Szacuny
0
Napisanych postów
18
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
11
przykladowo ryz na oapkowaniu ma 80g weglowodaniu. ile z nich zostanie po ugotowaniu ryzu ?
albo makaronu?
piers z kurczaka ma 20g bialka na 100g jesli ugotuje rosol na samych piersiach z kurczaka ile w 100 g takiej ugotowanej piersi moge sie spodziewac g bialka??
to samo tyczy sie smazenia ryby ? ile g zostanie ?
mam ktos moze takiej informacje ? ja niestety w ksiazakch znalazlem tylko straty poszeczeglonych witamin podczas roznych procesow ale nic o bialku czy ww .
Szacuny
41
Napisanych postów
1869
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6274
albo pieczenie na foli w piekarniku:)
w zasadzie jaka jest roznica w gotowaniu a pieczeniu na folii? heh imo żadnej nie ma
Odpowiedzialem na te pytanie, na pytanie z postu odpowiedz juz byla.
jesli jestes na tyle nteligentny zeby nazywac mnie nieinteligentynym to sam sobie znajdz odpowiedz na pytanie. Pytanie jakie ty zadałes kompletnie nie sugeruje ze chodzi o wartosci odzywcze. chodzi Ci tu ewidentnie o róznice miedzy pieczeniem a gotowaniem. Róznica jest.
traci głwnie wode ale i tluszcz. bialko raczej zostaje chyba ze gotujesz na max. ogniu, wowczas sie wytrąca
Zmieniony przez - nofatuk w dniu 2008-01-13 21:53:33
Szacuny
41
Napisanych postów
1869
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6274
przy zmazeniu najwiekszym problemem jest utlenianie tłuszczu i na to sie głownie zwraca uwage
przy gotowaniu traci głownie minerały(magnez potas) gotuj ryz w małej ilosci wody to wszystko zostanie wchloniete w ryz.
ja np nie wylewam wody po gotowaniu warzyw-robie zupe, sos, i takie tam
Szacuny
41
Napisanych postów
1869
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6274
jest róznica chociazby w temperaturze...jak okna plastikowe masz przez cale lato na sloncu 40 stopniowym to jest ok ale jak je wsadzisz do piekarnika to zatrujesz cała rodzine oparami