Wzorek tak na marginesie , wolne rodniki powstają w dużej obescności tlenu ( wysiłek aerobowy) przy wysiłku anaerobowym ( trening siłowy) pobór tlenu jest znacznie mniejszy ale spożywanie dużej ilości węglowodanów ( organizm pobiera 1 litr tlenu do 4,85g węglowodanów i tu się pojawia problem wolnych rodników)
Około 25% białek mięśniowych jest zbudowanych z BCAA, podczas intensywnego treningu w przypadku deficytu glikogenu , pracujące mięśnie rozkładają w celach energetycznych BCAA
Szkielety węglowe BCAA są przez mięśnie traktowane jak glukoza, natomiast ich reszty azotowe po części ulegają przemianie w alaninę (która jest transportowana do wątroby i tam ulega przemianie w glukozę), po części zostają zamienione w amoniak - wydalany w cyklu mocznikowym.
Izoleucyna jest aminokwasem typowo glukogennym ( glukoza) a w drugiej kolejności ketonogennym.
Leucyna jest aminokwasem tylko ketogennym (będąc w krwioobiegu może posłużyć jako substrat do budowy związków lub białek funkcyjnych, być dla wielu układów hormonalnych biomarkerem zachodzących zmian katabolicznych itd. Jej reszty azotowe mogą być też zamienione w ketokwasy jako substrat do przemiany w tłuszcz, oraz w ciała ketonowe.)
Dlatego spożywanie dużej ilości węglowodanów powoduje mniejsze wykorzystanie BCAA i zwiększenie ilości wolnych rodników!!!
Optymalna dawka BCAA to 1000mg / 1g na 10 kg masy ciała.To
nadmiar węglowodanów w diecie jest powodem zwiększania tkanki tłuszczowej.