...
Napisał(a)
Cześć. Może temat głupi, ale jednak jesteśmy ludźmi nie zwierzętami. Pragnę tylko Was poinformować byście uważali na ryż z firmy supreme... Znalazłem dosłownie białego robaka z czarna główką. Podobna sytuację miałem jakiś czas temu, tylko nie wiedziałem skąd wylazl, bo trzymam w szafce mąkę, ryż, makaron... Jestem normalnie w szoku. Wpisałem w Internet, ze to już nie pierwsza wpadka tej firmy. To jest chore, co oni muszą mieć za syf w tych swoich zakładach. Nie wiem, czy tylko T firma zaliczyła taką wpadkę, ale polecam wszystkim dokładnie sprawdzać co jemy, no chyba ze lubicie przyswoić więcej białka..
2
...
Napisał(a)
Ryż bez wątpienia jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w dietach osób aktywnych fizycznie. Ma on wiele zalet wśród których wyróżnić można:
- niską cenę,
- naturalny smak,
- łatwą dostępność,
- krótki czas gotowania,
- możliwość skomponowania różnych posiłków (na słodko, jak i wytrawnych),
- duży wybór gatunków (biały, basmati, jaśminowy, parboiled, brązowy, dziki, czarny, czerwony).
Ryż w 100 g zawiera około 77 g węglowodanów, 7 g białka, 1 g tłuszczów. Daje to 350 kcal. Każdy rodzaj ryżu ma bardzo podobne wartości odżywcze.
Sposób przechowywania ryżu ma istotne znaczenie w kwestii możliwości rozwoju w nim różnego rodzaju robaków. Zbyt długie przechowywanie lub w wilgotnym miejscu zwiększa ryzyko namnożenia się larwo moli spożywczych, lub ich samych. W przypadku znalezienia ich w ryżu warto dokładnie przejrzeć produkty zbożowe. Istnieje spore ryzyko rozwoju ich również w innych, a pozbycie się ich nie jest proste. Być może larwy rozwinęły się już w sklepie. Ryzyko takie istnieje i nic na to nie poradzimy.
- niską cenę,
- naturalny smak,
- łatwą dostępność,
- krótki czas gotowania,
- możliwość skomponowania różnych posiłków (na słodko, jak i wytrawnych),
- duży wybór gatunków (biały, basmati, jaśminowy, parboiled, brązowy, dziki, czarny, czerwony).
Ryż w 100 g zawiera około 77 g węglowodanów, 7 g białka, 1 g tłuszczów. Daje to 350 kcal. Każdy rodzaj ryżu ma bardzo podobne wartości odżywcze.
Sposób przechowywania ryżu ma istotne znaczenie w kwestii możliwości rozwoju w nim różnego rodzaju robaków. Zbyt długie przechowywanie lub w wilgotnym miejscu zwiększa ryzyko namnożenia się larwo moli spożywczych, lub ich samych. W przypadku znalezienia ich w ryżu warto dokładnie przejrzeć produkty zbożowe. Istnieje spore ryzyko rozwoju ich również w innych, a pozbycie się ich nie jest proste. Być może larwy rozwinęły się już w sklepie. Ryzyko takie istnieje i nic na to nie poradzimy.
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Ok, jaka była data ważności tego ryżu? Tego z robakiem?
1
,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".
...
Napisał(a)
Dzięki za ostrzeżenie :) Ja też miałam 2 razy sytuacje, że w ryżu były robale w brązowym... A później się dziwią np w biedronce ,że ludzie rozwalaja opakowania... Może chcą sprawdzić czy nie będzie robali... Myślę ,że nikt nie robi tego specjalnie, ale niemilo się można rozczarować.
2
...
Napisał(a)
Macie problem , dostajecie ryz z dodatnim białka i jeszcze narzekacie
7
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Niestety nie spojrzałem m przydatność tego ryżu. Wiem tylko tyle że był kupiony dzień wcześniej, bo zawsze kupuję 3-4 paczki ryzu. Dlatego pisze byście sprawdzali. Oczywiście jest to informacja dla tych, którzy jednak nie potrzebują takiego "źródła białka" w organizmie. Ja od dzisiaj zaczynam mieć obsesję, a ryzu nie tkne przez jakiś czas. Zamienie je po prostu na ziemniaki, bo jednak królowały w MOIM jadlospisie. Jeszcze jak on się ruszal aż ciary mnie przechodzą...
Właśnie zawsze mnie zastanawiał fakt dlaczego zawsze paczki po ryzach są pootwierane w sklepie. Myślałem, że to się dzieje podczas układania, jakoś się "otwieraja" przez przypadek, a pewnie po prostu ludzie sprawdzają...
Zmieniony przez - Varghulf w dniu 2018-05-03 21:42:58
Właśnie zawsze mnie zastanawiał fakt dlaczego zawsze paczki po ryzach są pootwierane w sklepie. Myślałem, że to się dzieje podczas układania, jakoś się "otwieraja" przez przypadek, a pewnie po prostu ludzie sprawdzają...
Zmieniony przez - Varghulf w dniu 2018-05-03 21:42:58
...
Napisał(a)
Te robaki to pewnie larwy moli spożywczych, też mi się zdarzało je spotykać, chociażby w płatkach owsianych ale z firmy Kupiec, albo w kaszy jaglanej, której firmy już nie pamiętam.. tak więc jak zobaczycie jakieś "nicie"/coś jak pajęczyny w jedzeniu to to będą pozostałości po molach xd
Zmieniony przez - najdus w dniu 2018-05-03 22:04:46
Zmieniony przez - najdus w dniu 2018-05-03 22:04:46
...
Napisał(a)
Przejmujecie się jakimś robakiem, zamiast doliczyć to do makro.. Ed Stafford jak by miał ryż i robaka w środku, to by nigdy nie wyjechał z wyspy.
...
Napisał(a)
Tylko jeszcze jak wliczyc takiego robaka :D a druga sprawa nie po to się płaci za produkt żeby kupować z robalami.. w moim ryżu to nie były mole tylko czarne podłużne robaki firma właśnie kupiec i nie był to ryż przeterminowany. Robaki zawsze sobie można wykopać świeże z ziemi jeszcze z dodatkiem minerałów samo zdrowie :p
...
Napisał(a)
To nie kwestia firmy. Tego typu problem może pojawić się w zależności od przechowywania w danym sklepie/magazynie. Również trafiałem np. w Lidlu.
2
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły