Szacuny
13
Napisanych postów
1702
Wiek
40 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
16720
Witam.
Proszę o sprawdzenie diety. Mam 84kg, 183cm wzrostu i 23 lata. Trenuję boks tajski 6 razy w tygodniu. Cel to redukcja. Chciałbym osiągnąć -81kg. Dieta ma w sumie jakieś 2800 kalorii.
Z góry dzięki za rady i opinie.
Posiłki nie będą codziennie identyczne (np 2 posiłek czasem będzie się składał z jajek z czymś tam itp), ale będą bardzo podobne pod względem zawartości b/t/w.
Szacuny
31
Napisanych postów
3215
Wiek
37 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
20315
jeśli ważysz ok 84 kg, to wystarczy Ci zrzucic 1 - 1,5 kg, a reszte zbijesz przed samym ważeniem. Chyba, że chcesz schudnąć na stałe, no to wtedy wiadomo, dłuższy okres diety.
Szacuny
50
Napisanych postów
10140
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
38697
Dieta dobra, urozmaicaj tylko
Peps, boks 6razy w tygodniu... a co za tym idzie wysoki współczynnik aktywności. W ogóle dlaczego 6razy w tyg? Jak ja trenowałem to treningi były 3razy na tydzień
Szacuny
13
Napisanych postów
1702
Wiek
40 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
16720
Liczyłem zapotrzebowanie przy pomocy wzorów podanych przez ellis w podwieszonym. Używając pierwszego, tego prostszego, wyliczyłem 2621, ten drugi natomiast wykazał 2958, więc uśredniłem te wartości i wyszło mi około 2800.
Rozbijając to, wychodzi:
- około 2,1g białka na 1kg masy,
- około 1,1g tłuszczy na 1kg masy,
- około 3,6g ww na 1kg masy.
Czy to za dużo ?
EDIT:
Chaczyk: Więcej potu wylanego na treningach - mniej krwi na ringu , dlatego teraz jest po 6.
Zmieniony przez - Tomasz69 w dniu 2006-12-24 10:28:09
Szacuny
75
Napisanych postów
5029
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
58202
ja bym dał ten tłuszcz z 3 posilku do ostatniego.
Tak w ogole to sporo dajesz tej oliwy w ciagu dnia... ja bym część zastąpił serem żóltym bo masz mało nasyconych tłuszczy w diecie - tylko z mleka, jeżeli dobrze widzę...
Szacuny
13
Napisanych postów
1702
Wiek
40 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
16720
Tak jak pisałem, będę modyfikował niektóre posiłki. Na przykład zastępował pierś z kurczaka rybami (mintaj, panga), albo na 2 posiłek zjem chleb razowy + jaja + warzywa, więc będa też tłuszcze innego pochodzenia. Później wkleję jeszcze przykłady posiłków zastępczych do sprawdzenia.
EDIT: Dlaczego tłuszcz do ostatniego ?
Zmieniony przez - Tomasz69 w dniu 2006-12-24 13:36:16
Szacuny
16
Napisanych postów
411
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
12040
dobra dieta,nie musisz nic zmieniac.tluszcz do ostatniego mozna dac jesli chcesz zeby bialko z twarogu sie wolniej wchlanialo ale mi sie wydaje ze nie ma potrzeby,a tluszcze nasycone sa raczej niemile widziane przy takiej ilosci ww,ja bym tu nic nie zmienial.czepiacie sie byle czego bo nie macie sie czego uczepic panowie:P
Szacuny
13
Napisanych postów
1702
Wiek
40 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
16720
Okej. Dokładam jeszcze zamienniki niektórych posiłków do sprawdzenia. B/T/W nie pokrywa się co do grama ze wzorcem, ale raczej bez przesady. Jak mi się trafi nieco większa papryka albo mniejszy pomidor to przecież też nie będę tego uwzględniał (no chyba, że powinienem, ale chyba nikt z Was nie liczy co do grama tych produktów ?).
Wie ktoś może, ile gramów mrożonych ryb (panga, mintaj itp) odpowiada 100g ryby już po upieczeniu ? Wiem, że około 150g mrożonej piersi z kurczaka to 100g po ugotowaniu, a jak z rybkami ?
Wszystkim dałem po sogu. Pisało, że weszły, ale na liście z tematami w kolumnie 'Głosów' dalej jest 1. Nie wiem czemu.
Szacuny
75
Napisanych postów
5029
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
58202
Ja ważyw w ogole nie ważę... jem jak najwiecej.
Co do ważenia mięs, ryby, to kupujesz surowe nie zamrożone, dzielisz na porcje takie jakie ci potrzebne i zamrażasz. Potem tylko wyjmujesz i odmrażasz...
Jak kupujsez zamrożone, to kupujesz czekasz aż sie odmrozi i wtedy wazysz i dzielisz. Wszsytko ważysz w stanie surowym, przed obróbką termiczną