zmotywowany przez Banan'a, jak i samym przepisem kulinarnym, postanowiłem zabrać się do roboty, o to efekty
Beef Wellington by Gordon Ramsey
Składniki:
- 500g wołowiny
- 500g pieczarek
- 80g szynki serrano (w oryginalnym przepisie używana jest szynka parmeńska, jednak nie mogłem jej dostać, więc padło na serrano)
- 320g ciasta francuskiego
- 35g jajka
- sól himalajska (może być i morska)
- pieprz
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- musztarda
Przygotowanie:
- wołowinę masujemy solą i pieprzem. rozgrzewamy mocno patelnię. dodajemy oliwy z oliwek. smażymy mięso z każdego boku po 45s. po przesmażeniu mięsa smarujemy go z każdej strony musztardą. mięso odstawiamy na bok
- pieczarki myjemy i blendujemy na jednolitą masę dodając do nich sól i pieprz. przerzucamy je na patelnię bez dodatku tłuszczu i redukujemy wodę z pieczarek do momentu otrzymania jednolitej, gęstej pieczarkowej masy.
- ucinamy spory kawałek przezroczystej folii śniadaniowej. rozkładamy na niej szynkę serrano, na szynkę kładziemy naszą masę pieczarkową i rozprowadzamy ją po całej powierzchni szynki.
na masę pieczarkową kładziemy na środku naszą wołowinę tak, żebyśmy byli wstanie zrolować całość i szynka objęła cały kawałek mięsa dookoła.
- łapiemy za folię i rolujemy do okoła mocno ściskając. zrolowaną całość wkładamy do lodówki na min. 20 minut.
- rozkładamy ciasto francuskie. jajko rozbijamy do miseczki i miksujemy je widelcem. ciasto smarujemy po bokach jajkiem. na środek kładziemy naszą "roladę" (oczywiście odwiniętą z folii) i sklejamy ciasto. tak przyrządzone wkładamy do lodówki na kolejne 10 minut.
- po wyciągnięciu z lodówki smarujemy całość jeszcze raz naszym jajkiem i nacinamy nasze ciasto nożem od góry. całość posypujemy solą.
- tak przygotowaną całość wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. (mój kawałek wołowiny był dość gruby, w związku z tym całość spędziła w piekarniku 30 minut, by mięso nie było surowe w środku. tak więc czas pieczenia zależeć będzie od grubości mięsa, jak i preferencji, czy medium rer, rer itd.)
- wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok na 10 minut, by wołowina odpoczęła po pieczeniu.
- kroimy w grube, min. 3cm plastry i gotowe.
Czas przygotowania: 120 minut
Wartości odżywcze całości:
białko - 163g
tłuszcze - 157g
węglowodany - 120g
kcal - 2545
SMACZNEGO!!
Zmieniony przez - stojeden w dniu 2017-01-14 17:07:48