Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Cześć. Słyszał ktos o diecie ZONE DIET ?
Moja dieta właśnie na tym bazuje - jest trochę zmodyfikowana, bo 4 razy w tygodniu po 1.5 godziny robie trening silowy (split ) z trenerem.
Dieta jest oparta na niskim indeksie glikemicznym i z tego co zrozumiałem od trenera jak nie jem słodyczy i produktowz wysokim IG to np ppdczas cwiczen w ciagu 20 minut zapasy glikogenu z wątroby zostaną zuzyte I organizm bedzie pobierał glukoze z tkanki tłuszczowej ( troszke musze spalić) .
Z tym, że wlasnie czytam, ze glikogen - jego zapasy - są też w mięśniach... I to nawet sporo ... I ze organizm spala I glikogen I tluszcz z tkanki jednoczesnie.
Czy ktoś moze powiedziec o co chodzi z tyk indeksem glikemicznym ?
Szacuny
24270
Napisanych postów
25221
Wiek
35 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1020297
Cześć!
Zone Diet została mocno spopularyzowana przez CrossFit. Jest to po prostu dobrze zbilansowana dieta, która zakłada, że 30% kalorii pochodzi z białka, 40% z węglowodanów i 30% z tłuszczów. Zakłada spożywanie produktów jak najmniej przetworzonych. Natomiast nawiązując do spalania kalorii w trakcie wysiłku i jakie jest ich źródło. Twój organizm spala bez przerwy mieszankę glukozy i trójglicerydów, proporcje tej mieszanki zależą od intensywności treningu oraz tego jakie preferencje ma Twój organizm. Jeżeli organizm spala glukozę to z reguły jest to glikogen w pracującym mięśniu. Ilość glikogenu jaką średnia osoba ma zmagazynowaną w mięśniach sięga około 500-700g (wszystko zależy od ilości tkanki mięśniowej). Po bardzo intensywnym treningu siłowym trwającym 90 minut jesteś w stanie uszczuplić zasoby glikogenu o około 40%-50%, bardzo rzadko jesteś w stanie dojść do momentu gdzie glikogen jest pobierany z wątroby w trakcie treningu siłowego. Z reguły tak się dzieje w sportach wytrzymałościowych np. maratonie, ale jest to zdecydowanie dłuższy wysiłek.
Szacuny
3036
Napisanych postów
51766
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349869
Indeks glikemiczny w ogólnym rozrachunku nie ma kluczowego znaczenia, nie jest to wartość stała, a zmienia się zależnie od kompozycji posiłków - zazwyczaj nigdy nie jesz w posiłku wyłącznie produktu, dla którego sprawdzasz indeks.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6270
Napisanych postów
76034
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754872
Nie widzę specjalnego sensu w bazowaniu na indeksie glikemicznym jako wyznaczniki jakości produktów i diety. Bazować warto na produktach jak najmniej przetworzonych, a nie na unikaniu tych z wysokim indeksem glikemicznym. Czasami sprawdza się zależność, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym są wysoce przetworzone, ale nie zawsze. Z tego też względu nie widzę sensu w unikaniu ziemniaków, marchewki, czy arbuza.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
domer
Nie widzę specjalnego sensu w bazowaniu na indeksie glikemicznym jako wyznaczniki jakości produktów i diety. Bazować warto na produktach jak najmniej przetworzonych, a nie na unikaniu tych z wysokim indeksem glikemicznym. Czasami sprawdza się zależność, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym są wysoce przetworzone, ale nie zawsze. Z tego też względu nie widzę sensu w unikaniu ziemniaków, marchewki, czy arbuza.
sądzisz, że bez liczenia kcal a bazując na dobrym treningu i zbilansowanej, bogatej w błonnik diecie i z produktami mało przetworzonymi oraz z niskim indeksem glikemicznym da radę zgubić kilka procent tkanki tłuszczowej?
Zmieniony przez - Peel9119 w dniu 2021-01-27 10:56:18
Zmieniony przez - Peel9119 w dniu 2021-01-27 10:57:27
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6270
Napisanych postów
76034
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754872
Nie jestem w stanie tego stwierdzić. To dość oczywiste, że od ilości spożywanych kalorii uzależnione jest to jakie wyniki będziemy osiągać. Budować masę mięśniową, czy redukować tkankę tłuszczową. Skoro nie wiesz ile zjadasz kalorii, to nie wiesz co osiągniesz. Jednego dnia zjesz być może więcej niż wynosi Twoje zapotrzebowanie kaloryczne, a innego mniej. Nie da się w takiej sytuacji stwierdzić co osiągniesz i czy wynik będzie zadowalający. Kontrola swojego odżywiania to podstawa w dążeniu do celu.