SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sernik na zimno - problem

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1056

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 674 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6552
witam dzisiaj pierwszy raz zrobilem sernika proteinowego na zimno ale cos poszlo nie tak i mi sie nie sciela masa, moze ktos bedzie wiedzial dlaczego?

do miski dalem 3 kostki twarogu (750g), jogurt skyr 200g, 2 miarki odzywki bialkowej, budyn rozpuszczony w zimnej wodzie (60g) , i 2 lyzki zelatyny FIX rozpuszczonej w 100ml goracego mleka (i podejrzewam ze tu jest pies pogrzebany ale moze sie myle. czy to mozliwe ze po fixie a nie wlasnie po czystej zelatynie masa nie stezala? w smaku krem wyszedl bardzo dobry ale niestety ciapa


Zmieniony przez - xapatan w dniu 2021-10-18 02:48:45
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 24813 Napisanych postów 22781 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 366088
Aaaarielkaaaa
Co kto lubi Generalnie szkoły przygotowania żelatyny są dwie - albo od razu rozpuszcza się ją w gorącej wodzie i przestudzoną wlewa do masy, albo zalewa zimną wodą, zostawiając do napęcznienia i potem podgrzewa na maleńkim gazie aż do rozpuszczenia żelatyny, nie dopuszczając do zagotowania.

częściej stosowałem ten drugi sposób, ale od niedawna właśnie zacząłem rozpuszczać w gorącej wodzie - wygodniejsza forma, trochę na leniwca
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 23808 Napisanych postów 16722 Wiek 41 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 260119
Jeśli robiłeś według jakieś konkretnego przepisu i delikatnie go modyfikowałeś to tu szukaj przyczyny , ewentualnie moze jakiś pół produkt był trefny , jeśli jednak nie tzreba było wywalić i dało się zjeść to mniejsza strata . Ciężko powiedzieć co mogło byc powodem niepowodzenia .Żona używa fixów do dżemów i w zależności ile da to można prawie beton osiągnąć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 674 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6552
w sumie to zmodyfikowalem tylko wlasnie to ze dalem fixa a nie zwykla zelatyne jak to bylo w przepisie. fakt ze bylo do zjedzenia ale nastepnym razem wolalbym jednak zrobic tak zeby sie to wszystko trzymalo kupy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5060 Napisanych postów 69437 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 712948
Według mnie problem jest dość oczywisty. Skoro sernik nie uległ zastygnięciu, tylko zrobił się krem, to dodałeś zbyt mało hydrokolodiu. W tym przypadku jeszcze było to fix, czyli 20 procent żelatyny:

"skrobia modyfikowana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, substancja zagęszczająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy)"

Patrząc po składzie żelatyny będzie zbyt mało. Jak na taką ilość twarogu plus skyr myślę, że Nawet dwie łyżki normalnej żelatyny nie będą wystarczające aby sernik był zwarty.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 24813 Napisanych postów 22781 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 366088
trochę za bardoz kombinujesz, do takiego sernika wystarczy twaróg, jogurt/skyr - choć niekoniecznie, woda/mleko, żelatyna i ewentualnei jakieś białko, aromat no i słodzik
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 417 Napisanych postów 461 Wiek 34 dni Na forum 111 dni Przeczytanych tematów 4565
Żelatyna spożywcza nada się do tego bardziej niż fix. I może to mleko było za gorące- powinno się rozpuszczać żelatynę w płynach o temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza. :)

"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD
Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D
Quod me nutrit me destruit ;)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 674 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6552
Na praktycznie kazdym filmie na yt zelatyne rozpuszczaja we wrzatku
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 23808 Napisanych postów 16722 Wiek 41 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 260119
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 417 Napisanych postów 461 Wiek 34 dni Na forum 111 dni Przeczytanych tematów 4565
Żelatyna rozpuszcza się już w 50ºC, więc jeśli ją mocno zagotujesz/przegrzejesz to albo będzie słabiej żelowała, albo straci w ogóle właściwości żelujące. Żelatynę w proszku należy namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, pozostawić na kilka minut, aby napęczniała, a następnie podgrzać.

"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD
Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D
Quod me nutrit me destruit ;)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 16505 Napisanych postów 128176 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1440467
Fix to się do dzemów dodaje, tu musisz dać żelatynę.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 674 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6552
Ile tej zelatyny na takie proporcje ktore podalem na poczatku? 20g bedzie ok?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Polecane przepisy

nutloveb