SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Olej kokosowy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 5083

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 87 Wiek 80 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2305
Witam!

Jaki olej kokosowy jest najzdrowszy-najlepszy, bo już się pogubiłem i nie wiem jaki kupić.

(Będę raczej używał na zimno oraz nie przeszkadza mi zapach/smak kokosa)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 412 Wiek 52 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 5816
uzywam extra virgin tloczony na zimno od 34zl za 900ml na allegro, mozesz kupic rowniez BIO bo to teraz takie modne od 56zl za 400ml, pozdro
1
...
Napisał(a)
Usunięty przez domer za pkt 7 regulaminu
Ekspert
Szacuny 98 Napisanych postów 134 Wiek 41 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 36591
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 165 Napisanych postów 1228 Wiek 30 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 180644
Najlepszy będzie zimnotłoczony, niefiltrowany, nierafinowany. Osobiście najlepszy jaki miałem z firmy efavit
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 87 Wiek 80 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2305
Dzięki macie tu po sogu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Hej

Rzeczywiście zimnotłoczony i nierafinowany olej kokosowy jest bardzo dobry, ma to do siebie, że najczęściej jest droższy od rafinowanego (całkiem sporo czasem, zależy z jakiej firmy).
Zerknij na allegro - mają dość atrakcyjne ceny
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 209 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5136
A czym się różni rafinowany od nierafinowanego? To rozumiem ,że z biedronki to raczej szajs?


Zmieniony przez - szymonm21 w dniu 2017-01-27 21:25:03
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Rafinowany poddawany jest wielostopniowej obróbce przy użyciu i wysokiej temperatury, wody, ale też przeróżnych chemicznych rozpuszczalników.
Taki proces rafinowania oleju pozbawia go nieco wartości odżywczych, ale wydłuża to termin jego przydatności do spożycia.
Biedronkowy jest olejem rafinowanym, sama go kupuję. Jak nadarza się fajna promocja na jakiś większy słoik z chęcią sięgam po jego "lepszy" odpowiednik
Zaś nierafinowany tłoczony jest na zimno, więc zachowuje on wszystkie swoje właściwości odżywcze. Warto podkreślić, że nierafinowany posiada delikatny zapach i smak kokosa. Jest też bardziej miękki niż rafinowany.
3

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 98 Napisanych postów 134 Wiek 41 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 36591
no i trzeba zaznaczyć , że do smażenia/pieczenia rafinowany bardziej się nadaje a nierafinowany do potraw na zimno i gotowania
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Owszem, ale ważna też jakość obróbki cieplnej. Jeśli jest to smażenie krótkotrwałe - nie widzę problemu by smażyć na obu
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294223
Nie ma dużej różnicy miedzy rafinowanym a nie rafinowanym. Nierafinowany ma tylko troszkę więcej polifenol i smaki, więc pytanie do Agnieszki. Jakie konkretnie właściwości traci odżywcze ?
wg mnie zaleta jest z kwasów kaprylowych, średniołańcuchoywch itp. a one są odporne na działanie temp
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

odchudzanie- zmiana nawykow zywieniowych dieta

Następny temat

Trening późnym wieczorem

WHEY premium