SAŁATKA RYŻOWA:
składniki na 4 porcje
-20dag długoziarnistego ryzu
-szczypta soli
-po jednym średnim straku czerwonej,zielonej oraz zółtej papryki(każdy po 20 dag)
-1/2 pęczka koperku
-biały pieprz
-odrobina cukru
-jogurt naturalny(15dag)
-kwaśna śmietana (
15 dag)
-natka pietruszki do dekoracji
Sposób przyżądzenia:
Ryż wsypać do lekko osolonego wrzątku,gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, Często mieszać podczas gotowania tak, aby nie przywarł do dna naczynia. Odcedzić, przlać krótko zimną wodą, dokładnie odsączyć
Strąki papryki oczyścić z gniazd nasiennych, wycinając przy tym białe wnętrzne błonki. Miąższ opłukać,pokroić w cienkie paski. Jogurt rozetrzeć z kwaśną śmietaną, doprowadzić do smaku sola,pieprzem oraz odrobina cukru.
Koperek opłukać,osuszyć,drobno posiekać .Dodać do sosu jogurtowego,wymieszać
Ryż wymieszać z paseczkami papryki i połową sosu.Przełozyć do miski, polać pozostałym sosem. Przykryć, odstawić na 25-30 minut w chłodne miejsce. Wymieszać , po nownie doprawić . Gotowa sałtke udekorować gałązkami natki. Mozna ja podawać jako dodatek do krótko smazonych mięs lub gotowanych
mały