Szacuny
34
Napisanych postów
1669
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
40418
Tego zdania są naukowcy którzy uczestniczyli w tegorocznej konferencji biologi eksperymentalnej na uniwersytecie w Connecticut. Ich raport dotyczył zależności między dietą wysokobiałkową a gospodarką wodną organizmu.
W eksperywencie uczestniczyło 5 dobrych biegaczy. Sportowców poproszono o stosowanie trzech rodzajów diet:
1 niskobiałkowej
2 średniobiałkowej
3 wysokobiałkowej
Każdy z nich stosował ją przez trzy następujące po sobie 4 tygodniowe okresy. Po tym czasie badani zostali poddani testowi krwi. Ich wynik wykazał, że w miarę jak wzrastało spożycie białka, zwiększało się ryzyko odwodnienia organizmu.Specjaliści są zdania, że jest to skutek zwiększonego zapotrzebowania organizmu na wodę w związku z koniecznością wydalenia mocznika - produktu rozpadowego białek
źódło: Vita
w praktyce zaobserwowałem to zjawisko, gdy po ułożeniu diety masowej i stosowaniu jej zauważyłem zwiększone zapotrzebowanie na płyny. Jeśli to już było albo tekst jest nie potrzebny to prosze o skasowanie artukułu pozdro
Szacuny
0
Napisanych postów
83
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1299
No ja to wlasnie zauwazylem.
Od ok 1,5 tyg stosuje diete i widze o ile wiecej pije.
Kiedys na treningu z 800 ml, teraz potrafie 2 litry wypic. Tak samo w domu co chwile woda mineralna.
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Pojecia dieta nisko lub wysokobialkowa sa wzgledne, zalezy dla jakiej dyscypliny. "Odwodnienie" nastepuje dopiero wtedy, gdy dostarczamy wiecej bialka niz potrzebujemy, gdy nastepuje jego spalanie w celu pozyskania energii. W wyniku tego azot, bedacy czescia aminokwasu (13%) jest zamieniany w amoniak, dalej w mocznik i wydalany przy uzyciu duzej ilosci wody.