Szacuny
7
Napisanych postów
674
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
6556
witam dzisiaj pierwszy raz zrobilem sernika proteinowego na zimno ale cos poszlo nie tak i mi sie nie sciela masa, moze ktos bedzie wiedzial dlaczego?
do miski dalem 3 kostki twarogu (750g), jogurt skyr 200g, 2 miarki odzywki bialkowej, budyn rozpuszczony w zimnej wodzie (60g) , i 2 lyzki zelatyny FIX rozpuszczonej w 100ml goracego mleka (i podejrzewam ze tu jest pies pogrzebany ale moze sie myle. czy to mozliwe ze po fixie a nie wlasnie po czystej zelatynie masa nie stezala? w smaku krem wyszedl bardzo dobry ale niestety ciapa
Zmieniony przez - xapatan w dniu 2021-10-18 02:48:45
Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
Aaaarielkaaaa
Co kto lubi Generalnie szkoły przygotowania żelatyny są dwie - albo od razu rozpuszcza się ją w gorącej wodzie i przestudzoną wlewa do masy, albo zalewa zimną wodą, zostawiając do napęcznienia i potem podgrzewa na maleńkim gazie aż do rozpuszczenia żelatyny, nie dopuszczając do zagotowania.
częściej stosowałem ten drugi sposób, ale od niedawna właśnie zacząłem rozpuszczać w gorącej wodzie - wygodniejsza forma, trochę na leniwca
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33143
Napisanych postów
23219
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278173
Jeśli robiłeś według jakieś konkretnego przepisu i delikatnie go modyfikowałeś to tu szukaj przyczyny , ewentualnie moze jakiś pół produkt był trefny , jeśli jednak nie tzreba było wywalić i dało się zjeść to mniejsza strata . Ciężko powiedzieć co mogło byc powodem niepowodzenia .Żona używa fixów do dżemów i w zależności ile da to można prawie beton osiągnąć
Szacuny
7
Napisanych postów
674
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
6556
w sumie to zmodyfikowalem tylko wlasnie to ze dalem fixa a nie zwykla zelatyne jak to bylo w przepisie. fakt ze bylo do zjedzenia ale nastepnym razem wolalbym jednak zrobic tak zeby sie to wszystko trzymalo kupy
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6274
Napisanych postów
76045
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754920
Według mnie problem jest dość oczywisty. Skoro sernik nie uległ zastygnięciu, tylko zrobił się krem, to dodałeś zbyt mało hydrokolodiu. W tym przypadku jeszcze było to fix, czyli 20 procent żelatyny:
Patrząc po składzie żelatyny będzie zbyt mało. Jak na taką ilość twarogu plus skyr myślę, że Nawet dwie łyżki normalnej żelatyny nie będą wystarczające aby sernik był zwarty.
Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
trochę za bardoz kombinujesz, do takiego sernika wystarczy twaróg, jogurt/skyr - choć niekoniecznie, woda/mleko, żelatyna i ewentualnei jakieś białko, aromat no i słodzik
Szacuny
418
Napisanych postów
461
Wiek
2 lata
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
4565
Żelatyna spożywcza nada się do tego bardziej niż fix. I może to mleko było za gorące- powinno się rozpuszczać żelatynę w płynach o temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza. :)
"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D Quod me nutrit me destruit ;)
Szacuny
418
Napisanych postów
461
Wiek
2 lata
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
4565
Żelatyna rozpuszcza się już w 50ºC, więc jeśli ją mocno zagotujesz/przegrzejesz to albo będzie słabiej żelowała, albo straci w ogóle właściwości żelujące. Żelatynę w proszku należy namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, pozostawić na kilka minut, aby napęczniała, a następnie podgrzać.
"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D Quod me nutrit me destruit ;)