SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Panierka z KFC

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 68452

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
na temat tej panierki odbywały się już debaty na pl.rec.kuchnia i chyba nie doszli do żadnych budujących wniosków.
Napewno jest to na bazie mąki kukurydzianej i różnych ,,polepszaczy'' i ,,wzmaczniaczy'' smaku.

Piotr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
To ja za KFC dziękuje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
panierka to czysta mąka + przyprawy pikantne lub łagodne (jakie nie wiem -tajemnica ) wszystko razem mieszamy potem kurczaczek mieszamy w ustalony sposób kurczaczka w mączce do wody znowu mąka na koniec koszyczek i też regulaminowe mieszanie aby uzyskać tak zwane ''poszarpanie''. Z pewnością nie ma tam żadnych płatków

sokOL
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 785 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 586
ach...kiedyś rządziłem na pl.rec.kuchnia ... ;)
a poza tym Atom'icu wiem o tym ze to niezdrowe,ale smaczne i nie jem tego częściej niż raz na miesiąc.
Wielebny Doctor Cienias

Zmieniony przez - doctor w dniu 2001-09-20 21:25:57

Nikt

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 2642 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 19841
Ruszyło coś się z tym?? Macie już przepis? bo sam bym sobie coś takiego zespawał. Zobaczcie co znalazłem: http://www.despol.com.pl/p/panierki.html na fotce wyglada to podobnie, to może i w smaku będzie też takie dobre?

Butterflies are random thoughts people have.
They live, They die, They are pointless.

Jonathan Watson

Butterflies are random thoughts people have.
They live, They die, They are pointless.

Jonathan Watson

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
1 cały usmażony kurczak, pociąć, 6-8 szklanek tłuszczu roślinnego <do
smażenia>

Marynata
4 szklanki wody
1 łyżka stołowa soli
? łyżki stołowej glutaminianu sodu

Panierka<?>
1 jajko, ubić
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki uniwersalnej
2 i ? łyżeczki soli
? łyżeczki pieprzu
? łyżeczki glutaminianu sodu

1. Obrać kurę ze skóry i tłuszczu. Podgrzać tłuszcz na patelni do 350 stopni

2. Zmiąchać wodę, sól i ? łyżeczki glutaminianu na marynatę w dużej
miseczce. Włożyć tam czikena i potopić 20 minut. Parę razy go poobracać w
tej marynacie.
3. W średniej misce zmiąchać ubite jajo
(kurze! ) i mleko. W innej średniej misce wymiąchać pozostałe składniki
panierki (mąkę, sól, pieprz, ? łyżeczki glutaminianu i 5 uśmiechów)
4. Jak się cziken zmarynuje, to go trzeba położyć na papierowym ręczniku,
żeby nadmiar wody odciekł. Jeden kawałek kury wytarzać w tej mące z
dodatkami, później w jaju z mlekiem i znowu w mące z dodatkami. Upewnić się,
że kurczak jest wypanierowany obficie. Ułożyć czikeny w stosik na talerzu
lub <na czymśtam - blacha do ciast, czy coś takiego> do czasu, aż wszystkie
będą wypanierowane.
5. wrzucić kawałek kury do gorącego oleju. Smażyć pół kurczaka na raz (4
kawałki) przez 12-15 minut, lub do czasu, aż się zrobi złoty. Kawałki
poruszyć<?> w połowie czasu, aby się usmażyły równomiernie.
6. Wyciągnąć czikena do suszarki <takiej klatki z drutu?> lub ręcznika do
odcieknięcia - na około 5 minut przed jedzeniem.
Karmić 3-4 osób (jest 8 kawałków) <chyba mało głodnych - dopełnienie
tłumacza>


Perol
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 2642 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 19841
Taka panierka jest gotowa do kupienia w sklepie. Tylko kurczaka trzeba by smażyć bez tłuszczu albo na grillu robić (tak w KFC jest (chyba)) bo strasznie tłuszczem nasiąka i zamiast być chrupiące robi się papka. Ale ogólnie majstrowałem coś takiego i nawet dobre było

Butterflies are random thoughts people have.
They live, They die, They are pointless.

Jonathan Watson

Butterflies are random thoughts people have.
They live, They die, They are pointless.

Jonathan Watson

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Wiek 46 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 108
Perol - do panierki zapomniałeś bardzo ważnej przyprawy: czosnek w proszku, sypiemy go tyle na ile chcemy mieć ostrego kurczaka, oryginalnie w "Hot Wings" nie ma suszonej ostrej papryki ale ja niekiedy ją dodaje co dodatkowo wzmacnia smak na bardziej ostry
Glutaminian sodu to jakby ktoś nie wiedział popularna Saletra, dostępna raczej w dużych sklepach bądź na dużych placach handlowych ze spożywką. Dodajemy tego jakieś ćwierć łyżeczki na litr wody, a do panierki nawet 1/4 łyżeczki, nie więcej bo to niebezpieczne dla zdrowia. Saletra to tutaj kluczowa sprawa, bo powoduje pęcznięcie panierki w efekcie czego po usmażeniu panierka jest chrupiąca i krucha (jak w KFC)
Mąka uniwersalna znaczy pszenna typ 500.
Z solą trzeba uważać bo gdy damy za dużo (szczególnie do panierki) to zepsuje nam cały przepis, lepiej dać pół łyżeczki do panierki a jak będzie mało to przy następnym razie zwiększyć.
A tak wogóle to przepis jest na tzw "Colonel Strips" czyli paski z piersi kurczaka w panierce, ale skrzydełka bądź udka też się nadają.
Jeszcze co do smażenia, paski ( ok 8 cm dł 1,5 cm szer) smażę max 6 min w 170 stopniach. Wystarczy zarumienić panierkę a cienkie kawałki piersi smażą się błyskawicznie, dłuższe trzymanie w oleju powoduje twardnięcie mięsa a skórka (panierka)staje się bardzo nasączona olejem co zdecydowanie psuje walory smakowe.
PS: jak ktoś chce to mam całą oryginalną książke kucharską w .pdf. Mogę przesłać. Większość oferty można zrobić w domu, wychodzi równie dobre (a niekiedy lepsze)niż w KFC, a koszt mniejszy o jakieś 60%..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 27 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 245
a do tweestera co tam walą w KFC ??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 549 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1646
Moj wujek był kierownikiem K**.Przepis na panierke jest niedostepny i panierke produkują w bardzo niewielu miejscach napewno nie w polsce i nikt nie zdobędzie na nią przepisu.Panierka kfc jest objęta tajemnicą.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ŻARCIE dla Pakerów!!!

Następny temat

ESTROGENY W BIAŁKU SOJOWYM

WHEY premium