Płatki owsiane z mlekiem i białym serem nie są dokońca dobrym pomysłem na pełnowartościowy posiłek.
Po pierwsze wszystkie składniki których używasz są prawdopodobnie wysoce przetworzonymi produktami. Biorąc pod uwagę nasz obecny sty życia, większość z nas w produkty spożywcze zaopatruje się w super marketach, przykładowy posiłęk prawdopodobnie jest złożony z błyskawicznych płatków owsianych, mleka UHT oraz białego sera z plastikowego opakowania.
Co z tym wszystkim jest nie tak? Przetworzone produkty mają bardzo zły wpływ na nasz organizm. Powyższy posiłek byłby wporządku gdybyś wykorzystał mleko i ser prosto od krowy pasącej się na trawie, zaś płatki owsiane byłyby pełnoziarniste i z ekologicznej uprawy. Dlaczego? W procesie produkcji wykorzystywana jest masa chemikaliów która powoduje iż produkty są jałowe i naładowane niezdrowymi substancjami które mogą powodować zaburzenia hormonalne, insulinooporność, zatrzymywanie wody w organizmie czy odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Co więcej mleko z twarogiem nie jest dobry pomysłem na śniadanie ze względu na sporą zawartość kazeiny - długo przyswajalnego białka.
To samo tyczy się płatków owsianych które nie są dobrym pomysłem dla każdego, mogą one dość mocno podnosić poziom cukru we krwi co u wielu osób nie jest wskazane z rana. Nawet gotowana, ekologiczna, pełnoziarnista owsianka bez dodatku cukru u zdrowej osoby zwiększa poziom cukru do około 150 mg/dl, 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki.
Dużo lepiej urozmaicić dietę w inne źródła białka i węglowodanów takie jak ryż, kasza, płatki jaglane,
odżywka białkowa czy mięso.