SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Energia z tłuszczu do budowy mięśni możliwa??

temat działu:

Iron Horse Series

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 30116

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
ciekawe.
nalezy jednak dodac ze diety o tak niskim poziomie cukrów nie jest łatwo prowaedzic bez zewnętrznrj podazy hormonów.
(przynajmiej takie jest moje zdanie - prkatyczne)
pozdr
mc
ps
temat cały czas nie do konca rozwiązany

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 632 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 15595
Sigvarth,
[http://www.eioba.pl/a72854/zywienie_a_bieganie]
[http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/zywienie_w_sporcie.html]
gudri,
[http://maxwellsc.blogspot.com/2008/05/pushing-yourself-to-higher-levels-of.html]

Po sesji rozwinę temat. Na razie tylko kilka słów.
Obaj przytoczyliście fragmenty publikacji, które potwierdzają zużycie węglowodanów i tłuszczów, jako źródeł energii dla pracujących mięśni.

I obydwaj macie rację i nie. istnieje coś takiego jak punkt skrzyżowania wykorzystania węglowodanów i tłuszczów (tj. obciążenie wysiłkowe, przy którym głównym źródłem energii stają się węglowodany, a nie tłuszcze).

Histologicznie, każdy mięsień składa się z 3 rodzajów włókien, które różnią się preferowanym źródłem energii:
- typ I, tlenowe (czerwone), np. u maratończyków
- typ IIA, tlenowo-beztlenowe
- typ IIX, beztlenowe (białe), np. u kulturystów

Najwięcej jest IIX > IIA > I
Typ IIX jest najbardziej podatny na wzrost, co wyraźnie można zauważyć.

Można w pewnym zakresie modyfikować skład mięśni poprzez dobór odpowiedniego treningu (aerobowy/anaerobowy). Trening wytrzymałościowy angażuje włókna typu I, trening siłowy IIX.

Rodzaj treningu wpływa na rozłożenie wykorzystania węglowodanów/tłuszczów. Co dzieje się jednak w spoczynku?

Dieta. Dieta. Dieta!!! 70% sukcesu.
Wzmożone zużycie glukozy hamuje wykorzystanie wolnych kwasów tłuszczowych.
Wzmożone zużycie wolnych kwasów tłuszczowych hamuje wykorzystanie glukozy.
I znów dochodzimy do poziomu molekularnego, a konkretnie do aktywności odpowiednich enzymów. W mięśniach w czasie spoczynku działa cykl Randla (cykl glukoza - wolne kwasy tłuszczowe). To on odpowiada za spoczynkowe "rozłożenie" zużycia wspomnianych składników. cdn.

Zmieniony przez - Sniv w dniu 2008-05-31 11:17:56

lifting weights, killing bears and eating whole eggs...

Blog: Lifting gets me High
http://www.sfd.pl/-t450694.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 36 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 682
Gudri jak ci zależy na konkretnym wzroście siły i mięśni to śmiało wchodź na typową zbilansowaną diete na mase

50 sent.u mnie libido i erekcja na low carb były bez zarzutu tak samo jak i teraz na masówce

Sniv no ciekawy ten cykl Randla....


Zmieniony przez - Sigvarth w dniu 2008-05-31 18:22:34

Zmieniony przez - Sigvarth w dniu 2008-06-01 01:34:01

"cierpliwość jest gorzka ale jej owoce są słodkie"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Teraz probowalem takiej diety i stwierdzam ze nie jest dla mnie czuje sie plaski i chudy. Pod moj organizm za bardzo ona nie pasuje. Mysle ze wchlanianie bialek bez towarzystwa odpowiedniej ilosci ww jest nie dla mnie...
Najlepiejjednak czuje sie czerpiac energie z ww
Ale dla kazdego cos innego

PS. moze tez dla tego ze jestem na 3tyg off hcg + clen i to mnie tak splasczylo. bo weczesniej byla ww dieta a nagle taki skon akorat na okres bez ing sztucznego testo dostarczanego z zewenatrz a pewnie jego poziom w tym okresie zdazyl sie juz sporo obnizyc.

Zmieniony przez - GREGOR_ian w dniu 2008-06-05 16:47:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
splaszczylo !!?? to jak chcesz Gregor wygladac nie spłaszczony?


mc

Zmieniony przez - marek.c w dniu 2008-06-07 19:54:16

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 36 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 682
ja kiedy mało węgli dostarczam 100-200gr to nigdy nie zauważam pompy,nabrzmienia oraz pełności w mięśniach w przeciwieństwie do tego jak mam ich powyżej 300....np tydzień temu przez kilka dni przed treningiem troche zawaliłem z dostarczeniem odpowiedniej ilości węgli i objawiło sie to w trakcie i po treningu brakiem pompy,nabrzmienia,pełności a także brakiem postępu siłowego który to zazwyczaj był stały przy regularnym dostarczaniu węgli powyżej 300gr


Zmieniony przez - Sigvarth w dniu 2008-06-09 00:40:39

"cierpliwość jest gorzka ale jej owoce są słodkie"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Chcialbym Marku wygladac jak Apollo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598
normalne, ze jak obciales wegle to miesnie wydaja sie plaskie

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 45 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
Glikogen i woda poszły sobie od Ciebie
Ja osobiście na LC (czasami lekko w stronę paleo) czuję się dobrze, jestem na niej od około 2 lat za radą Binia kiedy wracałem do formy i uważam, że dla osoby aktywnej fizycznie chcącej kontrolować swoją wagę i wygląd jest jednym z lepszych rozwiązań.

Węglowodany w diecie człowieka pojawiły się na dobrą sprawę dopiero około 10 000 lat temu kiedy dopracowano rolnictwo. Miało to dobre i złe strony ale mimo wszystko dzięki nim doszło do rozkwitu wielkich cywilizacji Nilu, Gangesu i Żółtej Rzeki. Do czasu kiedy nie opracowano metod pozyskiwania wysoko przetworzonych węglowodanów sprawa miała się całkiem nieźle. Problemy to tak naprawdę koniec XIX i XX wiek. Rafinowane żarcie rozwala ludzi, którzy maja histerycznie niski poziom wiedzy z zakresu odżywiania i jedzą co im dają na mieście i w sklepie.

Jak by nie patrzeć nasze szlaki metaboliczne są przystosowane do pozyskiwania białka zwierzęcego i energii z tłuszczy i węglowodanów. Nie można powiedzieć, że nigdy homo nie jadł węgli. Jadł, ale nie tyle co dzisiaj i nie tak przetworzonych. Więcej było w tych "węglowodanowych" produktach włókna roślinnego (jadalne rośliny liściaste i korzeniowe), pektyn (owoce jagodowe i dziko rosnące, które diametralnie różniły się od tych chodowlanych które znamy i uważamy za zdrowe) i błonnika z minerałami (nasiona traw i jadalnych roślin, orzechy, pestki).
Jak by nie było dominowało mięso dzikich zwierząt, ryb i tego co się dało zebrać przy wodzie (wodorosty, skorupiaki).

Nasza chęć jedzenia słodkich pokarmów bierze się najprawdopodobniej z dawnego upodobania do słodkich, b. dojrzałych owoców będących głownym źródłem witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Złotym środkiem o który pytał Marek C. może być dieta opisywana jako PaleoDiet Czemu nie brać tego co nasi przodkowie dali nam najlepszego (czy tego chcieli czy nie) w połączeniu z obecnym stanem naszej wiedzy. Jak by nie było większość ewolucjonistów stoi na stanowisku, że jadamy zdecydowanie za dużo węglowodanów, oraz produktów wysoko przetworzonych (rafinowane tłuszcze i cukry). Tak więc na umiarkowanej ilości węgli o niskim IG, białka zwierzęcego i odżywek serwatkowych da się budować dobrej jakości mięso w połączeniu z prozdrowotnymi właściwości diety z okresu paleolitu
Dieta LC to nie to samo co dieta tłuszczowa Kwaśniewskiego czy Atkinsa, która jak dla mnie jest nieporozumieniem.

Pomijam zasady żywieniowe szanownych kolegów pakerów na SAA, bo rozważanie prozdrowotnych aspektów odżywiania jest swojego rodzaju hipokryzją

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
Mawashi ciekawie piszesz. co do jedzenia zywnosci przetworzonej - od dziecka uczy sie nas wlasnie jesc zywnosc przetworzona. wystarczy spojzenie na sklepowe połki.
pozdr
mc

IHS TEAM

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy psychika nas ogranicza?

Następny temat

sila

WHEY premium