...
Napisał(a)
Mam pytanie, dlaczego w wiekszosci diet na mase jest przewaga ryżu,a makaron mało kiedy występuje? Sprawdzałem kilka rodzajów ryżu i makaronu i to w wiekszczosci makaronów jest wiecej białka (nawet 2 razy tyleco w ryżu) i mniej tłuszczu. Więc dlaczego tak jest? Napewno jest coś w tym takiego czego nie wiem dletaego pytam.
2
...
Napisał(a)
Pierwszą kwestią dlaczego ryż jest wybierany częściej niż makaron przy układaniu diet, jest to że coraz więcej osób ma nieprzyjemności związane z alergią czy różnymi chorobami na gluten oraz inne substancje zawarte w zbożach. Ma to na celu wyeliminowanie tych nieprzyjemności oraz poprawę naszej sylwetki.
Co więcej jest to produkty wysoko przetworzony, w szczególności ten ogólnodostępny pszenny(biały) makaron.
Gotowe i wysokoprzetworzone produkty to zmora dzisiejszych czasów. W każdym sklepie można znaleźć produkty takie jak mrożona pizza, gotowe fast-foody, chrupki, drożdżówki, słodycze i wiele innych, które zachęcają nas swoim apetycznym wyglądem, przyjemnym aromatem oraz atrakcyjną ceną. Jednakże większość z tych produktów ma bardzo niskie walory odżywcze, a często zawiera masę szkodliwych substancji.
Produkty te nie tylko przyczyniają się do magazynowania tkanki tłuszczowej, ale również zatrzymują wodę w organizmie, zakwaszają organizm, zaburzają pracę naszego układu hormonalnego, mają negatywny wpływ na funkcjonowanie organów oraz przyczyniają się do rozwoju chorób. Wykluczenie ich z naszej diety i wystrzeganie się jak tylko możliwe, jest pierwszym krokiem w drodze do ładniejszej sylwetki i poprawy stanu naszego zdrowia.
Makaron raz na jakiś czas nam nie zaszkodzi. W końcu wszystko jest dla ludzi. Jednak nei jest dobrym wyborem jeżeli chodzi o codzienną dietę. Jeżeli już mamy wybrać jakiś makaron, najlepiej wybrać makaron ryżowy, z batatów bądź gryczany, ewentualnie pełnoziarnisty żytni.
Co więcej jest to produkty wysoko przetworzony, w szczególności ten ogólnodostępny pszenny(biały) makaron.
Gotowe i wysokoprzetworzone produkty to zmora dzisiejszych czasów. W każdym sklepie można znaleźć produkty takie jak mrożona pizza, gotowe fast-foody, chrupki, drożdżówki, słodycze i wiele innych, które zachęcają nas swoim apetycznym wyglądem, przyjemnym aromatem oraz atrakcyjną ceną. Jednakże większość z tych produktów ma bardzo niskie walory odżywcze, a często zawiera masę szkodliwych substancji.
Produkty te nie tylko przyczyniają się do magazynowania tkanki tłuszczowej, ale również zatrzymują wodę w organizmie, zakwaszają organizm, zaburzają pracę naszego układu hormonalnego, mają negatywny wpływ na funkcjonowanie organów oraz przyczyniają się do rozwoju chorób. Wykluczenie ich z naszej diety i wystrzeganie się jak tylko możliwe, jest pierwszym krokiem w drodze do ładniejszej sylwetki i poprawy stanu naszego zdrowia.
Makaron raz na jakiś czas nam nie zaszkodzi. W końcu wszystko jest dla ludzi. Jednak nei jest dobrym wyborem jeżeli chodzi o codzienną dietę. Jeżeli już mamy wybrać jakiś makaron, najlepiej wybrać makaron ryżowy, z batatów bądź gryczany, ewentualnie pełnoziarnisty żytni.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
pewnie chodzi o indeks glikemiczny:
Makaron 65
Ryż Basmati gotowany 60
Ryż biały gotowany 70
Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55
Ryż długoziarnisty gotowany 56
Makaron 65
Ryż Basmati gotowany 60
Ryż biały gotowany 70
Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55
Ryż długoziarnisty gotowany 56
"Jest światło i ciemna droga
Jest noc i blaknąca nadzieja
Był sen, który raz był mój"
...
Napisał(a)
jeslis zukasz bialak w makaronie te nie jest dobry pomysl ;) tymbardziej ze to jest bialko niepelnowartosciowe a przewarza ryz bo z makaronem wiecej roboty imo ale makareon tez jest dobrym zrodlem ww szczegolnie dumur:)
2
...
Napisał(a)
źródło: http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm
Zapewne na mysli tu maja ryz krótkoziarnisty (zwykły)
Zapewne na mysli tu maja ryz krótkoziarnisty (zwykły)
1
"Jest światło i ciemna droga
Jest noc i blaknąca nadzieja
Był sen, który raz był mój"
...
Napisał(a)
Ja dokładnie nie pamietam jak to jest(aż wstyd sie przyznać:D),ale...ryż jest pełnowartościowym źródłem węglowodanów natomiast makaraon(mąka + jajka) nie...Ja od kilku lat wcinam tylko ryż(czasem makaronu też spróbuje,ale bardzo rzadko).Pamiętam czasy jak wcinalem paczke makaronu dziennie na dwa razy:D.
1
...
Napisał(a)
Ale makarony graham/pełne ziarno/durum są wartościowe i spokojnie można ich używać jako zamiennik dla ryżu
2
...
Napisał(a)
Witam
Makarony to głównie źródło węglowodanów. A dlaczego częściej widujesz ryż w dietach. Może dlatego, że jest bardziej uniwersalny, chociaż to zależy od wyobraźni kulinarnej.
Makaron możesz stosować zamiast ryżu, wybieraj ten z pszenicy durum.
Makarony to głównie źródło węglowodanów. A dlaczego częściej widujesz ryż w dietach. Może dlatego, że jest bardziej uniwersalny, chociaż to zależy od wyobraźni kulinarnej.
Makaron możesz stosować zamiast ryżu, wybieraj ten z pszenicy durum.
Pozdrawiam
Piotr Folęga
kULTURYSTYKA.PL
...
Napisał(a)
a powiedzcie mi gdzie kupic ryz brazowy, bo albo ja zle patrze albo go nigdzie nie ma, jedynie co znalazlem to pelnoziarnisty i bialy ...
1
Polecane artykuły