Szacuny
11149
Napisanych postów
51570
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
PRAL to indeks według którego ocenia się czy dany pokarm działa zakwaszająco czy zasadowo. Wartości dodatnie oznaczają zakwaszanie, zero odczyn obojętny, wartości ujemne odczyn zasadowy.
Przykładowo (z pamięci więc się nie czepiać jak się pomylę):
mięsa średnio : 9
ryby : 8
sery tłuste : 23
jajka : 28
słodycze : 4
warzywa średnio : - 4
owoce średnio : - 3
makarony i kasze : 5
oleje i inne tłuszcze : 0
czerwone wino : - 3
stąd prosty wniosek nr 1 - aby zrównoważyć zakwaszenie spowodowne zjedzeniem 100 gram jajek należałoby zjeść 700 gram warzyw
prosty wniosek nr 2 - diety które całkowicie eliminują warzywa są cholernie niezdrowe
Szacuny
137
Napisanych postów
9203
Wiek
43 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
29034
nie wydaje mi sie zeby to bylo dlatego... chcociaz moge sie mylic...
Tyka, troche zle zadalem pytanie odnosnie drzemek (moglem przewidziec,ze nie masz na to czasu ). Troche je zmienie - co sadzisz na ich temat, bo czytalem gdzies ze wielu kulturystow je stosuje? Myslisz,ze ma to sens?
Czyli obrobka termiczna warzyw nie wplywa na index PRAL?
Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-12-28 22:19:55
Szacuny
11149
Napisanych postów
51570
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
uczciwie mówię że nie wiem - nie widziałem nigdzie indeksu PRAL z podziałem na warzywa surowe i gotowane
jednakże wiadomo na 100% że obróbka termiczna powoduje rozpad wielu cennych składników tak więc raczej doradzałbym przewagę warzyw surowych nad gotowanymi w diecie
co do drzemek - jeśli słabo z regeneracja to pewnie - pomogą, jeśli okay to szkoda czasu na spanie
Szacuny
11149
Napisanych postów
51570
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
poważnie pytasz ??? przecież zarówno ocet jak i sok z cytryny to relatywnie silne kwasy ....
są w zasadzie dwa środki które stosuje się do zmniejszania zakwaszania pokarmu - glutamina oraz różne formy wodorowęglanu sodu (soda oczyszczona, proszek do pieczenia, alka-seltzer) - około 2-3 gramy dodane np. do shake'a z 30-40g odżywki białkowej skutecznie równoważy jego kwasowość