonalną, bo insulina to hormon.
Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Szacuny
91
Napisanych postów
8680
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
31712
co do carbo to proponuję przeczytać skład tych tańszych. Równie dobrze albo i zdrowiej będzie brać glukozę. Jeśli carbo to tylko z wyższej półki
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."
Szacuny
15
Napisanych postów
4568
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34748
Olimp - maltodekstryny i glukoza. Ale maltodekstryny to bardzo szerokie pojęcie Polskie tanie carbo nie bez powodu jest takie tanie... Osobiscie uwazam że niemal jakiekolwiek carbo jest lepsze od czystej glukozy ale zagraniczne carbo mimo że 2, 3 razy droższe są dużo lepsze ( i chyba smaczniejsze ).
Szacuny
0
Napisanych postów
14
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
373
Mam brata chorego na cukrzyce. I calkowicie sie nie zgodze ze cukrzycy mozna sie nabawic od czestego spozywania cukru w duzej ilosci... Cukrzyca nie nazywa sie tak bo jest wywolywana przez cukier tylko dlatego ze podczas tej choroby wystepuja bardzo zroznicowane zaburzenia w poziomie cukru we krwi. Sa 2 glowne typy cukrzycy. Potocznie nazywane insulinoodpornosc lub insulino zaleznosc. Nie jestem pewien dokladnie na czym polega zycie z cukrzyca insulinoodpornosciowoa, natomiat przez wiele lat spotykalem sie na co dzien z cukrzyca insulinozaleznosc. Zycie z tym typem cukrzycy polega na wstrzykiwaniu sobie odpowiednio sproporcjonawanych dawek insuliny i glukagonu (czy tam glikogenu nie moge tego zapamietac) A tego typu cukrzycy najczesciej dostaje sie np po przebyciu kilku chorob obciazajacych watrabe (chyba, albo trzustke albo jakis taki tam inny organ :P) Wtedy dochodzi do autoagresji czyli wlasne komorki odpornosciowe zabijaja komorki wlasnego organizmu. Totez z tego czy innego powodu nie wytwarza organizm insuliny lub wytwarza jej znikome ilosci. W kazdym badz razie nie gadajcie glupot ze od spozywania cukru ktos mzoe sie cukrzycy nabawiac bo to jest absolutna bzdura i nieprawda. Mozna sobie podwyzszyc poziom cukru we krwi ale na pewno nie nabawic sie cukrzycy. Jeszcze raz powtarzam ze nazwa "cukrzyca" nie ma nic wspolnego z jedzeniem slodyczy. Ona nie powstala od przyczyn tej choroby tyloko od skutkow. Czyli od zaburzen poziomu cukru we krwi. Wiec mysle ze jedzac glukoze nie musimy sie obawiac o cukrzyce.
Jeszcze dodam " Inne rodzaje i przyczyny cukrzycy
* zaburzenia działania komórek β warunkowane genetycznie (cukrzyca typu MODY opisano mutacje 8 różnych genów (MODY1-8), mutacje genów mitochondrialnych)
* warunkowane genetycznie defekty działania insuliny
* LADA - autoimmunologiczna postać cukrzycy zbliżona do cukrzycy typu 1 ujawniająca się w wieku dorosłym
* choroby zewnątrzwydzielniczej części trzustki (np. w przebiegu mukowiscydozy, zapaleń, nowotworów, hemochromatozy)
* endokrynopatie (np. choroba Cushinga, nadczynność tarczycy, guz chromochłonny nadnerczy, glukagonoma, somatostatinoma, akromegalia)
* cukrzyca wywołana przez leki lub inne substancje chemiczne (np. glukokortykoidy, hormony tarczycy, dilantyna, α-interferon)
* cukrzyca wywołana przez zakażenia (np. różyczka wrodzona, wirus cytomegalii)
* inne zespoły o podłożu genetycznym, mogące przebiegać z cukrzycą (zespół Downa, zespół Klinefeltera, zespół Turnera, zespół Pradera-Williego, ataksja Friedreicha, pląsawica Huntingtona, porfiria)
* rzadkie postacie cukrzycy o podłożu immunologicznym
* cukrzyca noworodkowa - spowodowana defektem podjednostki Kir 6.2 kanału potasowego w komórkach β; ujawnia się zwykle w wieku niemowlęcym, może być skutecznie leczona przez stosowanie doustnych pochodnych sulfonylomocznika"