Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Istnieje wiele rodzajów żelatyny i każda może się trochę różnić mocą /w zależności od producenta/, dlatego ciężko podać jednoznaczny przelicznik, ale zazwyczaj 2-3 łyżki robią robotę. :)
"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD
Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D
Quod me nutrit me destruit ;)
...
Napisał(a)
Tego raczej nikt tutaj Tobie nie napisze. Ja robiąc z 400g twarogu daje dwie łyżki duże od zupy zwykłej żelatyny i mam zwarty tak jak powinno to wyglądać. Ty dajesz półtora kilograma twarogu i jeszcze czterysta gramów skyra, więc ilość dość duża. Całość to prawie dwa kilogramy. Sugeruję po prostu testować i zobaczyć jak będzie tego efekt. Nawet jeżeli dodasz zbyt mało czy zbyt dużo, to nic się przecież nie stanie. Gotowanie polega na testowaniu i wyciąganiu z tego odpowiednich wniosków, a nie z klapkami na oczach jak w przepisie.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Jakie poltora kg tearogu i jakie 400g skyra? Przeciez napisalem na poczatku ze 750g twarogu i 200 skyra
...
Napisał(a)
Ok. Mój błąd. Przeczytałem, że trzy kostki po 750g.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
ja tam zawsze eksperymentowalem z sernik ami na zimno i idelne proporcje dobieralem do. siebie. jeden lubi mase bardziej rzadką inny chciałby prawie beton;)
wrzuć w te proporcje co podałeś 20g normalnej żelatyna spożywczej rozpuszczonej w gorącej wodzie i bedziesz miał na następny przepis pkt odniesienie. Oczywisice przy tych samych składnikach bo jeśli będzie ich więcej to proporcjonalnie żelatyny też trzeba dać więcej
wrzuć w te proporcje co podałeś 20g normalnej żelatyna spożywczej rozpuszczonej w gorącej wodzie i bedziesz miał na następny przepis pkt odniesienie. Oczywisice przy tych samych składnikach bo jeśli będzie ich więcej to proporcjonalnie żelatyny też trzeba dać więcej
...
Napisał(a)
AaaarielkaaaaŻelatyna rozpuszcza się już w 50ºC, więc jeśli ją mocno zagotujesz/przegrzejesz to albo będzie słabiej żelowała, albo straci w ogóle właściwości żelujące. Żelatynę w proszku należy namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, pozostawić na kilka minut, aby napęczniała, a następnie podgrzać.
Tutaj się nie zgodzę ja zawsze zalewam żelatynę gotujqca woda i nigdy nie było problemów "aby się sciela'' później w jakimś produkcie
treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]
...
Napisał(a)
lodzianin1AaaarielkaaaaŻelatyna rozpuszcza się już w 50ºC, więc jeśli ją mocno zagotujesz/przegrzejesz to albo będzie słabiej żelowała, albo straci w ogóle właściwości żelujące. Żelatynę w proszku należy namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, pozostawić na kilka minut, aby napęczniała, a następnie podgrzać.
Tutaj się nie zgodzę ja zawsze zalewam żelatynę gotujqca woda i nigdy nie było problemów "aby się sciela'' później w jakimś produkcie
Właśnie zaczęłam się zastanawiać jak to z tą żelatyną jest. W sumie zwykłe galaretki owocowe wg przepisu z opakowania zalewa się wrzątkiem i one bez problemu się ścinają.
1
...
Napisał(a)
Co kto lubi Generalnie szkoły przygotowania żelatyny są dwie - albo od razu rozpuszcza się ją w gorącej wodzie i przestudzoną wlewa do masy, albo zalewa zimną wodą, zostawiając do napęcznienia i potem podgrzewa na maleńkim gazie aż do rozpuszczenia żelatyny, nie dopuszczając do zagotowania.
"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD
Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D
Quod me nutrit me destruit ;)
...
Napisał(a)
Z tym drugim sposobem spotkałam się kiedyś przy okazji żelatyny w listkach jak robiłam jakiś deser.
1
Polecane artykuły