"Nadmiar białka w diecie ulega przemianie w tłuszcz i jest magazynowany w tkance tłuszczowej."
Węglowodany:
"organizm przemienia białka w węglowodany w [rzypadki ich niedoboru"
"100 - 150 gramów węglowodanów zapobiega przemianie białek w cukrowce"
Tłuszcze:
"są źródłem energii przy długotrwałym, umiarkowanym wysiłku fizycznym"
"Musisz pamiętać, że podczas gotowania i pieczenia, zawartość poszczególnych składników może ulec zmianie:
- gotowanie: powoduje ubytek około 40% masy
- smażenie i grillowanie: powoduje ubytek około 25% masy
Dlatego, porcja danego produktu, musi być większa o 40 lub 25% tzn. jeżeli w założeniu jest ugotowanie 100g danego gatunku mięsa, to powinieneś przygotować 140g surowego mięsa."
"MNIEJ WĘGLOWODANÓW
(wzrost ww nie jest korzystny dla kulturystów)."
Autorem tego jest: p. Arkadiusz Kozłowski - "Budowanie Ciała".