SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ile ryba może siedzieć w lodówce?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1246

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3429 Napisanych postów 9308 Wiek 4 lata Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 93089
Dziś wieczorem kupiłem rybę. Mam zamiar ją podzielić na dwa. Połowę zjem jutro, a drugą pojutrze wieczorem. Czy ryba się do tego czasu zepsuje? Bo ewentualnie mógłbym ten drugi kawałek zamrozić, ale stracę na walorach smakowych. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale ryba to karp.

Dawniej Agares25. Na forum od 2013.
Twój lęk zniknie, jeśli jesteś w stanie zaakceptować największe cierpienie
Nie jesteśmy niewolnikami losu, jesteśmy niewolnikami własnego umysłu.
Godzina cierpienia zawiera w sobie więcej prawdy niż cały rok zadowolenia.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Opcji przygotowania jest sporo i spokojnie można coś wybrać. Jak najbardziej może to być smażenie, pieczenie w naczyniu żaroodpornym, na zwykłej blaszce do pieczenia, czy papierze do pieczenia. Polecam również zapoznać się z ciekawymi przepisami z działu kuchnia sfd i kuchnia potreningu.pl:

https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

https://potreningu.pl/kitchen

Warto również poczytać więcej na temat podstawowych zasad smażenia:

https://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
nie będzie problemu, wstaw ją tylko tam gdzie masz najniższą temperature, mzoe masz tzw komore zero, to ją tam schowaj i nic się nie stanie przez dwa dni
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3429 Napisanych postów 9308 Wiek 4 lata Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 93089
Dzięki anubis84 tobie to powinni jakiś bon na białko w sklepie sfd fundnąć za dobrą robotę, bo co się nie zapytam, to zawsze pomożesz.

Dawniej Agares25. Na forum od 2013.
Twój lęk zniknie, jeśli jesteś w stanie zaakceptować największe cierpienie
Nie jesteśmy niewolnikami losu, jesteśmy niewolnikami własnego umysłu.
Godzina cierpienia zawiera w sobie więcej prawdy niż cały rok zadowolenia.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Nie widzę problemu. Skoro masz rybę w lodówce, to w czym problem? Z jakim celu chcesz z nią czekać? Nie masz czasu jej upiec/usmażyć? Wrzuć ją do piekarnika, czy na patelnię i przygotuj. Dowolny sposób obwódki, na jaki masz ochotę. Każdy z nich będzie lepszy niż trzymanie surowej. Obróbka termiczna jest sposobem utrwalenia pożywienia, więc w takiej formie możesz przechowywać je dłużej niż surowe.

Nie widzę również powodu ku temu, aby przygotowywać ja dwa razy. Zrób to raz i będziesz miał na dwa posiłki.
2

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Jeżeli chodzi o jej czas, którym się może zepsuć, to zdecydowanie najszybciej nastąpi to gdy zostawisz ją surową. Gotowanie, pieczenie, czy smażenie wydłuży jej okres przydatności do spożycia i działania enzymów proteolitycznych. Nie jesteśmy niestety w stanie określić ile dni wytrzyma surowa ryb, a ile czasu ta poddana obróbce.

Jednym z rozwiązań bez wątpienia jest również mrożenie. Nie spotkałem się z tym aby ryby, czy mięsa traciły na walorach smakowych po zamrożeniu i późniejszym rozmrożeniu.
2

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3429 Napisanych postów 9308 Wiek 4 lata Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 93089
Ej to w sumie dobrze wiedzieć. Dzięki domer. Przynajmniej nie będę musiał na dwa razy jej robić. Ja szczerze powiedziawszy w rybach jestem trochę zielony. Kurczaka tak robię, że piekę w piekarniku z 7-8 udek i mam na 4-5 dni.

Dawniej Agares25. Na forum od 2013.
Twój lęk zniknie, jeśli jesteś w stanie zaakceptować największe cierpienie
Nie jesteśmy niewolnikami losu, jesteśmy niewolnikami własnego umysłu.
Godzina cierpienia zawiera w sobie więcej prawdy niż cały rok zadowolenia.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
zależy też jaka świeża ta ryba była, bo czasem poleży dzień w lodówce po zakupie i już śmierdzi strasznie, ale jak powąchasz i jest z nią teraz ok, to raczej nie powinno być problemu na kolejny dzień, to dość dobra praktyka wąchanie mięsa i ryb przy zakupie, bo czasem po dojeździe do domu okazywało się, że mięso do wyrzucenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3429 Napisanych postów 9308 Wiek 4 lata Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 93089
Ryba kupiona wczoraj wieczorem. Dzisiaj poszła pod nóż, ale zjem to na dwa razy, bo 700 g ryby na jeden posiłek z ziemniakami to przesada. Postanowiłem przyrządzić ją w folii aluminiowej, bo do panierki nie miałem jajka. Postanowiłem podzielić ją na porcje. Dałem sól, cytrynę i pieprz, choć nie wiem czy nie za mało cytryny dałem, no ale jeszcze to sprawdzę. Jak macie jakieś sugestię jeszcze co do karpia to piszcie, bo nowy w tym temacie jestem.


Czyli po pieczeniu ryba może siedzieć dłużej, no to git, to połowę zjem dzisiaj, połowę jutro.



Zmieniony przez - Jacob2904 w dniu 2020-03-17 12:38:53

Zmieniony przez - Jacob2904 w dniu 2020-03-17 12:40:33

Dawniej Agares25. Na forum od 2013.
Twój lęk zniknie, jeśli jesteś w stanie zaakceptować największe cierpienie
Nie jesteśmy niewolnikami losu, jesteśmy niewolnikami własnego umysłu.
Godzina cierpienia zawiera w sobie więcej prawdy niż cały rok zadowolenia.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
zakup naczynie żaroodporne, bo używanie folii szczególnie w obecności soku z cytryny nie jest zdrowym rozwiązaniem
https://potreningu.pl/articles/4903/pieczenie-czy-smazenie--co-lepsze/page/2
https://potreningu.pl/articles/5311/folia-aluminiowa--dlaczego-warto-jej-unikac


Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2020-03-17 13:05:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3429 Napisanych postów 9308 Wiek 4 lata Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 93089
Dzięki za info, tego nie wiedziałem. Też używam garnka aluminiowego, ale przerzucę się na ceramiczny, bo mam. A co sądzisz o papierze do pieczenia, może być?

Dawniej Agares25. Na forum od 2013.
Twój lęk zniknie, jeśli jesteś w stanie zaakceptować największe cierpienie
Nie jesteśmy niewolnikami losu, jesteśmy niewolnikami własnego umysłu.
Godzina cierpienia zawiera w sobie więcej prawdy niż cały rok zadowolenia.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
papier jak najbardziej jest fajnym rozwiązaniem
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Opinie o Minnie Maud

Następny temat

Przejście na mase

WHEY premium