Jak wyjasnilnam Tadeusz Żabski, kierownik marketingowy w Agrofirmie Witkowo, informacja na opakowaniu zostala umieszczona w oparciu o wywiad prasowy z prof. Tadeuszem Trziszką z Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Naukowiec przypomina w nim ze wbrew potocznym opiniom cholesterol jest niezbedny do funkcjonowania organizmu. Przyznaje tez ze moze on odkladac sie na sciankach naczyn krwionosnych, co jest przyczyna groznych chorob ukladu krazenia. Stawia jednak kontrowersyjna teze ze dzieje sie tak
tylko z cholesterolem samodzielnie produkowanym przez ludzki organzim a nie z tym dostarczanym w zywnosci."Im wiecej bedziemy spozywac produktow wysokocholesterolowych, tym mniej bedziemy go produkowac. Itym mniejsze bedzie jest prawdopodobienstwo jego odkladania sie" - twierdzi Trziszka.
Zdaniem dr Lucyny Pachockiej, dietetyczki z Instytutu Żywnosci i Żywienia w Warszawie, pisanie o dobrym cholesterolu w jajkach to naduzycie..
-nie ma czegos takiego jak dobry cholesterol w produktach spozywczych. Frakcja HDL cholesterolu jest syntetyzowana u czlowieka w watrobie, a nie przez jajko. w diecie niskocholesterolowej zalecamy ograniczenie spozycia jajek. Tabele wartosci odzywczej pokazuja, ze w 100 g produktu, czyli w dwoch jajkach, jest 300 miligramow cholesterolu. Dzienne spozycie cholesterolu powinno byc ponizej tej wartosci - wyjasnia specjalistka.
Co ciekawe, takze prof. Trziszka nic nie mowi o dobrym cholesterolu HDL w jajkach. Wyjasnia jedynie, ze jest to pewien zwiazek w ludzkim organizmie odpowiedzialny za przenoszenie nadmiaru cholesterolu z
tkanek do watroby.
zrodlo "Głos Szczeciński" autor M.Kubera
i tak w kolko
Student Turystyki i Rekreacji