Szacuny
2
Napisanych postów
223
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
3646
Czy w diecie na masę i redukcję, gdzie białka mam 2-2,3g na kg mc i stanowi ono 14-18% zapotrzebowania, można taką jego ilość spożywać cały czas długofalowo np. kilka lat gdy się ćwiczy? Czy trzeba robić jakieś przerwy i czasem zmniejszać trochę na np. tydzień, dwa? Chodzi mi tu o to, czy taka ilość jedzona przez jakiś dłuższy czas nie wpłynie kiedyś źle na organizm czy coś. Widziałem parę badań na temat tego i nie udowodniono, że taka podaż źle na coś wpłynęła a zalecana ilość to właśnie te 2-2,5g dla aktywnych na siłowni. Ja trenuję 3 razy w tygodniu plus jeszcze ze 2 razy inna aktywność.
Nie jem go aż tak dużo, bo stanowi ono tak jak napisałem 14-18% całości a nie np. jak niektórzy mają 30% gdzie wychodziłoby mi 3,5g na kg i jem już tak rok licząc makro, bo wcześniej jadłem go też gdzieś tyle ale nic nie liczyłem wtedy.
Wy ćwicząc naturalnie jak długo już i ile jecie białka? Z góry dzięki za pomoc.
Zmieniony przez - Hubi 7 w dniu 2020-09-20 23:21:54
Zmieniony przez - Hubi 7 w dniu 2020-09-20 23:31:22
Szacuny
1013
Napisanych postów
5402
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
136829
Jesli jesz odpowiednią ilość warzyw i pijesz odpowiednio dużo płynów, nie musisz niczego się bać, nie zakwasisz organizmu a nerki wszystko dobrze przefiltrują.
Poza tym, sama ilość białka to jedno, rotuj źródłami tego makroskładnika.
Ryby, nabiał, warzywne źródła - nie ograniczaj się tylko do mięcha i odżywy.
Generalnie dziwne pytanie: przecież wszyscy sportowcy dyscyplin siłowych jedzą białka więcej niż przeciętny Kowalski, co nie przeszkadza im w ich sporcie czy codziennym życiu.
1
,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".
Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
2-2,3g białka to nie jest jakaś wielka ilość, także spokojnie nie musisz stosować żadnych przerw, dbaj o to żeby dieta była urozmaicona, nie brakowało warzyw, owoców
Szacuny
2
Napisanych postów
223
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
3646
Ok. Bo od 2-3 mies w pocie zapach amoniaku wyczuwam i się zastanawiałem czy to jest związane z tym, że więcej białka spożywam niż wcześniej, związane z jego przemianą w organizmie. Czytałem o tym gdzieś i ktoś pisał, że to typowo siłowniany objaw jak ktoś ćwiczy i je więcej białka.
Szacuny
2
Napisanych postów
223
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
3646
Wcześniej chyba mniej piłem i jadłem mniej warzyw a więcej owoców a teraz to zmieniłem. Jadłem same banany na masie i czasem warzywo jakieś a teraz na redu wrzuciłem warzyw i innych owoców niż banany.
Zmieniony przez - Hubi 7 w dniu 2020-09-21 11:14:18
Szacuny
2
Napisanych postów
223
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
3646
Dietę mam już ogarniętą, od roku gdzieś trzymam michę i liczę wszystko, mogę wkleić. Wcześniej nic nie liczyłem, ogólnie dużo jadłem i złapałem parę kg jakościowej masy w 9 miesięcy.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6277
Napisanych postów
76061
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755000
Ważny jest ogół naszego odżywiania, a nie tylko ilość białka w diecie. Ogólne błędy żywieniowe mogą wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Szczególnie w sytuacji obecnych już problemów zdrowotnych, o których możemy nawet nie wiedzieć. Zalecana ilość białka dla osób aktywnych fizycznie, szczególnie w sportach sylwetkowych to 2 gramy na kilogram masy ciała. Ilość ta nie ma negatywnego wpływu na organizm osób zdrowych. Może mieć na osoby chore.