Mam na myśli czy jak zjem na przykład żelki, które mają 100g cukrów prostych będą miały one wpływ (odłożą się) na tkankę tłuszczową tak samo jakbym zjadł ryż składający się z 100g cukrów złożonych?
...
Napisał(a)
Od pewnego czasu nurtuje mnie jedna sprawa, czy cukry proste wpływają tak samo na sylwetkę, tkankę tłuszczową jak cukry złożone?
Mam na myśli czy jak zjem na przykład żelki, które mają 100g cukrów prostych będą miały one wpływ (odłożą się) na tkankę tłuszczową tak samo jakbym zjadł ryż składający się z 100g cukrów złożonych?
Mam na myśli czy jak zjem na przykład żelki, które mają 100g cukrów prostych będą miały one wpływ (odłożą się) na tkankę tłuszczową tak samo jakbym zjadł ryż składający się z 100g cukrów złożonych?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Oczywiście, że ma to znaczenie. Cukry złożone jak sama nazwa wskazuje są inaczej skonstruowane a rozkładanie ich do glukozy przez organizm zachodzi dłużej co daje również więcej energii w dłuższym odstępie czasowym. Warto również wspomnieć o błonniku czy minerałach których w żelkach nie będzie. Przy takiej ilości cukrów z żelek dostaniesz szybkiego kopa energii, ale równie szybko ta energia spadnie więc będziesz zmęczony i głodny. Ponadto taka ilość cukru prostego naraz nawet przy dobrze ułożonej diecie i tak prawdopodobnie w jakiejś części może się odłożyć w postaci tłuszczu
Zmieniony przez - B$K w dniu 2019-09-22 09:15:06
Zmieniony przez - B$K w dniu 2019-09-22 09:15:06
...
Napisał(a)
Wpływ będzie inny, inna jest odpowiedź organizmu na 100g węgli prostych a inna na 100g węgli złożonych.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Z węgli prostych organizm ma tą energię od razu, na raz. Jeśli nie potrzebuje tyle energii w tym momencie to sobie ją odłoży wiadomo gdzie. Złożone wchłaniają się w dłuższym okresie czasu i mogą być lepiej wykorzystane.
...
Napisał(a)
nie tylko liczą się kalorie i makroskładniki, ale jakość spożywanych produktów nie tylko dla sylwetki, ale i dla zdrowia
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Jest wiele czynników, od których będzie to zależało. Nie mozna odpowiedzieć jednoznacznie tak lub nie. Przede wszystkim zależy to od danego organizmu, aktywności fizycznej i tego czy bilans dziennych kalorii jest dodatni lub ujemny. Bardzo istotny będzie ogół diety, ilości, jakości spożywanych źródeł składników odżywczych. Jeden zjedzony produkt nie będzie tutaj miał żadnego znaczenia. Z kolei 80 procent cukrów prostych/przetworzonych będzie miało już znaczny wpływ. Chociażby na odpowiedź hormonalną organizmu.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły