Skoro przyswajalnosc bialka z jaj zostala okreslona na 93.7% i zostaje w obliczeniach przyjeta jako kontrolna setka (100) to mozna latwo wyliczyc ze:
93.7 = 100
100 = x
max BV = x = 100 x 100 / 93.7 = ~106.7
Nastepnie:
WPI jest tak szybko trawione ze moze byc przetworzone na weglowodany w procesie zwanym glukogeneza dozo szybciej niz uwazano dotychczas. Odkryto ze po spozyciu WPI WIEKSZOSC aminokwasow laduje w watrobie i ulega oksydacji i zostaje zuzyta na potrzeby energetyczne.
BV jest obliczane w badaniach na szczurach ktore sa glodzone kilka dni - w takich warunkach wiekszosc aminokwasow zostaje wchlonieta w wyglodzony organizm.
BV jest mocno zwiazane z zawartoscia bialka w diecie, gdy zwiekszamy spozycie bialka BV znaczaco spada. Np BV = ~100 przy spozyciu 0.2g/kg spada do 70 gdy zwiekszamy podaz bialka w diecie do 0.5g/kg
Co sie pokrywa z moimi wczesniejszymi empirycznymi spostrzezeniami ze najlepsze bialko jakie mozna kupic to bialko jajeczne, mozna kombimowac mixy WPC/Egg/Casein jak ktos lubi sie bawic.
Zakup WPI jest totalnym marnotrawieniem pieniedzy, po prostu producenci nabijaja w butelke potencjalnych klientow. WPI przydaje sie tylko niewielu zawodnikom uzywajacym insuliny i potrafiacym spelnic dobre srodowisko do hodowli miesni.
Chcesz wiecej? [ENG]:
http://en.wikipedia.org/wiki/Biological_value
Knowledge is a steering-wheel
Stubbornness is a fuel
6I9