SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Metoda sous vide

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2510

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
Witajcie,
od dłuższego czasu chodzi za mną temat przygotowywania potraw metodą sous vide. Dla niewtajemniczonych kilka słów z wikipedii:

Sous-vide (po francusku w próżni) – metoda gotowania potraw, w której żywność zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej następnie umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania, dłużej niż w tradycyjnych procedurach gotowania.

Czas gotowania trwa od 1 do 7, a nawet do 48 godzin, w temperaturze precyzyjnie uregulowane znacznie niższa niż normalnie używane do gotowania, zazwyczaj około 55 do 60 °C dla mięsa i nieco wyższej dla warzyw. W założeniach sposobu gotowania chodzi o to, aby gotować element równomiernie, dzięki czemu wnętrze jest dobrze ugotowane bez przegotowania na zewnątrz a niedogotowania wewnątrz, za zatrzymaniu płynów zawartych w potrawach. Celem metody jest zachowanie naturalnego smaku i jakości żywności.

W zależności od rodzaju żywności temperatury gotowania są różne[1]:
cielęcina: 65 ÷ 68 °C
wołowina: 58 ÷ 60 ºC
wieprzowina: 65 ÷ 66 ºC
drób: 65 ÷ 71 ºC
warzywa: 80 ÷ 85 ºC
ryby: 58 ÷ 60 ºC





Na youtube można spotkać kilka przepisów z wykorzystaniem tej metody (np. food emperor). Coraz popularniejsze stają się także gotowe przygotowane wcześniej potrawy, np. łopatka wolnogotowana z Biedronki. Osobiście mógłbym ją jeść codziennie, rozpływa się w ustach.

I teraz pytanie. Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z sous vide? Temat mnie zainteresował, ale niestety wymaga zainwestowania w zgrzewarkę i folie. Przydałoby się też urządzenie do utrzymywania stałej temperatury gotowania, chyba że ktoś lubi gotować na wyczucie ze zwykłym termometrem. Jak myślicie? warto zainwestować?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Dla mnie nie warto, jakbym miał mięo robić kilka godzin, pobór energi, gaz woda, by pewnie wzrosły, czekanie na jedzenie, dla mnie to nie jest dobra opcja, ostatnio były food tracki u mnie i mieli jakieś burgery czy inne mięsa co mięso było gotowane 12 i 24 godziny i jakoś lepsze to nie było, chyba że to taki chwyt tylko a normalne dali.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 321 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 23240
Sam się czaję aby spróbować potrawy robionej tym sposobem. A co do twojego pytania odpowiedz brzmi : to zależy :P Raz to czy lubisz bawić się w kuchni bo np ja robię własne piwo szynkę czasem zrobię itp bo mnie to bawi i mogę posiedzieć dł€żej w kuchni. Dwa czy będzie ci to smakować. Może zjedz gdzieś najpierw na mieście zanim zainwestujesz w aparaturę. Opiniami czy to smaczne czy nie bym się nie sugerował bo smak każdy ma inny. Ps. Pamiętaj że ta temperatura jest za niska aby wybić wszystkie mikroby. Ryzyko trochę jak przy tatarze czy własnym majonezie (no trochę mniejsze ale jednak)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
No ekonomia to raz, można by robić mięso na kilka dni. Gdzieś słyszałem, że w Piotrze i Pawle ale w jakichś innych delikatesach na życzenie pakują mięso w torebki próżniowe. Faktycznie lepiej stestować takie coś niż ładować parę stów w zgrzewarkę.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Większą ilość mięsa równie dobrze możesz upiec i zamrozić. Jeżeli chce Ci się barwić z tym, to czemu nie. Według mnie strata czasu.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na redukcje (poprawiona i z ankieta)

Następny temat

Dieta Redukcyjna do Oceny

WHEY premium