Szacuny
392
Napisanych postów
771
Wiek
34 lat
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
6032
Multikasia
jem warzywa, troche mniej owoce..
bialko jem
nie chce przesadzac z kawa. ale jesli radzisz to sprobuje, co jeszcze?
Ja nie piję dużo kawy jem 4 posiłki ale piję tylko 3 kawy strategicznie po posiłku żeby nie nadużywać.
Z innych rzeczy to wszystko zależy od tego jak długo redukujesz bo nie można ciągnąć tego procesu za długo bo on wyniszcza ciało i warto robić sobie przerwę co dwa max trzy miesiące i po odpoczynku wracać jeżeli twój cel tego wymaga.
No i najlepiej cały czas robić kardio żeby trzymać metabolizm na podbitym poziomie inaczej ciało skompensuje i spowolni lub zatrzyma proces
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33323
Napisanych postów
23380
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278536
Moim zdaniem to zeby w ogóle dyskusja miała sens i zeby cokowliek ci doradzić to wypadałoby napisać coś o sobie bo skąd wiadomo czy 2500 -2400 na start redukcji to dobry pułap a skoro piszesz na dole ze już odczuwasz mocny głód to moze gdzieś jakieś błędy robisz . Na poczatku redukcji nie powinno być głodu jednak oczywiscie trzeba mieć na uwadze ze wraz z pogłębianiem deficytu będzie sie pojawiać głód to jednak nie powinien występowac od poczatku
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6309
Napisanych postów
76274
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756253
Multikasia jesteś w czyimś temacie. Nie jest to zbyt kulturalne, zaśmiecać komuś temat swoimi pytaniami. Zapraszam do założenia swojego tematu i dokładnego wypełnienia formularza ankiety działu, opisując swoją osobę, cel, doświadczenie, itp. a nie tak jak to teraz zrobiłaś.
Poza tym, celem kształtowania sylwetki nie jest zrzucanie masy ciała. Skąd taki pomysł? Miarą efektów są obwody ciała mierzone co jeden/dwa tygodnie rano na czczo i zapisywane. W dłuższej perspektywie zdjęcia sylwetki.
Szacuny
2
Napisanych postów
99
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
5639
Czy tłuszcz spala się szybciej niż mięśnie? Chodzi mi o to, że jak robiłem masę i ważę 77kg, to jak zrobię teraz redukcję o 5kg i potem znowu masę do 77kg, to powinienem mieć mniej tkanki tłuszczowej przy tych 77kg a więcej białka niż przy 77kg wcześniej, przed redukcją? Warto robić takie chwilowe redukcje co jakiś czas podczas budowania masy, w celu lepszych efektów (więcej mięśni, mniej tłuszczu przy tej samej masie), czy nie ma to znaczenia?
I drugie pytanie. Moje zapotrzebowanie wynosi 2800 kcal, chcę stracić jak najwięcej tłuszczu i jak najmniej mięśni, więc zmniejszam dietę do 2500 kcal, biorę 2-2,5g białka na 1kg masy ciała. Pozostałą ilość kcal czerpię z węgli/tłuszczów. Czy pomijając kwestie zdrowotne, a skupiając się jedynie na efektach wizualnych ma znaczenie czy te kcal będę czerpał z węgli prostych, czy złożonych, czy z tłuszczów zdrowych, niezdrowych? Pytam czysto teoretycznie
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
17706
Napisanych postów
132210
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460892
Mieśnie spalisz szybciej bo to tłuszcz jest tkanką energetyczną. Źródło produktów ma wpływ np poprzez prawidłowe oddziaływanie na hormony, ładownie się węglami prostymi i częste wyrzuty insuliny nie będą sprzyjały zdrowiu w połaczniu z tuszczami np trans.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
2
Napisanych postów
99
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
5639
Skoro mięśnie spalę szybciej niż tłuszcz to znaczy że jakbym się nie starał to na redukcji spalę więcej mięśni niż tłuszczu? ;o Chyba nie ogarniam tej zasady
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6309
Napisanych postów
76274
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756253
Nie da się niestety odpowiedzieć na to pytanie. Zarówno redukcja tkanki tłuszczowej, jak i budowa mięśni jest procesem długotrwałym i w większości zamiany, które następują są wynikiem wahań wody w organizmie. Samych mięśni, czy tkanki tłuszczowej zmienia się niewiele i nie można określić czego więcej/mniej.
Bez wątpienia jednak masa ciała nie jest wyznacznikiem efektów. Błędem więc jest sugerowanie się nią w takiej sytuacji. Polecam zwrócić uwagę na obwody ciała, poziom tkanki tłuszczowej, wygląd sylwetki.
Szacuny
549
Napisanych postów
1491
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
21093
Mięśni nie tak łatwo popalić na redukcji. Tak jak kolega wyżej wposmniał, nie da się jednoznacznie okreslić tego, na ile można ten proces oszacować. Jak już wyżej zostało wspomniane, przy odpowiednim dobraniu całości diety, deficytu, makroskładników i makroskładników, treningu siłowego, regeneracji i wielu innych zmiennych, gdzie hormony według mnie są kluczowe w tej cąłej układance, na deficycie na redukcji możemy nawet te mięso lekko podbudować. Przy typowej redukcji zawsze coś niecoś na obwodach spadnie, ale jest to głównie woda, glikogen. Przy sprzyjających warunkach, w optymalnym scenariuszu możesz w ogóle na masie mięśni nie stracić, a jedynie tłuszcz. Co prawda zazwyczaj coś tam poleci zawsze z mięcha, ale bez przesady. Tłuszcz jest głównym magazynem energetycznym, w czasie redukcji trening oporowy jest kluczowy, aby dać bodziec do ciała, że mięśnie są potrzebne, wtedy minimalizujemy spadki suchej masy.
Szacuny
2
Napisanych postów
99
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
5639
Skoro mięśnie spalę szybciej niż tłuszcz to znaczy że jakbym się nie starał to na redukcji spalę więcej mięśni niż tłuszczu? ;o Chyba nie ogarniam tej zasady