100 g nasion lnu zawiera:
kcal 498 calories
H2O 6.3–6.6%
białko 18.0–20.3%
tłuszcz 34.0–37.1%
ww całk. 33.6–37.2
błonnik 4.8–8.8%
pozostałe 2.4–4.5%
Ca 170–271 mg
P 370–462 mg
Fe 2,7–43,8 mg
odpowiednik betakarotenu 0–30 mg
tiamina 0,17 mg
ryboflawina 0,16 mg
niacyna 1,4 mg
siano lniane zawiera:
białko 7,8%
tłuszcz 3,3%
ww całk. 81,7%
błonnik 46,2%
Ca 0,72%
P 0,11%
olej z niedojrzałych nasion lnu zawiera:
fosfatydy 0,25% /składnik kw. tł.: palmitynowego 11%, stearynowego 11%, heksadekanowego 4%, olejowego 34%, linolowego 20%, linoleinowego 17 % oraz nienasyconych C20-22 3%/
we flaxie obecne jest roownież trochę wosku: 18.7% stearic acid, 32.5% cerotic acid, 43.1% ceryl alcohol, and 7.0% hydrocarbons
zawartośc niezbęnych aminokwasoow (g/16 g N):
arginina 8,4 g
histydyna 1,5 g
lizyna 2,5 g
tryptofan 1,5 g
fenylalanina 5,6 g
metionina 2,3 g
treonina 5,1 g
leucyna 7,0 g
izoleucyna 4,0 g
walina 7,0 g
pozostałe w siemieniu lnianym to:
K20 30,6%
Na2O 2,1%
CaO 8,1%
MgO 14,3%
Fe2O3 1,1%
P2O5 41,5%
SO3 2,3%
Cl 0,2%
Si 1,2%
a tu pozostałe komponenty innych części lnu /nie tłoomaczę, bo mniej istotne/
The tough hulls of linseed contain 7.9% moisture, 3.2% N, 1.8% oil, and 3.0% ash. The cake (97% DM) contains 30.5% protein, 6.6% fat, 43.2% NFE, 9.5% CF, and 7.0% ash, with per 100 g 0.57 mg thiamine, 0.33 riboflavin, 4.1 thiamine, 1.2 mg pantothenic acid, plus a little Vit. E. Lacking Vit. A, C, and D, the cake contains 0.37% Ca, 0.86% P, 1.24% K, 0.11% Na, 0.04% Cl, 0.38% S, 0.58% Mg, 0.017% Fe, and 3.95 mg/100 g Mn and 2.65 mg/100 g Cu (CSIR, 1948–1976). Seeds also contain 15% mucilage, along with wax, resin, sugar, Phosphates, acetic acid, and a small quantity of HCN-glucoside, linamarin. Flowers with immature seeds contain 0.69% HCN; 0.22 kg (half pound) of flowers will cause death of bullocks.