...
Napisał(a)
Witam,przychodzę z problemem a mianowicie.Nie mam pojęcia co zrobić aktualnie ze swoim ciałem.Aktualnie waże 73kg w wieku 16 lat jednak problem leży w tym że jeszcze w maju przed wakacjami ważyłem coś około 65kg,skonczylem grac w piłkę nożną i wtedy też zacząłem przygodę z siłownią jednak odkryłem że przy takiej wadze (mimo że widac było u mnie żebra itp miałem dosyć zatluszczony brzuch jednak wtedy nie myślałem jeszcze o tym)będzie ciężko mi kontynuować więc postanowiłem przytyć,musze przyznac ze nie byla to calkiem zdrowa dieta jednak nie patrzylem na to a przystankiem miało być 75 kg jednak aktualnie znajduje się na 73kg i nie do końca wiem co zrobić.Z jednej strony chciałbym jeszcze trochę przytyć żeby mieć z czego zejść ale z drugiej jak patrzę na siebie to wolałbym już trochę zejść z tego poziomu tłuszczu i sprawdzić jakbym wyglądał bez niego.Tylko teraz nie wiem co lepiej zrobić,tym bardziej że nie chciałbym znowu zejść zbyt nisko z wagą.Dodatkowo czy mógłbym prosic o pomoc w doborze kalorii?184 cm wzrostu,73 kg waga,16 lat,trening 3 razy w tygodniu A poza tym aktywność raczej na wf.Z góry dziękuję i życzę miłego dnia.
...
Napisał(a)
Cześć!
Przede wszystkim z Twojego opisu nie wiemy jak wyglądasz. Dobrze by było abyś wrzucił jakieś zdjęcia i wypełnił ankietę działu. Biorąc pod uwagę że masz 184cm wzrostu to Twoje 73kg, to naprawdę niewiele. Natomiast jeżeli uważasz, że jesteś otłuszczony, oraz jesteś osobą początkującą, to możesz spróbować zrobić "rekompozycję". Zacznij od obliczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego, wzór znajdziesz tutaj -> https://www.sfd.pl/-t276436.html
Na rekompozycji potrzebujesz spożywać kalorie na poziomie "zera" kalorycznego lub delikatnej nadwyżki rzędu 5%.
Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Źródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Przede wszystkim z Twojego opisu nie wiemy jak wyglądasz. Dobrze by było abyś wrzucił jakieś zdjęcia i wypełnił ankietę działu. Biorąc pod uwagę że masz 184cm wzrostu to Twoje 73kg, to naprawdę niewiele. Natomiast jeżeli uważasz, że jesteś otłuszczony, oraz jesteś osobą początkującą, to możesz spróbować zrobić "rekompozycję". Zacznij od obliczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego, wzór znajdziesz tutaj -> https://www.sfd.pl/-t276436.html
Na rekompozycji potrzebujesz spożywać kalorie na poziomie "zera" kalorycznego lub delikatnej nadwyżki rzędu 5%.
Polecamy również: Masa mięśniowa - budowanie muskulatury
Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Źródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Waga nie jest głównym wyznacznikiem wiec najlepiej jak dasz zdjęcie sylwetki do oceny
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
kalorie wyliczysz ze wzoru https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_%_bf-t276436.html
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Przede wszystkim warto wiedzieć o tym, że masa ciała nie jest wyznacznikiem uzyskanych efektów kształtowania sylwetki. Sugeruję skupić się na obwodach ciała mierzonych co jeden, dwa tygodnie rano na czczo i zapisywanych. Poza tym, zdjęcia sylwetki raz w miesiącu (przód, tył, bok). Ważne żeby były w tej samej pozie, odległości, świetle i bieliźnie.
To jaki warto obrać cel treningowy uzależnione jest od poziomu tkanki tłuszczowej. Budować dobrej jakości mięśnie można z niskiego poziomu tkanki tłuszczowej.
To jaki warto obrać cel treningowy uzależnione jest od poziomu tkanki tłuszczowej. Budować dobrej jakości mięśnie można z niskiego poziomu tkanki tłuszczowej.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
przy znacznym otłuszczeniu nie ma co brnąć dalej w masę, więcej minusów niż plusów. Nie patrz na kg że zejdziesz nisko z nią, czasami trzeba zrobić krok w tył, żeby móc później zrobić dwa do przodu
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
Polecane artykuły