Szacuny
62
Napisanych postów
4027
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
16307
Skorupka jajka to nie śmieć
Skorupka od jajka jest idealnym źródłem wapnia, który w 90% jest przyswajany przez organizm (kości). Oprócz węglanu wapnia w skorupce są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne - w sumie 27! Skład skorupki jajka jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Niemieccy i węgierscy uczeni, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze.
Szacuny
11
Napisanych postów
3720
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
18051
hmmm na moje oko to nie jest idealny pomysl z tym jedzeniem kazda ze skorupek trzebabyloby idealnie umyc sparowac... bo wlasnie na skorupce najczesciej znajduje sie salmonella...do tego nie wiem czy jest to trawione...
Szacuny
62
Napisanych postów
4027
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
16307
"Skorupkę jajka zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić
do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy.Można spożywać ją z sokiem z 1/2 cytryny lub dodawać do kasz i twarogów".
Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
236
a bylo by cos takiego ze od razu po ugotowaniu calego jajka wpierniczyc? czy jeszcze trzeba skorupke gotowac troche glupie pytanie no ale dwa razy mi by sie nie chcialo a nie wiem czy tak bedzie :D