SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przepisy kulinarne

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 355633

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 9216 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30094
Teraz cos z innej beczki:
Szef kuchni poleca:

Schab w pomarańczach

Składniki: ok. 1 kg schabu, 1 duża lub 2 średnie cebule, 2 średnie pomarańcze (nie mają prawa być gorzkawe; muszą być słodkie i soczyste!); w ostateczności sok (ale z farfoclami czyli nie odcedzany - bodaj Hortex taki oferuje), 1-2 ząbki czosnku pół szklanki bulionu (najlepiej własnej roboty; ew. z kostki - byle nie Knorra!), sól, pieprz, sos sojowy, trochę chili, szczypta ziół prowansalskich, olej do smażenia.

Schab pokroić na plastry, lekko zbić, posmarować olejem, skropić sosem sojowym, posolić, popieprzyć i odstawić w chłodne miejsce. Cebulę skroić w kostkę, poddusić na oleju, dodać starannie obrane (bez białej skórki), pokrojone w ćwiartki pomarańcze lub podlać sokiem pomarańczowym (w tym wypadku niepotrzebny będzie bulion). Dodać drobno posiekany czosnek, chili, kilkanaście kropli (ok. pół łyżeczki do herbaty) sos sojowy i zioła, dusić, często mieszając. Gdy cebula i pomarańcze zaczną tworzyć niemal jednolitą masę, zlać z patelni i zmiksować. Schab obsmażyć (najlepiej na tej samej patelni, dodawszy oczywiście olej) z obu stron i dusić do miękkości - najlepiej w piekarniku - na zmiksowanym sosie. W razie potrzeby - czyli zbytniego zagęszczenia sosu - podlać bulionem. Podawać z ryżem lub ziemniakami (najlepsze młode lub pure) i sałatką (najlepiej z zielonej sałaty lub kapusty pekińskiej, szczypiorku i rzodkiewek podlanych sosem vinegret).




----------------------------
Pozdrawiam <==Dezir==> http://PumpingIron.w.interia.pl 

Zapraszamy do działu-https://www.sfd.pl/forum.asp?forum_id=120&forum_title=Nasze hobby

-==PINGwin pOWERed==-

Pozdrawiam, Dezir - (były, więc nieoficjalny) moderator działu "Fitness"
----------------------------------------------
>> "TRZEBA BYĆ ZNAWCĄ, A NIE WYZNAWCĄ" <<

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 9216 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30094
Teraz pare przepisow z rybkami
Wszystkie przepisy z mojego domowego archiwum

Dorsz pieczony w folii
Składniki: świeże śledzie, dorsz, halibut, karp lub pstrąg, sok z cytryny, oliwa, sól, świeżo zmielony pieprz.
Sprawioną rybę natrzeć solą i sokiem z cytryny. Posmarować kawałki folii aluminiowej oliwą i na każdym położyć rybę. Zagiąć boki z obu stron i lekko zwinąć w płaski rulon. Ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku (190 C) około 30 minut. Odwinąć, wyłożyć rybę na gorący talerz. Rybę polaną sosem (4 łyżki oliwy, 2 łyżki sok z cytryny) i doprawioną solą i pieprzem do smaku podawać ze świeżym białym pieczywem lub frytkami i zieloną sałatą. Tak sporządzona ryba jest smaczna również na zimno.

Dorsz po krymsku
Składniki: 4 filety z dorsza, 3 czerwone, papryki, mąka, olej, śmietana lub jogurt naturalny, sól, papryka słodka w proszku.
Papryki sparzyć wodą, zdjąć skórkę i pokroić w paski. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pokrojoną papryką. 3/4 szklanki śmietany wymieszać z solą i papryką słodką (według gustu) i polać rybę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 200°C.

Frutti di mare z ryżem
Składniki: 2 ząbki czosnku, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 150g ryżu 5 łyżek majonezu, 1 opakowanie mieszanki frutti di mare, sok z cytryny, pieprz.
Ryż ugotować. Frutti di mare rozmrozić, sparzyć wrzątkiem przez 5 minut. Cebulę, czosnek i paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym oraz pieprzem.

Grejpfruty nadziewane krewetkami
Składniki: 200 g krewetek konserwowych, 2 grejfruty, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy, majonez dekoracyjny, sól, pieprz.
Grejpfruty przekroić. Wydrążyć. Miąższ, pokroić. Krewetki osączyć z zalewy, wypłukać. Majonez połączyć z jogurtem i musztardą. Dodać krewetki i grejpfruty. Doprawić solą i pieprzem. Wypełnić wydrążone grejpfruty. Schłodzić.

Gulasz rybny
Składniki: 1/2 kg dorsza lub halibuta, 3 łyżki oliwy lub oleju jadalnego, 1 drobno posiekana cebula, 2 szklanki gorącej wody, 1 duży ziemniak obrany, pokrajany w plasterki, kawałek selera obrany, posiekany, 1 marchewka pokrajana w talarki, 2 duże pomidory sparzone, obrane, pokrajane w plasterki, 2 roztarte ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/2 pęczka posiekanej zielonej pietruszki, sok z cytryny lub 2 łyżki octu (6 proc.), z 1 łyżką wody, plasterki cytryny (dowolnie).
Na rozgrzanej w garnku oliwie smażyć cebulę, aż nabierze złotego koloru. Wlać gorącą wodę, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać przygotowane jarzyny i czosnek, doprawić solą i pieprzem, dusić dalej przez 20 minut. Pokrajać rybę w dzwonka, ułożyć na gorących jarzynach, posypać zieloną pietruszką, pokropić sokiem z cytryny lub octem, dusić przez 10-15 minut. Ostrożnie przełożyć rybę na gorący półmisek, jarzyny ułożyć dookoła, przybrać plasterkami cytryny. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko lub z puree z ziemniaków.

Karp ratz
Składniki: 1 karp (około 1 kg), 1 cebula, 2 łyżki mąki, 1 szklanka śmietany, 50 dag ziemniaków, 3 małe ostre zielone papryki, 3 pomidory, 15 dag boczku, sól, cukier, papryka w proszku.
W małej ilości stopionego boczku zrumienić cebulę pokrajaną w drobną kostkę. Oprószyć papryką i zalać szklanką wody. Gdy woda niemal wyparuje, dolać śmietanę rozmieszaną z mąką. Zagotować. Do wrzącej śmietany włożyć oczyszczonego, umytego i pokrajanego w dzwonka karpia oraz ziemniaki – obrane, umyte i pocięte w kostkę, oczyszczone papryki, umyte, pokrajane w ćwiartki pomidoryoraz pozostałe plasterki boczku. Wstawić do ciepłego piekarnika i zapiekać co najmniej 30 minut.

Łosoś po grecku
Składniki: płat świeżego łososia, włoszczyzna w słupkach mrożona Hortexu, 1 cytryna, mąka, bułka tarta, olej do smażenia, 2-3 jaja, 1 cebula, mała puszka koncentratu pomidorowego, przyprawy - liść laurowy, pieprz, sól.
Filet oczyścić, zdjąć skórę, pokroić na porcje, mocno skropić sokiem z cytryny, zostawić na pół godziny (nie solić !!!). Włoszczyznę - można nie rozmrażać - wrzucić do rondla, podlać wodą, dodać listek laurowy, pieprz czarny w ziarnach, sól do smaku, jak ktoś lubi to cebulę smażoną, koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości (około 10-15 minut). Przygotować osobno: jajka rozstrzepane, mąkę, bułkę tartą z solą. Kawałki ryby obtaczać w mące (ryby nie osuszać z soku cytrynowego !) potem w jajku, bułce tartej, smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać razem z jarzyną.

Makrela a'la mnich
Składniki: 50-60 dag makreli (2 duże ryby), 1 cebula, 3 łyżki 0liwy, 2 listki laurowe, 1 łyżka mieszanych przypraw ziołowych, sok z cytryny, 12 oliwek.
Ryby umyć, dokładnie oczyścić, ostrożnie wykrajać kręgosłup i usunąć ości. Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać i zrumienić na oliwie (2 łyżki) na złoty kolor. Oliwą posmarować żaroodporny półmisek, położyć na nim ryby. Zrumienioną cebulę rozprowadzić na powierzchni ryb, a do ich wnętrza włożyć po listku laurowym i przyprawy ziołowe. Skropić sokiem z cytryny Obłożyć oliwkami. Półmisek z rybami przykryć pokrywą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut.

Morskie ryby duszone z jarzynami
Składniki: 1 kg ryb morskich, 2 łyżki mąki, 6 łyżek oliwy lub oleju, 2-3 cebule, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 puszka soku, sól, zielona pietruszka, pieprz.
Oczyszczoną, umytą i pokrajaną na małe kawałki rybę obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem, usmażyć na gorącej oliwie. Odłożyć. W tłuszczu od smażenia ryby zrumienić drobno posiekane cebule i czosnek. Ponownie włożyć rybę na tłuszcz, posypać zieloną pietruszką, podlać octem i przecierem (lub sokiem pomidorowym) rozcieńczonym wodą w takiej ilości, aby ryba była przykryta. Zagotować, zmniejszyć płomień i na słabym ogniu gotować 30 minut. Podawać z kluskami.

Pasta z ryby wędzonej
Składniki: 30 dag wędzonego dorsza, 2 kromki bułki, mleko, pół szklanki oliwy, sok z dwóch cytryn, sól i pieprz.
Bułkę namoczyć w mleku, odcedzić. Z dorsza zdjąć skórę, usunąć ości. W donicy utrzeć mięso ryby z odciśniętą bułką, ucierając dodawać powoli oliwę na przemian z sokiem z cytryny (podobnie jak do majonezu). Gotową pastę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Powinna ona mieć konsystencję kremu, dlatego najlepiej przyrządzać ją za pomocą miksera. Pastę podaje się po oziębieniu.

Ryba pieczona Plaki
Składniki: 80 dag ryby, 6 cebul, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 4 pomidory, sól, pieprz, oliwa, pomidory, cytryna do dekoracji.
Obraną cebulę pokrajać w plasterki i lekko poddusić; gdy zacznie się złocić dodać zieloną pietruszkę i oddzielnie lekko podsmażone obrane ze skórki pomidory (pokrajane w kostkę). Wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę oczyścić, umyć. Ułożyć na żaroodpornym półmisku posmarowanym oliwą. Część mieszanin cebuli z pomidorami i pietruszką włożyć do wnętrza ryby. Resztę rozprowadzić równomiernie po jej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić. Dopiekać po zmniejszeniu temperatury piekarnika Upieczoną rybę wyjąć, udekorować cząstkami cytryny i pomidorami. Podawać na gorąco.

Ryba w sosie czosnkowym
Składniki: 60 dag dorsza (lub innej ryby morskiej), 2 łyżki mąki, 1 białko, oliwa, sól, pieprz, 6 ząbków czosnku, 2 kromki bułki, mleko, 2 żółtka, 4-6 dag migdałów, 1 szklanka oliwy, sok z cytryny lub ocet winny.
Dorsza czyścić, umyć, zdjąć skórkę, usunąć ości. Mięso ryby pokrajać na równe porcje. Przesianą mąkę wymieszać z białkiem i dodać tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany, osolić, dodać pieprz. W przygotowanym cieście zanurzać porcje ryby i smażyć, wkładając je na patelnię z dużą ilością rozgrzanej oliwy. Podawać z dodatkiem soku czosnkowego.
Sos czosnkowy: czosnek posiekać lub utłuc w moździerzu na miazgę. Kromki bułki okroić ze skórki. Miąższ namoczyć w mleku, odcisnąć. Dodać do czosnku. Ucierać w donicy z dodatkiem obranych ze skórek i posiekanych migdałów. Po uzyskaniu jednolitej masy dalej ucierać dodając kolejno po żółtku i pomału lejąc oliwę. Gotowy, gładki sos przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

Ryby zapiekane z jarzynami.
Składniki: 1 kg ryb, 50 dag cebuli lub porów, 1 kg mieszanych warzyw (w zależności od pory roku), pół szklanki oliwy lub oleju, 2 łyżki ryżu, sól, pieprz.
Ryby oczyścić, umyć, pokrajać w dzwonka. Pory lub cebulę oczyścić, bardzo starannie umyć, pokrajać w cienkie plasterki i zrumienić w tłuszczu na złoty kolor. Dodać do nich opłukany ryż i podsmażyć. Pozostałe warzywa -umyte, oczyszczone i pokrajane w drobną kostkę - dołożyć po chwili. Posolić, dobrze wymieszać, przykryć. Wolno gotować przez kilka minut. Następnie przełożyć warzywa do żaroodpornego naczynia, ułożyć na nich ryby i zalać niepełną szklanką wody. Wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i piec 1,5 godziny. Podawać w naczyniu, w którym się ryby zapiekały.

Sum smażony
Składniki: 660 g suma patroszonego, 2 szt./100 g jaj, 110 g bułki tartej, 10 g soku z cytryny, 10 ml białego, sól, pieprz biały i czarny; panierunek: 20 g mąki pszennej.
Suma oprószyć przyprawami i pozostawić na około godzinę. Oprószyć mąką i panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju. W trakcie smażenia delikatnie podlać rybę winem.

Szaszłyk z ryby
Składniki: 3/4 kg halibuta, dorsza lub łososia.
Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego, 1/4 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżeczki utartej cebuli, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka soku z cytryny lub soku z rabarbaru albo 1 łyżeczka octu z 2 łyżeczkami wody, 10 rozkruszonych listków laurowych, 1 łyżeczka tymianku lub 1 łyżka kopru.
Sos: 6 łyżek soku z cytryny lub z rabarbaru, 4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki.
Ostrożnie zdjąć skórkę z umytego i osuszonego halibuta. Rybę pokrajać w 4-centymetrową kostkę. Wymieszać oliwę, paprykę, cebulę, sól, sok, tymianek lub koper i listki laurowe. Zalać rybę marynatą i wstawić pod przykryciem do lodówki na noc. Kawałki ryby delikatnie nadziać na 6 rożenek i opiekać w nagrzanym piekarniku (200 C) po 5 min. z każdej strony. Wymieszać składniki sosu. Szaszłyk podawać z sosem, frytkami i surówką z białej kapusty

Szczupak po burgundzku
Składniki: 1 duży szczupak lub kilka mniejszych, 60 g masła ,4 łyżki posiekanej szalotki, 300 g różnych grzybów lub pieczarek, ok. 1/2 litra dobrego białego wina, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz.
Szczupaki sprawić, umyć i pokroić. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić. Żaroodporną formę posmarować masłem, włożyć grzyby i posiekane szalotki, na nich położyć posolone i oprószone pieprzem kawałki ryby. Polać kilkoma łyżkami białego wina, posypać wiórkami masła. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut. Następnie zmniejszyć ogień i często polewając wodą piec jeszcze 20 minut. Pod koniec dodać śmietanę.

Tatar z łososia
Składniki: pół kilo łososia surowego, 30 deko łososia wędzonego, cytryna/limon, koperek, szczypiorek, korzeń imbiru, pęczek dymki, sos worcestershire, tabasco, musztarda de Dijon, oliwa, sól, pieprz, czerwony kawior, białe półwytrawne wino.
Rozdrabniamy pół kilo surowego łososia i trzydzieści deko wędzonego. Łososie mieszamy z poszatkowanym kawałkiem (4-5 cm) korzenia imbiru, trzema dymkami, dwoma korniszonami oraz pęczkami szczypiorku i koperku. Osobno robimy sos. Sok z jednej cytryny (najlepiej zielonej, czyli limona) mieszamy z dwoma łyżkami sosu worcestershire i odrobiną oliwy. Do tego dziesięć kropel tabasco i, jeżeli ktoś lubi na bardzo ostro, łyżkę dijońskiej musztardy. Solimy i pieprzymy. Tatara wykładamy na salaterkę, polewamy sosem, a na wierzchu układamy odrobinę czerwonego kawioru. Całość uzupełniamy w żołądku bardzo lekkim, białym, półwytrawnym, włoskim winem.

Wędzony łosoś z chrzanową bitą śmietaną
Składniki: 200 g wędzonego łososia w plasterkach, 1/4 l słodkiej śmietanki, szczypta cukru, 3 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka soku z cytryny, sól.
Plasterki łososia ułożyć łuskowato na półmisku lub drewnianej deseczce tuż przed podaniem. Ubić śmietanę na sztywno, wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku. Śmietanę z chrzanem dobrze schłodzić i podawać w szklanej salaterce. Najlepszym dodatkiem będą grzanki z masłem.

Zapiekanka po dalmatyńsku
Składniki: 75 dag filetów rybnych, 4 łyżki oleju lub oliwy, 4 słodkie papryki, 6 pomidorów, 4 ziemniaki, 2 jaja, 1 opakowanie jogurtu, 8 dag tartego sera, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki i selera naciowego, sól.
Pietruszkę i seler umyć, drobno posiekać. Pozostałe warzywa umyć i oczyścić. Płaskie, ogniotrwałe naczynie wysmarować olejem, włożyć do niego umyte, pokrajane w grube kawałki oraz natarte solą i czosnkiem filety z ryby. Przykryć rybę warstwą surowych, pokrajanych w cienkie plasterki ziemniaków, a następnie warstwą pozbawionych ziaren i dość grubo pokrajanych pomidorów i papryki. Całe danie polać jogurtem, dobrze rozmąconymi jajami, tartym serem i zieleniną.

Zapiekanka rybna
Składniki: 1 kg ryby - dorsz, halibut, karp (mogą być filety), 1/2 szklanki oliwy lub oleju jadalnego, 2 cebule pokrajane w plasterki, 2-3 łyżki pasty pomidorowej, 2-3 roztarte ząbki czosnku, sól, pieprz i papryka do smaku, 3-4 marchewki pokrajane w talarki, kawałek selera pokrajany w paski, 2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu (6 proc.) lub 3 łyżki soku z rabarbaru, posiekana zielona pietruszka, plasterki cytryny (dowolnie).
Filety podzielić na porcje, natomiast całą rybę pokrajać w dzwonka, doprawić solą i pieprzem, odstawić. Cebulę usmażyć w oleju na złoty kolor. Dodać pastę pomidorową, czosnek, sól, pieprz, paprykę, marchew, seler, zamieszać -wlać wodę i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Gdy jarzyny będą miękkie, przetrzeć przez sito. Kawałki ryby ułożyć w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec około 30 minut. Podawać w naczyniu, w którym przyrządzano potrawę, przybrać plasterkami cytryny i posypać zieloną pietruszką. Dodatkami mogą być ziemniaki puree lub świeże białe pieczywo.


----------------------------
Pozdrawiam <==Dezir==> http://PumpingIron.w.interia.pl 

Zapraszamy do działu-https://www.sfd.pl/forum.asp?forum_id=120&forum_title=Nasze hobby

-==PINGwin pOWERed==-

Pozdrawiam, Dezir - (były, więc nieoficjalny) moderator działu "Fitness"
----------------------------------------------
>> "TRZEBA BYĆ ZNAWCĄ, A NIE WYZNAWCĄ" <<

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 9216 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30094
Aha, i wszedzie gdzie pisze "Podawac z frytkami" <--prosze tej "porady" nie czytac...frytki sucks

----------------------------
Pozdrawiam <==Dezir==> http://PumpingIron.w.interia.pl 

Zapraszamy do działu-https://www.sfd.pl/forum.asp?forum_id=120&forum_title=Nasze hobby

-==PINGwin pOWERed==-

Pozdrawiam, Dezir - (były, więc nieoficjalny) moderator działu "Fitness"
----------------------------------------------
>> "TRZEBA BYĆ ZNAWCĄ, A NIE WYZNAWCĄ" <<

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 3695 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 21075
dE^SiRE SOG....!!!

--==Pozdrawiam==--

https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=40754 glosowac na TAK
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 1246 Wiek 48 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 59409
Sogi owszem, dla wszystkich autorów przepisów, ale dodawajcie jeszcze wartości odżywcze, tak jak to zrobił Norton i M_F, najlepiej nie 100g, tylko opisywanej porcji, i będzie super.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 2779 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 55245
A więc moja sałatka (ze strony 1) ma:
Białko-ok.60gr
Węglowodany-ok.35gr
Pozdrawiam

ps.
Naprawdę polecam tą sałatke,jest bardzo dobra i odżywcza co zresztą widać.
Można również zrobić sobie wersje śniadaniową czyli zamiasta jajek dodać 100-125gr ryżu.Otrzymamy ok.40gr białka i 110 gr węglowodanów.Jest łatwa w przygotowaniu.Polecam!

"I'm Neutral, BUT - Not Afraid You"

"I'm Neutral, BUT - Not Afraid You"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 4476 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 48160
nie przepadam za kukurydzom ..hehhe

.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Przepis na bigos:

Kapusta Kiszona
Kapusta Zwykła
Soja

Gotujemy najpierw Kapuste (jedna i druga), pozniej dodajemy soje, i wszystko. Ja pozniej dodaje jeszcze troche koncentratu pomidorowego.

Nie bede podawal wartosci bo to zalezy jakie proporcje damy kapusty i soji.


"Umysł panuje nad ciałem"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 9216 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30094
buehe BIGOS
Fajne

Myslalem ze do bigosu wrzuca sie troszke wiecej skladnikow...
----------------------------
Pozdrawiam <==Dezir==> http://PumpingIron.w.interia.pl 

Zapraszamy do działu-https://www.sfd.pl/forum.asp?forum_id=120&forum_title=Nasze hobby 
^^^Ostatnio sporo zmian więc sprawdż co sie dzieje ^^^

https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=52979 
^^^<--Spis uzytkowników SFD- dopisz sie, jeśli jesteś zarejestrowany-->^^

-==PINGwin pOWERed==-

Zmieniony przez - dE^SiRE w dniu 2002-11-28 08:05:45
1

Pozdrawiam, Dezir - (były, więc nieoficjalny) moderator działu "Fitness"
----------------------------------------------
>> "TRZEBA BYĆ ZNAWCĄ, A NIE WYZNAWCĄ" <<

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3230 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 29159
Pitbull:a w tej sałatce jest tak napisane:5 jajek.Mam pytanko:5 całych jajek ugotowanych na twardo czy 5 białek z tego jajka ugotowanego na twardo????

ZeSraJ SiE,a NIe DaJ SiE!

ZeSraJ SiE,a NIe DaJ SiE!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DLA Kogo Aerobik

Następny temat

ladny brzuszek...

WHEY premium