Szacuny
1
Napisanych postów
67
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
899
Cześć, szukam dobrego masła orzechowego, które będę mógł jeść po 100g dziennie np. z waflami ryżowymi jako uzupełnienie tłuszczy. Budżet to około 20-30zł za kg. Będę wdzięczny za każdą merytoryczną pomoc, słyszałem opinie że nie można na stałe wprowadzać masła, ale naprawde jestem "niejadkiem" i takie rozwiązanie byłoby dla mnie idealne :)
Szacuny
3035
Napisanych postów
51766
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349858
Jeżeli tak sobie postanowiłeś i nic Cię nie przekona, to kup sobie masło z Allnutrition. Pewnie pod Twoim postem wyświetliła Ci się już reklama tego masła.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6267
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754787
Żądnego masła orzechowego nie powinno się spożywać codziennie w takiej ilości. Zaburzysz w ten sposób znacznie proporcje kwasów tłuszczowych w diecie. Jeżeli juz, to produkt tego typu może być dodatkiem a nie jednym z niewielu źródłem tłuszczów w diecie. Poza tym wafle ryżowe też nie są zbyt dobrym produktem. Jeżeli chcesz bazować na tych produktach, to bez wątpienia dieta nie wygląda dobrze. Polecam przeanalizować ją.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6267
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754787
Taka ilość będzie dobra, która pozwoli na zachowanie w diecie zalecanych proporcji kwasów tłuszczowych jednonienasyconych w stosunku do nasyconych i wielonienasyconych. Również bardzo istotna jest proporcja kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 w stosunku do omega 6. Bazuje więc w diecie na różnych źródłach tłuszczów i będzie dobrze. Polecam poczytać na ich temat artykuł:
Szacuny
9050
Napisanych postów
82726
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699698
Musisz wiedzieć ze orzeszki ziemne to nie orzechy, a roślina strączkowa. Fistaszki wywołują u wielu osób reakcje alergiczne. Dobrym pomysłem jest zastąpienie tradycyjnego masła orzechowego, masłem z migdałów, nerkowców, brazylijskich, wiórek kokosowych. W odróżnieniu od migdałów czy nerkowców orzechy arachidowe zawierają zdecydowanie więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6.One nie będą porządane w takich ilościach . Wszystkie masła orzechowe należy jeść w umiarkowanych ilościach.
Szacuny
29912
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
w tej cenie to pewnie masz na myśli z arachidów, także zgadza się, że nie jest zbyt pożądane. Żeby było taniej możesz sam kupować orzechy - migdały, nerkowce, włoskie, laskowe i z nich robić masło samemu
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33078
Napisanych postów
23167
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278055
100g to strasznie duzo więc lepiej zrezygnować . Sam używam masła z fistaszków ale max 30g dziennie ( aczkolwiek wiem jak wyrównać inne tłuszcze ) . Polecam ci zakup orzechów włoskich bo akurat teraz robi się sezon na nie więc po olx będą miały dobre ceny i sam zrób swoje pyszne masło :)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6267
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754787
Jak najbardziej można robić masło orzechowe z różnego rodzaju orzechów samemu. Wyjdzie sporo taniej a czasami nawet lepiej pod względem smaku i składu. Warto jednak pamiętać, że akurat włoskie zawierają sporo nie tylko omega 6 jak ziemne, ale również omega 3. Jest to oczywiście zdecydowanie plus. Niekoniecznie jednak w sytuacji gdy chcemy z nich robić masło. Szybko ulegają one jełczeniu, szczególnie poddane obróbce, którą raczej stosuje się przy wytwarzaniu masła (prażenie). W sytuacji takiej jeżeli już robimy, to mniejszą ilość. Niekoniecznie 1kg.