SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mrożone warzywa.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 29899

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 21 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 454
Witam
jesli ktos ma pojecie to niech mi powie czy mrozone warzywa, takie z paczki sa rownie zdrowe jak swieze????
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 523 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 14448
Żywność Możona

Żywność mrożona - bogactwo potraw
Proces zamrażania jest najbardziej naturalnym sposobem przygotowania żywności do długiego przechowywania i polega na poddaniu produktu działaniu niskiej temperatury (poniżej - 18oC). Z uwagi na wykorzystanie naturalnej obecności wody w świeżych produktach, zamrażanie żywności, w porównaniu do innych metod przetwarzania, nie powoduje utraty wartości odżywczych i smakowych. Straty witamin - w porównaniu do np. peklowania czy wekowania - są minimalne. Dodatkowo mrożone produkty zachowują swój naturalny aromat i smak.

Produkty mrożone dzięki swoim zaletom zyskują coraz większą popularność, zwłaszcza w nowoczesnych społeczeństwach, w których ceni się czas i wygodę przygotowywania posiłków, a także zwraca się uwagę na ich wartości odżywcze. Mrożenie żywności Proces zamrażania produktów żywnościowych dzieli się na kilka etapów:

1. Selekcja produktów Na tym etapie produkty są starannie dobierane pod kątem wysokiej jakości. W efekcie do zamrażania trafiają najlepsze produkty.

2. Przygotowywanie do mrożenia Produkty przeznaczone do zamrożenia są myte i krojone. W przypadku np. niektórych warzyw, owoców i mięsa stosuje się tzw. blanszowanie (kilkuminutowe nagrzanie w temp. 85-100oC w wodzie lub parze wodnej) w celu zatrzymania enzymów tkankowych, co zapobiega np. odbarwieniu warzyw oraz utracie wartości smakowych i aromatycznych.

3. Mrożenie Mrożenie polega na gwałtownym schłodzeniu produktu do temperatury poniżej -18oC i odwodnieniu produktu, wskutek przemiany wody w lód. Proces ten odbywa się w specjalnych tunelach chłodniczych, gdzie produkty zamrażane są w np. w locie w strumieniu bardzo zimnego powietrza (warzywa, owoce). W całym procesie wytwarzania mrożonej żywności przestrzegane są bardzo surowe normy jakościowe, co gwarantuje zachowanie wartości odżywczych i smakowych oraz minimalne straty witamin.

Producenci dbają o nieprzerwany dopływ surowców, kontrolując ich jakość już od momentu uprawy. Ważnym elementem, mającym wpływ na jakość produktu jest prawidłowe przechowywanie mrożonek podczas ich dystrybucji i sprzedaży, zachowanie odpowiednich warunków przy przechowywaniu w domu oraz rozmrażanie bezpośrednio przed spożyciem.


Wycinek artykułu z http://www.mrozonki.org.pl/index.php?go=zywnosc.htm


Zalety mrożenia

Mrożenie jest najbardziej racjonalną metodą utrwalania żywności.
- Pozwala w większym stopniu niż np. cukrzenie, solenie czy marynowanie zachować najbardziej zbliżoną do produktów świeżych wartość odżywczą, i to bez wprowadzania dodatkowych substancji konserwujących (sól, ocet i inne konserwanty).
- Nie obserwuje się praktycznie zmian struktury białek podczas przechowywania w stanie zamrożonym.
- Dzięki niskiej temperaturze zahamowane zostają procesy jełczenia tłuszczów zachodzące w temepraturze wyższej niż - 18 oC.
- Straty składników mineralnych są niewielkie i związane nie z samym procesem zamrażania, ale z obróbką wstępną, np. blanszowaniem owoców i warzyw (czyli obgotowywaniem przez krótki czas w celu unieczynnienia enzymów mogących niszczyć składniki odżywcze oraz powodować niekorzystną zmianę barwy lub rozwój flory bakteryjnej).
- Zamrażanie jest metodą przechowalnictwa w największym stopniu zapobiegającą stratom witamin w żywności. Na przykład straty witaminy C są stosunkowo niewielkie i wynoszą 20% (dla porównania - w syropach tracimy średnio 75%, w kompotach i dżemach powyżej 35%). Mrożone owoce tracą witaminę A tylko w 5-10%, a mrożone warzywa w 20-30%. Straty witamin B1 i PP są też znacznie mniejsze niż obserwuje się to przy innych metodach przechowywania żywności.
- Ważną zaletą mrożonek jest to, że podczas ich gotowania straty witamin są mniejsze niż w przypadku gotowania świeżych owoców i warzyw.


Urywek artykułu mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia - http://www.resmedica.pl/zdart29911.html


Mrożonki należy kupować dobrze zamrożone, tzn. muszą być twarde i suche. Jeżeli zawartość opakowania jest sklejona lub zbrylona może to oznaczać, że produkt był źle przechowywany (np. uległ rozmrożeniu i ponownemu zamrożeniu). Pamiętajmy, że rozmrożonego produktu nie wolno zamrażać ponownie, nawet jeśli jest rozmrożony tylko częściowo. Traci wtedy wartości odżywcze i może być szkodliwy dla zdrowia - po rozmrożeniu bowiem zaczynają się mnożyć drobnoustroje, które wraz z enzymami prowadzą do psucia żywności.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76012 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754743
"Na przykład straty witaminy C są stosunkowo niewielkie i wynoszą 20% (dla porównania - w syropach tracimy średnio 75%, w kompotach i dżemach powyżej 35%). Mrożone owoce tracą witaminę A tylko w 5-10%, a mrożone warzywa w 20-30%"

Zgadza sie a nwet jeszcze mniejsze, tu sa podane raczej maksymalne mozliwe straty. Witamina C jest bardzo podatna na straty dlatego sprawdzane sa jej straty. Trzeba tez pamietac zeby kupowac warzywa w dobrym stanie, nie moga byc sklejone w jedna bryle. Wyjatkiem moze byc szpinak, buraczki.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 120 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2649
a jeżeli chodzi i mięsa? robie porcje z piersi kurczaka i mroże je, też nie tracą na wartości ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76012 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754743
Nie traca, sam tak robie.

Zmieniony przez - domer w dniu 2007-12-09 11:17:46

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

posiłek po aerobie

Następny temat

trwale schudniecie

WHEY premium