SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

makaron a ryż

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 43139

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 73 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5193
Mam pytanie, dlaczego w wiekszosci diet na mase jest przewaga ryżu,a makaron mało kiedy występuje? Sprawdzałem kilka rodzajów ryżu i makaronu i to w wiekszczosci makaronów jest wiecej białka (nawet 2 razy tyleco w ryżu) i mniej tłuszczu. Więc dlaczego tak jest? Napewno jest coś w tym takiego czego nie wiem dletaego pytam.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Pierwszą kwestią dlaczego ryż jest wybierany częściej niż makaron przy układaniu diet, jest to że coraz więcej osób ma nieprzyjemności związane z alergią czy różnymi chorobami na gluten oraz inne substancje zawarte w zbożach. Ma to na celu wyeliminowanie tych nieprzyjemności oraz poprawę naszej sylwetki.

Co więcej jest to produkty wysoko przetworzony, w szczególności ten ogólnodostępny pszenny(biały) makaron.

Gotowe i wysokoprzetworzone produkty to zmora dzisiejszych czasów. W każdym sklepie można znaleźć produkty takie jak mrożona pizza, gotowe fast-foody, chrupki, drożdżówki, słodycze i wiele innych, które zachęcają nas swoim apetycznym wyglądem, przyjemnym aromatem oraz atrakcyjną ceną. Jednakże większość z tych produktów ma bardzo niskie walory odżywcze, a często zawiera masę szkodliwych substancji.

Produkty te nie tylko przyczyniają się do magazynowania tkanki tłuszczowej, ale również zatrzymują wodę w organizmie, zakwaszają organizm, zaburzają pracę naszego układu hormonalnego, mają negatywny wpływ na funkcjonowanie organów oraz przyczyniają się do rozwoju chorób. Wykluczenie ich z naszej diety i wystrzeganie się jak tylko możliwe, jest pierwszym krokiem w drodze do ładniejszej sylwetki i poprawy stanu naszego zdrowia.

Makaron raz na jakiś czas nam nie zaszkodzi. W końcu wszystko jest dla ludzi. Jednak nei jest dobrym wyborem jeżeli chodzi o codzienną dietę. Jeżeli już mamy wybrać jakiś makaron, najlepiej wybrać makaron ryżowy, z batatów bądź gryczany, ewentualnie pełnoziarnisty żytni.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1001 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 32410
pewnie chodzi o indeks glikemiczny:

Makaron
65
Ryż Basmati gotowany 60
Ryż biały gotowany 70
Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55
Ryż długoziarnisty gotowany 56

"Jest światło i ciemna droga
Jest noc i blaknąca nadzieja
Był sen, który raz był mój"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 361 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 15118
jeslis zukasz bialak w makaronie te nie jest dobry pomysl ;) tymbardziej ze to jest bialko niepelnowartosciowe a przewarza ryz bo z makaronem wiecej roboty imo ale makareon tez jest dobrym zrodlem ww szczegolnie dumur:)
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 900 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 12247
To ryż długoziarnisty i ryż biały to nie to samo?
1

~

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1001 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 32410
źródło: http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm

Zapewne na mysli tu maja ryz krótkoziarnisty (zwykły)
1

"Jest światło i ciemna droga
Jest noc i blaknąca nadzieja
Był sen, który raz był mój"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 298 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 27795
Ja dokładnie nie pamietam jak to jest(aż wstyd sie przyznać:D),ale...ryż jest pełnowartościowym źródłem węglowodanów natomiast makaraon(mąka + jajka) nie...Ja od kilku lat wcinam tylko ryż(czasem makaronu też spróbuje,ale bardzo rzadko).Pamiętam czasy jak wcinalem paczke makaronu dziennie na dwa razy:D.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ale makarony graham/pełne ziarno/durum są wartościowe i spokojnie można ich używać jako zamiennik dla ryżu
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 248 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3160
Witam
Makarony to głównie źródło węglowodanów. A dlaczego częściej widujesz ryż w dietach. Może dlatego, że jest bardziej uniwersalny, chociaż to zależy od wyobraźni kulinarnej.
Makaron możesz stosować zamiast ryżu, wybieraj ten z pszenicy durum.

Pozdrawiam

Piotr Folęga
kULTURYSTYKA.PL

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 73 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5193
dzięki za odpowiedzi, mniej więcej wyjaśniło mi się ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 285 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4208
a powiedzcie mi gdzie kupic ryz brazowy, bo albo ja zle patrze albo go nigdzie nie ma, jedynie co znalazlem to pelnoziarnisty i bialy ...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Nawet w biedronce jest
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jogurt w czasie treningu.

Następny temat

RDA a rzeczywiste zapotrzebowanie

WHEY premium