SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

gotowanie, smazenie - jakie straty ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4431

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 18 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 11
przykladowo ryz na oapkowaniu ma 80g weglowodaniu. ile z nich zostanie po ugotowaniu ryzu ?
albo makaronu?
piers z kurczaka ma 20g bialka na 100g jesli ugotuje rosol na samych piersiach z kurczaka ile w 100 g takiej ugotowanej piersi moge sie spodziewac g bialka??
to samo tyczy sie smazenia ryby ? ile g zostanie ?

mam ktos moze takiej informacje ? ja niestety w ksiazakch znalazlem tylko straty poszeczeglonych witamin podczas roznych procesow ale nic o bialku czy ww .
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
albo pieczenie na foli w piekarniku:)

w zasadzie jaka jest roznica w gotowaniu a pieczeniu na folii? heh imo żadnej nie ma


Odpowiedzialem na te pytanie, na pytanie z postu odpowiedz juz byla.
jesli jestes na tyle nteligentny zeby nazywac mnie nieinteligentynym to sam sobie znajdz odpowiedz na pytanie. Pytanie jakie ty zadałes kompletnie nie sugeruje ze chodzi o wartosci odzywcze. chodzi Ci tu ewidentnie o róznice miedzy pieczeniem a gotowaniem. Róznica jest.

traci głwnie wode ale i tluszcz. bialko raczej zostaje chyba ze gotujesz na max. ogniu, wowczas sie wytrąca

Zmieniony przez - nofatuk w dniu 2008-01-13 21:53:33

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1430 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 16860
Białka i węglowodanów nie tracą, tylko witaminy i minerały. Mogą nasiąkać wodą/tłuszczem podczas gotowania/smażenia.

Semper Fidelis.
Wielka Polska na wieki!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
przy zmazeniu najwiekszym problemem jest utlenianie tłuszczu i na to sie głownie zwraca uwage
przy gotowaniu traci głownie minerały(magnez potas) gotuj ryz w małej ilosci wody to wszystko zostanie wchloniete w ryz.
ja np nie wylewam wody po gotowaniu warzyw-robie zupe, sos, i takie tam

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 10140 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38697
To zostaną te wartości, które były w 80gramach ryżu, tyle że on pod wpływem wody znacznie zwiększy swoją masę objętościowo.

Co do piersi i smażenia to ona natomiast straci na wadze po smażeniu (także woda). Oczywiście gotowanie zdrowsze.

Ważysz produkty przed obróbką i trzymasz się tego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 2713 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23810
albo pieczenie na foli w piekarniku:)

w zasadzie jaka jest roznica w gotowaniu a pieczeniu na folii? heh imo żadnej nie ma

SFD Team, na forum od 2002-10-05

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
jest róznica chociazby w temperaturze...jak okna plastikowe masz przez cale lato na sloncu 40 stopniowym to jest ok ale jak je wsadzisz do piekarnika to zatrujesz cała rodzine oparami

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 18 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 11
dziekuje za pomoc
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 2713 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23810
no inteligentny nofatuk to Ty nie jestes pytam o wlasciwosci odzywcze... bo to ze temperatura jest inna to logiczne

SFD Team, na forum od 2002-10-05

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
active nie obrażaj.
W tym momencie sam sie ośmieszasz bo temperatura podczas przetwarzania pokarmu jest ważna.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 2713 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23810
przeciez ja nie pisze czy jest wazna czy nie..zadalem konretnie pytanie...Ty tez nie rozumiesz?

pytam jaka jest różnica we właściwościach odżywczych piersi 100 gramowej ugotowanej w we wrzatku miedzy piersia upieczona w piekarniku na folii

Zmieniony przez - actiVe w dniu 2008-01-13 20:57:22

SFD Team, na forum od 2002-10-05

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 109 Wiek 45 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2964
Mieso gotowane traci ok 30% swojej wagi.
Czyli mam rozumieć, że traci głównie wodę, a białko pozostaje na poziomie takim jak przed obróbką?

Only The Strong Survive!!!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Za szybka przemiana materii

Następny temat

Szukam diety na siłe

WHEY premium