Instytuty naukowe na calym swiecie poszukuja lekow na nowotwory. Tymczasem okazuje sie, ze mamy je pod reka. Moggą nim byc jablka. Taka teze potwierdza eksperyment przeprowadzony przez zespol prof. Jana Oszmańskiego, kierownika Zakladu Technologii Owocow i Warzyw w Katedrze Technologii Owocow, warzy i Zboz Uniwersytetu Przyrodniczego we Wroclawiu. Wyinki badan opublikowane w styczniowym numerze "Journal of the Sscience of Food and Agriculture" i wywolaly sensacje na swiecie.
Wroclawscy naukowcy udowadniaja, ze metne soko jablkowe zawieraja cztery razy wiecej zwiazkow z grupy polifenoli niz soki klarowne.
CO to takiego jest? otoz flawonidy to zwiazki organiczne wystepujace w wielu organizmach roslinnych. Pelnia role barwnikow i przeciwutleniaczy oraz chronia rosliny przed licznymi chorobami, dzialaniem slonca, grzybow i insektow. Wykazuja takze silne dzialanie przeciwnowotworcze, niszcza wolne rodniki, dzieki czemu opozniaja procesy starzenia sie skory.
W dobie walki z chorobami nowotworowymi spozywanie metnych sokow jablkowych stanowi istotny element profilaktyki tego groznego schorzenia. Dostep do swiezych sokow w Polsce jest dobry. Dowiedziono rownie ze dzieki zawartosci licznych biologicznie czynnikow, wykazuja sklonnosc do obnizania poziomu cholesterolu ( w wyniku wiazania go przez blonnik )Owoce te rowniez obnizaja ryzyko astmy, cukrzycy i otylosci...
Jablka dobrze tez jesc w postaci swiezej. W Polsce okolo polowe zbiorow przetwarza sie na klarowne soki, koncentraty i wina. Podczas przerobu traca jednak cenne dla zdrowia substancje
Źrodlo: lokalna prasa (Głos Pomorza- dodatek Zdrowie)
Pozdrawiam ;)