Ja proponuje taki przepis z marynatą!!
Jest sprawdzony i dobry
Najpierw składniki:
4 piersi kurczaka, pół litra jogurtu, curry - łyżeczka
słodka papryka - pół łyżeczki, pieprz cayenne - pół łyżeczki
sól,pieprz
Dzięki marynacie w jogurcie, mięso kurczaka nabiera ciekawego smaku.
Trzeba przygotować mięso co najmniej na dobę przed grillowaniem - mięso powinno bowiem poleżeć w marynacie co najmniej kilkanaście godzin.
Piersi kurczaka kroimy na zgrabne, płaskie kawałki o grubości około 3 cm i wkładamy do jogurtu, który wcześniej dokładnie trzeba wymieszać z przyprawami (dodaję je się na oko - jedno, co można o ilości przypraw powiedzieć to to, że marynata powinna mieć mocny, czerwony kolor).
Piersi w marynacie nabierają smaku w lodówce - dobrze jest je kilka razy w tym czasie przewrócić, tak by równomiernie nabierały smaku.
Przed samym grillowaniem wyciągamy mięso z marynaty i usuwamy z niego nadmiar jogurtu. Pieczemy na mocnym żarze przez kilka minut z każdej strony, aż mięso nabierze złocistego koloru. Oczywiście, podczas smażenia, kurczaka polewamy go piwem zmieszanym z dużą
łyżką miodu - smak będzie jeszcze ciekawszy.(miód - obojętny - u mnie kupują na bazarze
)
W taki sam sposób można przyrządzić inne części kurczaka, ale najlepiej wychodzą piersi!!!
Sprawdz i licze na soga!!!
Pozdrowionka!!!