SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

gdzie tkwi błąd-skd +dieta do oceny

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11902

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 69 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9434
Idąc za radami- zwiększam ilość kcal- zerowy bilans na następne 2 tyg. żeby nieco rozkręcić metabolizm, zwiększam ilość W do 70g (chciałam jakoś wypośrodkować) zresztą to i tak niemalże rozpusta B- 1,5g/kg T-1,5g/kg co daje po 93g B i T + 70g W =1489 kcal.
4 posiłki dziennie,z czego B T W w 3 rozłożone równomiernie a czwarty białko-tłuszczowy. Aktywność: zostałabym przy tych aerobach 3x 1h/tyg (tętno w granicach 100-120?)
po dwóch tygodniach się zamelduję i albo 3 tydzień bez zmian, albo redukcja o te 10-15% zapotrzebowania.

Zródło białka: jaja, ryby, drób, ser biały, żółty
Tłuszcze-oliwa z oliwek,ser żółty,
Węgle-zielenina o niskim iq, nie licząc papryki czerwonej- zresztą teraz zielona wydaje mi się słodka.
nieco orzechów.

yupie- cholera wie, gdzie to wyczytałam, grunt że zostało sprostowane

ciągle nie mogę znaleźć proporcji B:T przy stosunkowo niskim zapotrzebowaniu, w końcu niby białko powinno być na poziomie 1,5 a ideałem byłoby te 2,2 jednak biorąc takie parametry robi się z tego dieta białkowa. Poza tym te 50-80 W - wartość umowna, bo chyba inaczej rozkłada się przy byku o wadze 90kg a inaczej przy 50 kg dzierlatce. Jak to wszystko wyważyć by ochronić mięśnie, a węgli nie było więcej niż tłuszczu, w końcu ma to być law carb.

ellis - "Jeśli zdecydujesz się na wprowadzenie treningu siłowego to nie ma mowy o CKD najpierw musisz przyzwyczaić organizm do rutyny treningowej przy diecie standardowo zbilansowanej"
Możesz rozwinąć?
dlaczego? i jak długo ma trwać taka rutyna standardowo zbilansowana?
Węgle nie są mi w ogóle do szczęścia potrzebne, doskonale się czuje na niskowęglowodanowych i przy nich chciałabym pozostać.

Dziękuję za wszelkie wskazówki i sugestie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Ogólnie to wynik nie jest zły biorąc pod uwagę Twoją wagę i mały deficyt(nie możesz sobie pozwolić na większy niż 20%, ale nawet te 20% daje około 300-400 kalorii deficytu, Ty zrobiłaś 500 kcal, czyli można powiedzieć, że utrata wagi była proporcjonalna Jeśli chodzi o % tkanki tłuszczowej to pomiar BIA szczególnie przy ketozie jest raczej mało precyzyjny(zgaduję, że w ten sposób zrobiłaś sobie pomiar). Zwiększ tą ilość kalorii i obserwuj organizm, zmierz sobie rano temperaturę(sprawdz, czy nie jest zaniżona). Węglowodany w granicach 50 g(dużo różnych warzyw), białko 1,4-1,5 na kg może być(w miare chude czerwone mięso też ok), tłuszcz reszta(jeśli chodzi o SKD to proporcja kwasów tłuszczowych może być nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone - 1/2/1 - do SKD można też zrobić inną proporcję, ale myślę, że jednak ta na tą chwilę będzie pewniejsza, 1800 mg omega-3(EPA+DHA) dziennie(dieta+suplementacja) i nie więcej jak 3-4 razy tyle omega-6(dieta). Nie zapomnij o suplementacji witaminami i składnikami mineralnymi.

Trening przy CKD wymaga odpowiedniego stażu na siłowni, jeśli ktoś nie trenuje regularnie i nie ma za sobą 12 miesięcy treningu to moim zdaniem nie powinien się za to zabierać. Jeśli chcesz wprowadzić trening siłowy nie rezygnując z low carb to najlepsze wyjście to TKD i ładowania w okolicach treningu w zależności od ilości serii.

Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-02-18 09:49:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 69 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9434
Coś drgnęło, choć mieści się to w granicach dopuszczonego błędu.
Pomiary z dziś :
weight:60.7
bf:29.4 (pomiar BIA - dobrze zgadujesz )
bw:48.5

"zmierz sobie rano temperaturę(sprawdz, czy nie jest zaniżona)"

temp.- 37.1 st. (muszę tu dodać, że przeciętną moją temp jest 37st. bez ketozy i diety, jednak nie scharakteryzowałabym swojego metabolizmu jako szybkiego. Nie wiem z czego to wynika - OB mam w normie, stan zapalny można wykluczyć, chyba po prostu taka już moja uroda).

ze zmodyfikowaną dietą ruszam od poniedziałku, wkleję jak tylko ułożę z podanymi proporcjami T- 1/2/1.

ellis soga dałam już wczoraj więc nie wejdzie, ale wielkie dzięki za pomoc.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 69 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9434
Jest i dietka... trochę się nagimnastykowałam ją układając , tłuszcze wciąż nieco kuleją - proporcje, brakuje mi tabel z podziałem na omega-3 i 6, na optymalnych kiedyś takie były, może ktoś jest ich dumnych posiadaczem? Co do innych źródeł nieco się zdziwiłam, przeglądając http://www.nutritiondata.com/facts-B00001-01c21xq.html gdzie podają że olej lniany nie ma o-3, albo ja nie umiem czytać

Dla porządku:
(weight 61kg )
~ 1500 kcl, 1,5B/kg =92g= 368kcl 1,7T/kg=104g= 936kcal W=50g=200kcl
z czego 1/2/1 proporcja kw.tł. nasyc/jednon./wielo
NNKT- o-3/o-6 = 1:4
o-3 =1,8 g = 3x1 po 500mg + resztę dieta
o-6 =7,2 dietka ofkors


Day 1
1-chudy biały ser100+ oliwa z oliwek25+ jogurt naturalny50 +szczypior30
B/T/W = 25/27/13 392kcl
2-sałata zielona 250+ oliwa z oliwek30 +pierś z kurczaka80+pomidor100
B/T/W = 21/31/11 397kcl
3-ser żółty20 + por200+pierś z kurczaka100 +oliwa z oliwek 10+ olej słonecznikowy20
28/34/11 445 kcal
4-makrela wędzona 100
21/15/0 = 223 kcl

Bilans: 95/108/36 = 1459 kcal
Stosunek kw.tł.- j/n/w 56/18/23 ujdzie?


Day2
1-jajka140 + papryka czerwona200+ szczypior40 ser zółty30+ oliwka5
B/T/W 30/28/17 421kcal
2- piers z indyka80+ ser zołty10+ oliwa10+ brokuły200+ olej słonecznikowy10
24/24/11 332kcal
3- migdały 100
20/52/20 557kcal
4-tuńczyk w sosie własnym100
21/1/0 97kcal

Bilans 95/105/47 1426 kcal
Stosunek kw.tł.- j/n/w –51/17/20


Day 3
1- chudy biały100 ser smietanka 30% -30 migdały40
28/30/12 417kcal
2- mintaj100 oliwa20 brukselka200 zółty ser20
31/26/17 388kcal
3- pierś indyk80 sałata150 oliwa25 pomidor100 papryka czerwona100
20/26/14 355kcal
4- udo kurczak100 kapusta kwaszona150 olej słonecznikowy20
18/20/3 261kcal

Bilans 97/103/48 1422 kcal
Stosunek kw.tł.- j/n/w 57/22/24
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Chyba jesteś pierwszą osobą na forum próbującą tak dokładnie wyliczyć proporcje kwasów tłuszczowych Tutaj możesz jeszcze sprawdzić:
http://www.nal.usda.gov/fnic/etext/000020.html

Najważniejsze uwagi:
-olej słonecznikowy jeśli to jest rafinowany to koniecznie go wywal, ogólnie nie staraj się na siłę uzupełniać omega-6
-brakuje mi w miarę chudego czerwonego mięsa(wołowina)
-możesz dodać trochę błonnika z otrębów
-jajka to bardzo dobre żródło skadników odżywczych w Twojej diecie jest ich za mało
-nabiał 2-3 porcję dziennie i jeśli nie masz problemów z zaśnieciem to jako ostatni posiłek
-warzywa ok.
-produkty wędzone w puszkach itd. nie codziennie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 69 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9434
"Chyba jesteś pierwszą osobą na forum próbującą tak dokładnie wyliczyć proporcje kwasów tłuszczowych"

he he, nie ma jak być pionierem ale w końcu przecież po coś podałeś mi te proporcje, a na oko to podobno można pi obliczyć, czy jakoś tak.

Pomiary z dziś (chyba założę tu sobie jakiś blog, albo dziennik ) :
lecimy... mr.celcjusz wykazał 37,1 z samego rana
mrs. waga łazienkowa - bf: 29%
bf- 48,7 weight-60,5 czyli praktycznie bez zmian
aha ketoza ++

Moja nowa "kostka rubika" -układanie diety z tyloma parametrami nieco mi to przypomina...hmmm

Próbowałam uwzględnić wszelkie uwagi, wersja ujednolicona -wkrótce- jak już rozpracuję podanego linka- thx

Zamiast oleju słonecznikowego daje smalec- podobno najlepiej na nim smażyć, jeśli już w ogóle to robić- tak, znam kolejność- gotowanie,pieczenie,smażenie, ale z drugiej strony o-6 no i walory smakowe.

Węgli przy otrębach się nie zlicza -błonnik, tak?
Na marginesie, które lepsze- żytnie czy pszenne i czy dopuszczalne są ( niekoniecznie przy tej diecie, ale powiedzmy bardziej zbilansowanej - otręby ze śliwką, czy granulowane np."Sante" z jabłkiem?

Następnie- płatki migdałowe... wprowadziłabym nieco finezji w kuchni Producent podaje takie same wartości dla nich jak i zwykłych orzechów -migdałów. Nie wiem, jaka jest technologia wyrobu tych drugich, ale zaliczyć je do syfu czy urozmaicić nimi niektóre potrawy?

Po trzecie - ważenie, pewnie już było nie raz, ale tak sobie myślę -kupuje mrożone filety - 200g, przychodzę do domu rozmrażam- 100, włoże do piekarnika i zostaje mi 50g..hmmm
Przyjmuję, że ryba ma 100, słusznie?

I najważniejsze - "nabiał 2-3 porcję dziennie i jeśli nie masz problemów z zaśnieciem to jako ostatni posiłek"
Czy dobrze rozumiem, mam codziennie wcinać ser biały na kolację? ile ma porcja nabiału? czy chodziło Ci o to żeby je rozłożyć na 2-3 posiłki?

pozdrawiam i wklejam dietkę:

I.
1- jajka140 +gouda30 +oliwa10 +pomidor150 +szczypiorek20
B/T/W - 28/32/8 kcal=424

2-sałatka :papryka czerwona150 +sałata zielona150+pomidor100 +pierś gotowana z indyka60 +ser gouda50 +oliwa z oliwek15 posypane wszystko otrębami-jakieś20g
30/28/18 kcal-423

3-mintaj100 z foli +polany oliwa15 +kwaszona kapusta100
18/16/5 - mało węgli, ale jednorazowo nie jestem w stanie zjeść więcej kapusty kcal-218

4- ser twarogowy chudy100 z jogurtem naturalnym30 i oliwą20
21/21/5 kcal-297

bilans -97/97/34 j/n/w -42/22/7


II.
1-jaja140g, papryka czerowna200 +gouda20+ oliwka5
25/25/15 kcal-377

2-pierś z indyka gotowana100+ sałata200+pomidor100+oliwka25+ser żółty40 - mamy sałatkę - polecam
34/35/10 kcal-477 hm, nie za dużo na raz?

3-polędwica wołowa100+oliwa20+sałata150+otręby pszenne 20g do posypania+ smalec10(stek) jakoś ten smalec mnie kole po oczach- mogę? Czy czeka mnie gotowanie?
25/34/9 438kcal

4-mintaj z foli (może sugerujesz inną rybę?) +oliwa10
16/10/0 162kcal

bilans
101/106/32 - mało węgli? Czy stała wartośc każdego dnia jest tu konieczna czy mogę przyjąć przedział 30-50? nie zawsze mi wystarczająco dużo wyjdzie,a sama mam wrażenie że jest tego dużo.
kcal-1455 j/n/w - 62/30/10

i jak to wygląda w oczach speca?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Takie codzienne pomiary to dodatkowy niepotrzebny stres, wyznacz sobie jeden dzień w tygodniu przed posiłkami i zawsze rób wtedy pomiar.

Przy tej diecie otręby bez dodatków, liczysz węglowodany strawne.

Nie interesowałem się niestety wcześniej płatkami migdałowymi.

Tabele kaloryczne są dla świeżych ryb przed obróbką termiczną, a czy podczas procesu mrożenia zawartość wody zwiększa się i o ile tego nie wiem. Świeże ryby są smaczniejsze

Porcja nabiału to może być szklanka mleka/jogurtu w tym przypadku 60 g sera białego x 2-3.(np: dwa posiłki po 80 g sera z czego jeden jako ostatni). Dużo zależy od reszty diety/kaloryczności itd.

Do diety:
-sery podpuszczkowe, ograniczyłbym do 50 g dziennie i np: co drugi dzień
-czasem możesz coś usmażyć używając do tego smalcu lub oleju kokosowego, ewentualnie masła do omleta/jajecznicy
-możesz dać kapsułki omega-3, żeby nie przedobrzyć z witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach
-małe różnice w ilości poszczególnych makroskładników przyjmowanych dziennie to nie problem, staraj się, ale jak zabraknie 10 g węgli to nic złego się nie stanie.
-dbaj o bilans całego dnia
-ryby możesz jeść różne i bardziej tłuste takie jak świeży łosoś i mniej tłuste takie jak dorsz(zależy jak tam sobie wliczysz to do diety).

Specem to ja jeszcze nie jestem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 69 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9434
Najnowsze poprawki i wprawki c.d.

Jadłospis będzie codziennie wyglądał tak samo, poza małymi zmianami-podwariantami,by trochę urozmaicić źródła B/T/W przy zbliżonym bilansie posiłku i dnia.

1.
jajka140 +ser gouda20 co drugi dzień(zamiennie 5g oliwy) +pomidor150/papryka100 +szczypiorek20
B/T/W 25/25/8 348 kcal

2.
jogurt naturalny200 (porcja nabiału "na wynos")
9/6/9 130kcal

3.sałatka (wygoda - "na wynos")
gotowana pierś z indyka120 /tuńczyk w wodzie-nie częściej niż 2 razy w tyg. +oliwa z oliwek25 +porcja węgli: sałata150+pomidor100+papryka czerwona100
27/27/14 kcal-389

4. oliwa20 + do wyboru:
ryba z foli-niech już będzie ten nieszczęsny mintaj150
lub pierś z kurczaka gotowana(gdy w sałatce będzie ryba)120g
lub polendwica wołowa120 - gotujemy - smażona robi mi za dużo zamieszania w wyliczeniach
lub makrela wędzona120g - 1xtyg (wraz ze zmniejszeniem oliwy do 5g)
+ porcja warzyw do wyboru: por100 lub brokuły100 lub kapusta kwaszona200g

29/22/5 kcal-325

5.
ser chudy biały100 +jogurt naturalny 40+ oliwa z oliwek20 +ogórek50
22/21/7 kcal-309

bilans dnia -112/101/44 co daje 1,8B/kg 1,6T/kg 0,7W/kg 1500 kcal
kw.tł j/n/w - (55-60)/19/(9-12) może być?
(rozkład B/T nieco się zmienił z stosunku do pierwotnej wersji, ale dobrze mi się komponuje z całą resztą. Mogę dać jogurt naturalny o mniejszej ilośc tł. co odpowiednio zwiększy ilość węgli do 47/dz.)

Suplementacja: błonnik + omega 3(3x500g)
aero: 3x tydz po 1h

"Specem to ja jeszcze nie jestem"
Skromniacha
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Tak jak wcześniej mówiłem nie potrzebujesz takiej ilości białka, proporcję kwasów tłuszczowych też zmieniłaś, są różne opinie na te tematy, ja również szukam prawidłowej odpowiedzi

Możesz trochę jogurtu dodać do sera białego, ale jako osobny posiłek to bym nie dawał, czasem też pomyśl dla odmiany o małej ilości warzyw strączkowych, orzechów np: laskowych.

Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-02-23 10:49:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 69 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9434
...chyba zmienie nicka na "niezłomna"

Pomiary czekają na lepszą chwilę, a tymczasem to co prawdziwe tygrysy lubią najbardziej , czyli dietka:

I.
1.jajka 140+papryka150 +gouda 50
B/T/W 33/27/11 kcal 414

2.porcja nabiału: ser chudy80+oliwa5 +ogórek50
16/5/4 kcal-131

3.sałata200 +pomidor100+papryka czerowna100+ pierś z indyka70+ olej słonecznikowy20
18/21/16 310kcal

4.orzechy laskowe 50 (wedle życzenia )
7/31/7 323kcal

5. porcja kazeinki na dobranoc :
ser biały chudy80+oliwa5+ogórek50
16/5/4 kcal-131

do całego bilansu dochodzą kawy i łącznie 40g śmietanki 30%

bilans: B/T/W 92/103/44 (1,5B/kg 1,6T/kg 368kcal z białka,927 z T i 176 z W) j/n/w 55/26/24

II.
1.jaja140+oliwa5+papryka czerwona150
19/21/11 299kcal

2.ser chudy80+oliwa10+ogórek70
16/10/5 179kcal

3.olej słonecznikowy25 +polendwica100 +brokuły200
26/29/10 391kcal

4.pierś kurczaka70+oliwa20+papryka100+pomidor100+sałata zielona150+cebula30
20/22/17 322kcal

5.ser biały80+oliwa10+ogórek70

(+kremówka 40g w ciągu dnia)

bilans B/T/W 99/104/49 1485kcal j/n/w 48/22/22

III.
1.papryka czerwona100+pomidor60+gouda20+jaja140+ olej słonecznikowy10
25/30/10 402kcal

2.ser chudy80+oliwa10 +ogórek70
16/10/5 179kcal

3. pierś indyka80 +olej słonecznikowy15 +gouda20+por150+papryka czerowna100 +p.zielona50
26/21/17 339kcal

4.migdały 50g 10/26/10 288kcal

5.ser biały80 +oliwa10 +ogórek70
16/10/5 179kcal

(+śmietanka 30% 40g)

bilans: 94/110/49 1503 kcal
j/n/w 48/25/25

(kolejne dni- jak tylko uporam się z goniącymi mnie egzaminami. Ogólnie: ryby świeżo mrożone jajka-codziennie w liczbie całych 2 sztuk, codziennie 2 porcje kazeiny, trochę węgli z warzyw i stosunke kw.tł tak jak wyżej 2/1/1 chce dodać jeszcze tuńczyka i makrele wędzoną x1/tyg, reszte białka - pierś kurczaka/indyka. Źródła T- jak powyżej.)

suplementacja- bez zmian

Olej słonecznikowy- zamówiłam już nierafinowany, nie znam lepszego źródła kw.wielon. Moje pytanie: można na nim smażyć,czy tylko kokosowy,smalec, masło?
Kawy ze śmietanką pomiędzy posiłkami są nieszkodliwe, czy tylko psują dietę i mam je usunąć? Ewentualnie jak kawa to czarna?

I co tym razem powie jury w nowej dyscyplinie układania diet?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

utrzymanie masy

Następny temat

Dietka Pro do oceny

WHEY premium