SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta redukcyjna do oceny, 76kg

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 31187

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

27

Płeć

mężczyzna

Cel

redukcja

Waga

76

Wzrost

175

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

ok 25%

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

praca fizyczna 7.00-17.00

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

full siłownia/ FBW 3 x tyg 19.00-20.30 po treningu 15-20 min aero

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

brak zdrowego odżywiania

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

dobry

Stosowana lub planowana suplementacja

aminokwasy 2 x dziennie, odżywka białkowa 2 x dziennie, witaminy Olimp Multiple sport 1 x
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Oczywiście, że dieta obfitująca w dużą ilość tłuszczy i węgli nie jest odpowiednim rozwiązaniem, wg badań naukowych w jadłospisie gdzie jest przewaga węglowodanów, podaż kwasów tłuszczowych nasyconych powinna wynosić maksymalnie 10% kaloryczności diety, zaś wielonienasycone ok. 4-10%, a jednonienasycone reszta.. w przypadku gdy tłuszczu jest ogółem maksymalnie 35% kaloryczności diety. Należy również zadbać o odpowiednie proporcje o3:o6. Oczywiście nie każdy będzie to liczył z ,,zegarmistrzowską'' precyzją. Organizm nie może korzystać na raz z dwóch różnych paliw energetycznych. Zgadza się, jest zbyt wiele zmiennych uwarunkowań indywidualnych aby móc jednoznacznie ustalić optymalnym sposób odżywiania. Niemniej jednak, nauka która daje nam ''wskazówki'' co do zdrowego odżywiania może w dużym stopniu pomóc nam w ustaleniu odpowiedniej diety która będzie korespondowała z naszymi preferencjami fizjologicznymi. Nic nigdy nie będzie idealne, dlatego możemy jedynie czerpać dobro z nauki która bezustannie się rozwija. No i nie oszukujmy się, w większości przypadków wystarczy eliminacja wysoko przetworzonych produktów, wprowadzenie dobrej jakości składników pokarmowych jak i aktywność fizyczna. W obecnych czasach możemy spotkać się z wieloma bzdurami odnośnie problematyki żywieniowej, gdyż w głównej mierze chodzi o marketing i zarabianie pieniędzy.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 426 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 24436
witam znowu w temacie. jejecznica z 3 jajek na 15-20 g masła 82% z dodatkiem 50-60 g boczku pieczonego(biedronka) + chleb żytni 100% na zakwasie(biedronka), pytanie czy to dobry posiłek na masie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Nie osłabiaj mnie. Dostałeś przez 28 stron dużą dawkę merytorycznej treści, a zadajesz pytania jakbyś pierwszy raz miał styczność z tematem zdrowego odżywiania.. takie śniadania jada ponad 50% naszego społeczeństwa. Nieważne czy to na masie, redukcji czy podczas utrzymania wagi, posiłki nie dzielą się na takie etapy. Niemniej jednak, 60g boczku to kiepskie rozwiązanie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 426 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 24436
chodziło mi głownie jak to z tym boczkiem jest:) czyli lepiej wypić łyżke oliwy;d
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Lepiej jadać smakowite posiłki w których jest rozłożona odpowiednia ilość tłuszczy, a nie pić oliwę z kielicha - to nonsens. :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Bobsoon
chodziło mi głownie jak to z tym boczkiem jest:) czyli lepiej wypić łyżke oliwy;d


Tłuszcze z boczku są ok i z oliwy, oczywiście w odpowiednich proporcjach. Od czasu do czasu można zjeść dobrej jakości boczek, a na co dzień używać np.oliwy do sałatki, czy szejka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Podsmażanie boczku za to jest bardzo kiepskim pomysłem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Do jajeczniczki trzeba :_D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 426 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 24436
tzn całość smażenia trwa raptem 1-2 min, roztapiam masełko i nie podsmażam boczku tylko wrzucam go na patelnie i zaraz wbijam jajka, podgrzewa się tylko tyle co potrzebują jajka żeby się ścięły, teoretycznie ma bardzo mały kontakt z patelnią bo jest w jajku xd


Zmieniony przez - Bobsoon w dniu 2018-02-26 17:07:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 426 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 24436
pytanie odnośnie mozarelli, która tak naprawde jest dobra, w sklepach można dostać taka pakowana w kulkach zatopionych w serwatce, ale i takie blokach 1-2 kg jak zwykłe sery. Ostatnio zakupiłem taka https://www.hurtum.pl/produkt/123427/paslek-ser-mozzarella-w-bloku-1-kg/ czy jest jakaś różnica między taka mozarellą, a zwykłym żółtym serem, czy to tylko mozerella z nazwy?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Budowa masy mięśniowej - makroskładniki w diecie

Następny temat

Dieta na masę do oceny, 71kg

WHEY premium