Warzywa to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Trudno przecenić ich wpływ na organizm człowieka. Nie bez powodu są zwykle pierwszymi niemlecznymi przysmakami niemowlęcia. Wraz z upływem miesięcy jarzynowy jadłospis malca stale się wydłuża. I słusznie , ponieważ zawarte w nich skłądniki wzmacniają odporność, a gdy już dziecku przytrafi się choroba, wspomagają powrót do zdrowia. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego. Wydaje się troche zaczarowane, bo pobudzają apetyt niejadka, a jednocześnie ułatwiają puszystym dzieciom pozbyć się nadmiaru kilogramów. Wspomagają leczenie biegunek, a jednoczesnie dzięki znajdującemu się w nich błonnikowi, zapobiegają zaparciom. "Wymiatają" z organizmu człowieka toksyny, metale ciężkie i zbędne produkty przemiany materii.
Oczyszczają organizm :
Zawarte w nich witaminy i mikroelementy wspomagają rozwój dzięki którym na talerzu człowieka wyląduje prawdziwa bomba cennych składników pokarmowych.
Mycie:
Warzywa myjemy zawsze starannie letnią, bieżącą wodą. Długie moczenie powoduje straty witamin.
Obieranie:
Najlepiej wcale tego nie robić, a jeśli to koniecznie obierać szybko i jak najcieniej, ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej składników odzywczych.
Przyrządzanie:
Najzdrowsze i najlepsze są warzywa surowe naprzykład w psotaci surówek, sałatek i dodatków na kanapce lub porpostu jako przegryzki.
Żeby nie zniechęcać długością postu wszystko napisane w jak najprostszy i najkrótszy sposób
Warto dodać że warzywa odkwaszają nasz bardzo narażony na zakwaszenie organizm kulturysty i człowieka który spożywa dużo jajek i białka szczególnie z produktów mlecznych.
dajmy na to żeby wyrównać zakwaszenie z odkwaszeniem po zjedzeniu 100gram jajka powinno się zjeść 300-500gram warzyw
Bibliografia : Własne oraz miesięcznik "MODA na ZDROWIE"
Zmieniony przez - Rothen w dniu 2006-07-01 17:55:32
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.