W normalnych warunkach, glikogen wątrobowy stanowi podstawowe źródło zapasów glukozy dla systemu nerwowego oraz krwinek czerwonych. Przeciętnie mózg dorosłego człowieka zużywa około 140g glukozy na dobę, a czerwone krwinki około 40g na dobę.
W czasie długotrwałego wysiłku zasoby glikogenu wątrobowego, podobnie jak mięśniowego, mogą intensywnie obniżać się, gdyż uwalniana z niego glukoza dodatkowo wykorzystywana jest na potrzeby pracujących mięśni. Zatem wszyscy biegacze powinni zwracać uwagę nie tylko na odbudowę zasobów energetycznych w mięśniach, ale także w wątrobie.
W jaki sposób najefektywniej odbudować glikogen wątrobowy?
Jak wspomniano wcześniej, podczas długich, wyczerpujących wysiłków, komórki wątrobowe pozbywają się zapasów cukru. Wówczas na ich miejsce wnikają związki tłuszczowe, które mogą przyczyniać się do stłuszczenia wątroby i spowolnić proces odbudowy w niej glikogenu. Zaleca się więc w posiłkach potreningowych zwiększyć spożycie produktów bogatych w związki lipotropowe - „rozpuszczające” tłuszcz (metionina,
kwas glutaminowy, cholina), które w znacznych ilościach obecne są w mleku, chudym twarogu, wątrobie. Korzystne może być także spożywanie LECYTYNY, będącej bogatym źródłem choliny. Nie zalecany jest natomiast ryż i produkty zawierające żelatynę, bowiem zawarty tam w znacznych ilościach aminokwas glicyna hamuje lipotropowe działanie metioniny.
Czego należy unikać po treningu, aby skutecznie odbudować straty glikogenu w mięśniach?
W pierwszych godzinach po treningu należy ograniczać spożycie tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, bowiem kwasy tłuszczowe nasycone hamują transport glukozy przez błony komórkowe oraz zmniejszają wrażliwość receptorów insulinowych (dzięki którym glukoza może wnikać do komórek mięśniowych).
część artykułu ze strony:
www.biegajznami.pl